pirmdiena, 2011. gada 24. oktobris

Biezpiena bumbiņas jebšu pončiki

Šodien apdomājos un secināju, ka diezgan ilgi neesmu neko gardu gatavojusi. Kaut kā pievērsusies sāļajiem, bet saldie palikuši nepelnītā novārtā. Tad nu šodien gribēju laboties. Taču kā jau nereti gadās, ka neko prātīgu izdomāt nevarēju. Lūrēju uz ledusskapja saturu un nevarēju izdomāt, ko lai gatavo.
Un te, pēkšņi, es atrodu nedaudz piemirstu biezpiena saini. Palūkoju vai vēl ēdams, jāā... vēl ir diezgan labi ēdams. Tātad, jāizlieto tas. Un te uzreiz radās ideja par biezpiena bumbiņām. Domāts darīts un vakarā našķējāmies pie liela šķīvja pilnu ar siltām biezpiena bumbiņām.
Jāsaka, ka diezgan ilgi neesmu tādas gatavojusi. Kādus gadus 10?? vai pat vairāk... oi nē... tiešām, kādus gadus 13-14 kā likts. Toreiz, saulainajā bērnībā, pie manas draudzenes Līgas, laukos. Kā parasti, bijām palikušas mājās divatā ar viņas abiem jaunākajiem brāļiem. Un protams, kas gan var būt labāks, kā sevis iztēlošana par satriecošu kulināri. Uz miltu pakas atradām recepti biezpiena bumbiņām un tad nu tās gatavojām. Sanāca daudz un gardas. Taču rūpīgi visu noēdām. Es, saēdusies siltos pončikus un sadzērusies lauku pienu kādu brīdi staigāju zaļā ģīmī, jo bija nenormāli slikti. Un varbūt tieši tas bija pie vainas, kāpēc es vairāk nebiju tos gatavojusi. Citu gatavotos es ēdu gardu muti, bet pati negatavoju, līdz šodienai!

Tātad, mums vajadzēs:
500gr. biezpiena
3 olas
2gl. miltu
1 tēj.k. cepamā pulvera
200gr cukura
vaniļas esence
eļļa
pūdercukurs

Gatavošana ātra un vienkārša. Bļodā ieber biezpienu un ar dakšu nedaudz paspaida, lai nebūtu lielos gabalos. Pēc tam pievieno 3 olas un 200gr. cukura.(cukuru var likt mazāk, kādus 100-150gr., jo bija diezgan saldas bumbiņas) un visu ar mikseri kārtīgi samaisa.


Kad tas izdarīts, pievieno pili vai divas vaniļas esences, bet to var aizvietot ar vaniļas cukuru. Pievieno 1 tējkaroti cepamā pulvera un atkal kārtīgi samaisa.

Pēc tam pievieno 2 glāzes miltu un kārtīgi samīca. Mīklai jābūt biezai un ķēpīgai, tādai lai var izveidot bumbiņas un tā savu veidolu saglabā.

Katliņā lej eļļu. Man aizgāja gandrīz puspudele eļļas un liekam karsēties, bet ne izvārīt.
Ņem šķipsnu miltu, ieber saujā, ņem tējkaroti mīklas un veido apaļu bumbiņu. Izveidoto bumbiņu, ja eļļa vēl nav karsta, noliek uz miltiem apkaisīta dēlīša.


Kad eļļa uzkarsusi, liekam bumbiņas iekšā un cepam zeltaini brūnas. Ik pa laikam tās apmaisot, lai ir vienmērīgi brūnas. Kamēr viena porcija cepas, var pagatavot nākošo. Gatavo porciju notecina sietā un tad kārto uz šķīvja. Un tā, kamēr visa mīkla izcepta.



Kad viss sacepts, bumbiņas pārkaisa ar pūdercukuru un servē galdā.



Lūk, gards našķis gatavs. Brīdinu - viegli pārēsties!

Lai labi garšo!

15 comments:

  1. Par to, ko nozime vaards "jebshu": http://latvietis.lv/index.cgi?action=16&id=2489

    AtbildētDzēst
  2. :) Paldies par skaidrojumu :) Der ari lai gan, kaut gan. Viss atkarīgs no paša lasītāja.

    AtbildētDzēst
  3. super! Paldies par recepti:)

    AtbildētDzēst
  4. Paldies par recepti!Nebiju gadus piecus cepusi!Izdevās dievīgas!

    AtbildētDzēst
  5. Nezinu, kas nogāja greizi, bet sanāca glīzdaini mīklas pikucīši, kas pēc brīža uz šķivja sakritās un nemaz vairs pēc bumbiņām neizskatījās. Piedevām visa māja tagad smird pēc eļļas. Nekad nekad vairs necepšu pončikus :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jocīgi,ka Tev nesanāca, es taisu pirmo reizi pēc šīs receptes, un sanāca dievīgi!! man ar nedaudz uz dēlīša sakritas kemēr gaidīja savu otro kārtu katlā, bet pirms katlā likt vēl bumbiņu uzrulleju.

      PALDIES PAR RECEPTI!!

      Dzēst
  6. Paldies! Taisīju pirmo reizi, sanāca ideāli!

    AtbildētDzēst
  7. Paldies! Taisīju pirmo reizi, sanāca ideāli!

    AtbildētDzēst
  8. Man sanāk vienmēr! Paldies!Ja sakrītas kautkas nav bijis kārtībā ar cepamo pulveri.

    AtbildētDzēst
  9. Paldies par recepti! Gatavoju pirmo reizi un sanāca ļoti labi :)

    AtbildētDzēst
  10. Kas to lai zin, kā dzīvē iznāca, bet bildē tā bumbiņu mīkla izskatās jēla. Un man arī sanāca jēlas. Ja ir gatavas, tad apkārt par tumšu. Mēģināju arī mazāka izmēra, uguni pagrozīju lielāku mazāku, tas pats.

    AtbildētDzēst
  11. Ar jēlas, es domāju (kas arī bildē redzams) - negatava mīkla. Staipīga vietām, nevis mīksta, pufīga.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man sanāca ar pirmo reizi perfekti pončiki. Varbūt vaina tiešām liesmā, tai jau no paša sākuma, karsējot eļļu, būtu jābūt nelielai.

      Dzēst
  12. Mmmm sanāca pufīgi un ļoti gardi! Paldies par recepti !

    AtbildētDzēst