pirmdiena, 2011. gada 24. oktobris

Biešu - kāpostu zupas sagatave

Tu re kā, šodien atklāju vienu neforšu lietu. Izrādās, ka mans uzticamais mobilais telefons sāk zaudēt formu un ik pa laikam zaudē sakarus ar uztveršanas zonu. Lai gan par to nodevīgi klusē un liek man domāt, ka viss taču ir vislabākajā kārtībā. Vells viņu zin, cik daudz svarīgu zvanu esmu palaidusi garām. Mierinu sevi ar domu, ka ja būtu kas extra steidzams, gan jau ar mani sazinātos. Taču jebkurā gadījumā patīkami tas nav.
Telefons bija nokalpojis godam, septiņus garus gadus. Diendienā tas bija uzticams palīgs, sākumā manam vīram, pēc tam man. Un ir nedaudz žēl, pārtraukt mūsu jauko tandēmu. Taču nu neko vairs. Man tagad ir jauna mīlestība! Ceru, ka mūsu tandēms pārspēs esošo!
Un kamēr es domās izvadīju veco telefonu un sagaidīju jauno, gatavoju ziemas krājumus. Pāgājušo gadu izmēģināju divas jauns zupas sagataves. Biešu un biešu-kāpostu, jebšu boršča sagatavi. Un abas atzinu par labu esam. Sāksies man darba gaitas, zupas vārīt nebūs iekšās. Gribēsies ko ātru un vienkāršu. Tad nu šādas sagataves ir ļoti ērtas. Un bez liekiem konservantiem.
Tātad, mums vajadzēs:
1kg bietes
500gr burkānu
1.5kg kāpostu
1/2 gl. eļļas
150ml etiķa 9%
2 ēd.k. sāls
1/2gl. cukura

Sagatavošana līdzīga kā biešu zupai. Sākumā nomizo bietes un burkānus.
Kad tas izdarīts, sākas rīvēšanas darbi. Sarīvē burkānu, kāpostu un bietes. Kāpostu var arī griezt, taču es devu priekšroku rīvēšanai. Tā teikt, pie vienām sāpēm.



Kad viss ir sarīvēts, ņemam lielo katlu, lejam pusglāzi eļļas un liekam uz uguns. Beram iekšā sarīvētos dārzeņus un uz vidējas liesmas sautējam minūtes 30. Neaizmirstot ik pa laikam apmaisīt.


Kad 30minūtes pagājušas, pievienojam 2 ēdamkarotes sāls, pusglāzi cukuru un 150ml etiķa. Kārtīgi samaisam un karsējam vēl 15-20minūtes.




Pēc tam atliek tik sapildīšanas vaina. Rūpīgi sapildām iepriekš izkarsētās burkās, atdzesējam un uzglabā vēsā vietā.

Ziemā lieto pēc nepieciešamības.

3 komentāri: