sestdiena, 2011. gada 24. septembris

Torte ( mājas torte ar vārīto krēmu)

Vakar bija liela diena. Tieši 4.00 no rīta, akurāt 8 gadus atpakaļ ar skaļu brēcienu pasaulei sevi pieteica vecākā atvase.
Nemaz neticās, ka jau 8 gadi pagājuši. Kur tas laiks tā skrien?! Nudien nezinu. Bet nu lai jau. Baudu to šodien un no visas sirds.
Braucot mājās no dejošanas, ar vecāko atvasi apspriedāmies, ko nu grib redzēt svētku galdā. Kādu kūku, kādu našķi. Atbildē sekoja - torte ar vārīto krēmu. Labi! Ja jau reiz gaviļnieks to vēlas, tad grēks neizpildīt. Un tā, neskatoties, ka vakar bija milzonīgs slinkums, tomēr ķēros pie tortes pagatvošanas.
Torte sanāca tiešā vārda nozīmē - torte. Ar kārtīgu vārīto krēmu, zafti un aromātisku vermutu. Dekorēta ar augļiem. Trekna un garda.

Tātad, mums vajadzēs:
biskvītam
olas
miltus
cukuru

Krēmam
olas
miltus
cukuru
pienu
vaniļas cukuru vai esenci
sviestu

dekorēšanai
augļi pēc izvēles


Starpkārtu smērējumam
skābu ievārījumu
aromātisku vermutu vai brendiju

Ar daudzumiem ir tā, ka jāskatās katram individuāli. Cik liela torte, cik kārtas utt. Sākumā sacep biskvītu . Gribēju cept trīs kārtas, taču viena kārta tā uzpūtās, ka nācās griezt uz pusēm. Tāpēc izcepu divas kārtas, bet ieguvu trīs.
Kad biskvīts sacepts, gatavo vārīto krēmu. Tikai es gatavoju dubultporciju, jo man bija 26 diamtera panna.
Kad tas ir izdarīts. Atliek ķerties pie gatavošanas!
Kūkas pamatnē lieku biezāko no biskvīta kārtām. Bagātīgi apsmērēju ar skābu ievārīju. Iesaku iepriekš pagaršot ievārījuma un vārītā krēma kombināciju. Nereti gadās, ka tas skābums īsti labi nesapas ar vārītā krēma saldumu. Man šoreiz bija ērkšķogu zapte, tā lieliski saderēja ar vārīto krēmu.
Kad zapte uzsmērēta, liek virsū nedaudz krēma un rūpīgi uzsmērē.



Liekam virsū nākošo kārtu biskvīta. Šo tad viegli samitrinam ar aromātisku alko. Manā gadījumā bija ķiršu vermuts. Samitrināt var ar otiņu, vai izmantot smidzinātāju. Šoreiz pudeles izmērs atbilda smidzinātājam un ideāli varēju apsmidzināt.


Pēc tam smērē virsū biezu krēma kārtu un liek virsū nākošo biskvīta ripu. To nosmērē ar atlikušo krēmu un ieliek uz kādu stundiņu ledusskapī. Lai krēms nedaudz sacietē, pirms ķerties pie dekorēšanas.


Pēc stundas vai vairāk, ņem laukā un dekorē pēc sirds patikas. Es izmantoju kazenes, avenes, mellenes(dārza), kivi un nedaudz konservētus persikus.


Lai augļi nepavīstu un nākošajā dienā būtu glīši pēc skata, ieteicams pārliet ar želejas virskārtu. Želeju gatavoju tā: 1 tējkaroti želatīna uzbriedināju 100ml konservēto persiku sulā un par uzmanīgi pārlēju pār augļiem. Ja kūku domā ēst diezgan drīz pēc pagatavošanas, tad var iztikt bez želejas virskārtas. Vai arī dekorēt neilgi pirms pasniegšanas. Taču es izvēlējos pagatavot želeju un torti atstāju uz 24h ledusskapī ievilkties.



Servē galdā ar nepieciešamā skaita svecītēm. Var arī bez tām!

Lai labi garšo! Gaviļnieks noguris čuč!

4 komentāri:

  1. Ganjau garšīgi sanāca :) Nonoturējos un tikko pasūtīju šādu torti pie Fēliksa konditorejas http://www.feliksa-konditoreja.com/Tortes/Balta_Beze_Torte

    AtbildētDzēst
  2. Es arī pamēģināju, bet uzliku varīto krēmu uzreiz siltam biskvītam un viņš palika tās šķidrs un kusa, bet laiakm vajadzetu atdzesēt:D nu es iesācēja.bet tagad zināšu ka jāieliek leduskapi lai sacietē...patīk Jūsu recepte.. ;)

    AtbildētDzēst