sestdiena, 2011. gada 3. septembris

Tiramisu

Tad nu tā. Kā zināms, aizvakar bija pirmais septembris. Un nu jau otro gadu, mūsmājās pirmais septembris jebšu Zinību diena pilntiesīgi attiecas uz vecāko atvasi. Gribēju šim gadījumam par godu uztapināt kādu kūku, taču septembris bija mani tā pārsteidzis, ka man bija baiss slinkums kaut kur doties un kaut ko gatavot. Arī jaunākā atvase bija apslimusi.
Otrajā septembrī, tas ir vakar, jaunākajai atvasei svētku godi. Un tā kā pieteicās ciemiņi, nācās man vien ķerties pie gatavošanas. Domāju, domāju un izdomāju, ka šaušalīgi sen neesmu gatavojusi Tiramisu.
Vienreiz, tālā tālā pagātnē man sanāca nogaršot nenormāli burvelīgu tiramisu. Tāds gaistoš, mutē kūstoš, absolūta pilnība. Protams, naivi cerēt, ka mājās sanāks tāds pats. Kaut kur tiku lasījusi, ka pats, pats īstākais tiramisu ir nobaudāms tikai konkrētajā Itālijas apgabalā ar tikai tā apgabala raksturīgo svaigo sieru, amaretto utt. Un ja pats grib mājas apstākļos pagatavos ĪSTO tiramisu, tad jāizmanto pascepts biskvīts, vietējais svaigais siers un protams, vietējais uzlējums. Taču līdz tam ir jānobriest, tapēc izmantoju jau visiem zināmās sastāvdaļas - Mascarpone sieru, biskvīta cepumus tautā sauktus par dāmu pirkstiņiem un rumu.
Manuprāt kūka sanāca laba.

Tātad, mums vajadzēs:
2 iepakojumus cepumus" dāmu pirkstiņus" jebšu Vicenzovo
5 olas
500gr Mascarpone siers
5 ēd.k. cukura
100ml espersso var iztikt ar stipru kafiju
2-3tēj.k. rums
melnā šokolāde
kakao pulveris

Sakumā jāpagatvo kafija. Virus minēts, ka nepieciešama 1 tasīte espresso kafijas. Labi, ja mājās ir kafijas automāts, kur šo kafiju var pagatavot daudz nelauzot galvu. Tā kā man šī aparāta nebiju, maza kafijas kanniņā vienkārši uzvārīju stipru kafiju.
Apmēram pusotru kafijas kausiņu ar kafiju aplej ar 100ml ūdens. Uz lēnas uguns liek varīties. Tikko sāk vārīties, uguni griež nost un atstāj ievilkties, pie reizes arī atdzist.



Kamēr kafija dzesējas, gatavo krēmu.
5 olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno 5 ēdamkarotes cukura un saputo kārtīgā gogelmogelī.

Pēc tam pievieno 500gr. mascarpones siera. Ja vēlas lētākas izejvielas, tad var izmantot 250gr. mascarpone un 250ml saldā krējuma. Es pieturējos pie dārgā varianta.
Saputo olu baltumus stingrās putās un tad to iecilā siera-olu masā.


Kad kafija atdzisusi, kafijai pievieno 2-3 tējkarotes ruma. Rumu var aizstāt ar citu aromātisko alkoholisko dzērienu vai kādu esenci.

Kad tas izdarīts, atliek vien kārtošanas vaina. Kārto šādi, cepumus fiksi fiksi no abam pusēm iemērc kafijā un kārto traukā. Taču man šāda metode nepatīk. Jo biskvīta cepums ļoti ātri samirkst. Tāpēc izmantoju smidzinātaju. Ērta padarīšana es jums teikšu. Tad nu apsmidzināju no vienas un otras puses šos cepumus.


Pēc tam liek virsū siera masu. un tā kārtam sakārto cepumus ar sieru. Pēdējai kārtai jābūt sieram. To pārkaisa ar sarīvētu rūgto šokolādi un kakao pulveri. Atstāj ledusskapī uz stundām 3-4 ievilkties. Pēc tam var servēt galdā.





Lūk, tiramisu gatavs. Dažs labs viesis noēda 4 gabaliņus pēc kārtas, tad jau laikam bija lietojams.

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru