sestdiena, 2011. gada 3. septembris

Latgales salāti

Nu ko, tas ir klāt!! Septembris.
Skaidrs ir viens, tūlīt sāksies ziema un būs jāsāk tukšot ziemas krājumi. Tas nu ir fakts. Taču, kamēr pirmais sniegs nav sācis snigt, jāsteidz pildīt ledusskapis ar dažādiem ziemas krājumiem.
Es biju pilnīgi pārliecināta, ka manam cienītajam latgales salāti negaršo. Taču es kļūdijos. Atvērusi viesos iegūto burciņu, dzirdēju atzinības pilnus vārdus un pavadošo tekstu, ka man ar kāds jāpagatvo. Nu labi, ja jau jāpagatavo, tad jāpagatavo. Gurķi pagādati, sīpoli ar un ar šampanieti un klačām par dzīvi, gatavoju salātus.
Tātad, mums vajadzēs:
2kg gurķus
400gr sīpolus
100gr diļļu
1,5 ēd.k. sāls
2 ēd.k. cukurs
4-5 ēd.k. etiķa (9%)
10 ēd.k. eļļas

Gurķus nomizo un sagriež šķēlītēs.

Pēc tam notīra un sagrīež pusripiņās sīpolus.

Sakapā dilles un visu kopā kārtīgi samaisa.

Tad pievieno 2 ēdamkarotes cukura, pusotru ēdamkaroti sāls, 4-5 ēdamkarotes galda etiķa un 10 ēdamkarotes eļļas. Visu kārtīgi samaisa un atstāj uz kādam 3-4 stundām marinēties. Pēc garšas jābūt stirpākam, nekā gribētos.





Pēc 3-4 stundām gurķus sapilda iepriekš izkarsētās burkās. Stingri piespiež un pa virsu uzlej atlikušo marinādi.

Uzkarsē katlā ūdeni līdz kādiem 80-90gradiem, liek burkas ar viegli pieskrūvētiem vāciņiem un pasterizē kādas 15-20 minūtes. Pēc tam aizgriež kārtīgi vāciņus, liek dzesēties. Pēc tam uzglabā ledusskapī.



Nu lūk, latgales salāti gatavi. Tagad tik jāgaida ziema!







2 komentāri:

  1. Lūk, kur viens kārtīgs cilvēks! Es ar bez šampanieša nemaz neķeros klāt visām marinēšanām un sālīšanām. Pašreiz gatavoju latgales salātus pēc Zintiņas receptes, jo marinētie sanāca perfekti.

    AtbildētDzēst
  2. Nupat ieliku burkās šamo brīnumu :) Pirmo reizi mūžā :) Bez pasterizācijas - uzkarsēju virumu līdz mutulim un krāmēju iekšā izplaucētās burkās :) Novārītus vāciņus virsū, sakrāmēju burkas uz mutes, apkrāvu ar spilveniem un deķiem :) Citiem konserviem šitā metode darbojas bez problēmām, varbūt arī Latgales salātiem derēs :) Parasti burkas vēl ir karstas no rīta, tātad izkarsējušās gana :) Vienīgi griežot gurķus, nošņāpu arī pirkstam galu, tādēļ sīpolus un dilles smalcināju blenderī. Jācer, ka tas visu nesagandēs :)

    AtbildētDzēst