pirmdiena, 2011. gada 5. septembris

Jēra gaļas zupa ar dārzeņiem

Šodien bija kārtējais pārbaudījums. Man. Pieteicos līdzbraucējos savas vecākās atvases klasei uz peldēšanas nodarbībām. Tiku norīkot puišu ģērbtuvē. Lai nu kā, man veicās. Puiši bija tikai pieci, līdz ar to, uzraudzība norisinājās ļoti labi. Arī pēc nodarbībām, matu žāvēšana un citas ar to saistītas lietas izpalika. Kārtējo reizi pārliecinājos, cik viegli ir ar puikām.
Mājās braucot sagribējās zupu. Tādu ātristrebjamo, lai nepapsēj tauki pielipt pie aukslejām. Vienīgā zupa, kas nāk prātā, ir jēra gaļas zupa. Par šo zupu jau sapņoju sen. Taču ar to jēra gaļu ir kā ir. Ne vienmēr ir dabonama un nevienmēr piedāvājumā ir tas, kas nepieciešams. Bet šodien veicās un tiku pie jēra gabala, kas kā radīts zupai. Nu tad attiet!
Tātad, mums vajadzēs:
1 jēra ribiņu gabalu (~500gr)
1/4 daļa kāposta
4-5 vidēji kartupeļi
2 vidēji lieli burkāni
2 nelieli sīpoli
3-4 nelielas ķiploku daivas
1 bundžiņa konservēto zaļo zirnīšu
garšvielas - sāls, cukurs, pipari, lauru lapas, melnie pipari, smaržīgie pipari, kaltēti zaļumi

Zupa kā jau zupa. Noskalojam jēra ribiņas, sagriežam smalkāk, liekam 5l lielā katlā. Uzlejam ūdeni, pieberam sāli un liekam vārīties. Tiklīdz sāk vārīties, parādās putas, kuras rūpīgi ir jānosmeļ.


Kamēr vēl nav sācies vārīties, smalki sakapājam sīpolu un notīram ķiploku daivas.

Kad putas nosmeltas, beram klāt garšvielas. Melnos piparus, smaržīgos piparus, maltos piparus, sagrieztos sīpolus, kaltētos zaļumus un piespiežam klāt ķiploku. Pieberam kādu karoti cukura un liekam uz mazas uguns vārīties, kādas minūtes 40 - 50.



Kamēr zupa vārās, sagriežam kāpostu. Notīram un sagriežam kartupeļus un burkānus.



Kad gaļa vārījusies 40-50minūtes, beram klāt dārzeņus, izņemot zirņus. Un vāram vēl kādas 20 minūtes.



Pēc tam, izķesējam gaļu laukā un ļaujam nedaudz padzist. Pēc tam sagriežam gabalos un beram atpakaļ zupā. Pēc tam pieber zirņus un uzkarsē un griež uguni nost.




Paturam zupu zem vāka kādas 5-7minūtes un pēc tam servē galdā. Ketčupmīļi var ielikt kādu karoti ketčupa vai tomātu mērces. Mēs iztikām bez.


Jaunākā atvase izēda 3 porcijas, laikam zupa bija laba!


Labu apetīti!

7 komentāri:

  1. Centos ievērot visas proporcijas. No sava prāta pievienoju tikai 2 tomātus, vispirms novelkot tiem miziņu. Ļoti aromātiska un garšīga zupiņa sanāca.
    Paldies Zitinjai par iedvesmu!

    AtbildētDzēst
  2. Esmu Vīnē kaut kādā turku rajonā te ir gaļas veikals ar plašu jēra gaļas izvēli, principā tas arī ir vienīgais sakarīgais no gaļām, kas tur ir, iešu šas pirkt un taisīt visu. :)

    Artūrs

    AtbildētDzēst
  3. Es arī neliku zirnīšus, bet to vietā pievienoju tomātus, kuru šoruden ļoti daudz ienācies. Jau vairākas reizes šo zupu gatavoju un vienmēr sanāk supergaršīgi. PALDIES par recepti!

    Agnese

    AtbildētDzēst
  4. ļoti garšīga zupiņa sanāca! Paldies, Zintiņ! :)

    AtbildētDzēst
  5. garsvielas visas jaliek varisanas beigu posma

    AtbildētDzēst
  6. Pieliku gan tomātus, gan zirnīšus, tikai saldētos, sanāca ļoti garšīgi :)

    AtbildētDzēst
  7. Zirnīšus no burciņas nekādā gadījumā!

    AtbildētDzēst