ceturtdiena, 2011. gada 15. septembris

Jēra gaļas gulašzupa

Negribas jau baigi sacerēties, bet liekas, ka mana iedvesma pamazām atgriežas.
Šodien sagribējās zupu. Palūkojos, kas mājās atrodams un netiku skaidrībā, ko no atronamā pagatavot. Cilāju prātā gan šā gan tā un nekādā jēgā. Beidzot manas acis apstājās pie jēra gabala. Gatavot plovu? Nu nē... gribas zupu. Mirklis pārdomu un prātā raisās ideja par jēra gaļas gulašzupu. Domāts darīts un rezultātā bieza, sātīga zupa, kā reiz drēgnajiem rudens vakariem.

Tātad, mums vajadzēs:
Jēra pleca gabals
2 vidēji lielas paprikas
2 vidēji lieli burkāni
1 konservēto tomātu bundža
2 vidēji sīpoli
2 palieli kartupeļi
250gr šampinjoni
400-500ml sarkanvīna
1-2 ēd.k. mājas adžikas, vai 1-2 ķiploku daivas
garšvielas - pipari, smaržīgie pipari, asie pipari, šķipnsa malta ingvera
50gr. sviesta


Sākumā gaļu atdala no kaula un sagriež smalkākos gabalos.

Katlā, kurā gatavosim zupu, ieliekam izkausējam apmēram 25 gramus sviesta. Sākumā viegli apcepam jēra kaulu. Pēc tam beram iekšā sagrieztos jēra gabaliņus.



Kad gaļa kādas 20minūtes apcepusies, pieberam sāli, šķipsnu malta ingvera un piparus. Kā smaržīgos, tā asos un arī parastos melnos.


Pēc tam pievienoju 500ml sarkanvīna. Karsēju apmēram 20minūtes. Tad pievienoju ūdeni. Apmēram tikd audz, lai gaļa būtu gandrīz nosegta. Uz lēnas uguns sutinu kādu stundu.



Kamēr gaļa sautējas, sagriež dārzeņus. Papriku sagriež gabaliņos, burkānus sarīvē. Sagriež sīpolus. Kartupeļus arī sagriež kubiciņos. Konservētos tomātus, ja nav jau sagriezti gabaliņos, ar dakšiņu samīca.




Pēc stundas, katla saturam pievieno sīpolus, papriku un sarīvētos burkānus. Un turpina sautēt kādas 30minūtes.


Kamēr katls lēnām burbuļo. Atlikušajā sviesta daudzumā apcep šampinjonus. Apcep apmēram kādas minūtes 5-7.

Kad 30minūtes pagājušas. No zupas katla izķeksējam to jēra kaulu un beram klāt šampinjonus un kartupeļus. Samaisa, pielejam ūdeni, lai nedaudz pašķidrinātu zupu un vāra līdz kartupeļi mīksti.




Kad kartupeļi mīksti, noņem provi. Vai sāls un cukurs gana. Vai asums kā vajag. Pašās beigās pievieno ķiploku vai, kā es, mājas adžiku. Stiprums, pēc paša ieskatiem. Ļaujam vēl 5 minūtes pavārīties un tad griežam uguni nost un ļaujam ievilkties.


Nu lūk! Sātīga, aromātiska zupiņa gatava. Servē ar skābu krējumu.

Labu apetīti!

1 komentārs: