otrdiena, 2011. gada 20. septembris

Fiksais kartupeļu plācenis

Ilgi domāju, kā šo ēdienu nosaukt. Kartupeļu pankūka xxl?? Mini kartupeļu sacepums vai vienkārši rīvētu kartupeļu plācenis? Lai nu kā, paliku pie nosaukuma fiksais kartupeļu plācenis.
Par šo ēdienu uzzināju dziļā jaunībā no Mārtiņa Rītiņa. Recepte ir gana vienkārša, ka man, kā 12gadīgam skuķim bija skaidri saprotama. Tad nu biju "uzsēdusies" uz šo recepti un gatavoju cik vien bieži iespējams. Taču kā jau ar visiem ēdieniem, kas par daudz, tas par skādi. Un pēc dažiem gadiem bija tā apnicis, ka ilgi negatavoju.
Tagad atkal šī recepte tiek celta saulītē, jo nereti nākot vecākajai atvasei no skolas, diktam gribas āšt. Ko fiksu un sātīgu pagatavot? Protams šo kartupeļu plāceni!

Tātad, mums vajadzēs:
Kartupeļus
sīpolu
nedaudz sviesta
sāls
garšviela kartupeļiem
eļļa

Ar daudzumiem ir tā, ka jāskatās cik lielā pannā gatavos. Man bija panna 26cm. diametrā, tāpēc ņēmu 6 kartupeļus(2lieli un 4 mazāki). Taču ja cep uz mazākas pannas, tad kartupeļus jāņem mazāk. 20 cm diametra pannu, pietiks ar diviem vidēja lieluma izmēra kartupeļiem.
Taču pirms gatavo kartupeļus, notīra un sasmalcina sīpolu, ko nelielā sviesta daudzumā apcep uz pannas līdz kļūst caurspīdīgi.


Kamēr sīpoli dzesējas. Nomizo un uz rupjās sakņu rīves sarīvē kartupeļus. Rupjā sakņu rīve - skaidiņās. Nospiež nedaudz kartupeļiem sulu.


Pēc tam pievieno apceptos sīpolus, pieber sāli un kartupeļu garšvielas. Kārtīgi samaisa un liek uz pannas, kurā ielieta eļļa, cepties. Kartupeļus kārto pa visu pannas virsmu - veidojot lielu plāceni.


Tagad uzmanīgi! Jo lielāka panna, jo plānākā kārtā ieteicams likt rīvētos kartupeļus. Jo mazāka, var arī būt biezāks tas plācenis. Cep no abām pusēm zeltaini brūnu. Tā kā plācenis jāapgriež vesels, tad ir svarīgi, lai nebūtu pārāk biezs. Mazāka panna - vieglāk apgriezt, jo lielāka panna - grūtāk. Reizēm var arī nesanākt. Tad neko - cep tāpat, līdz gatavs.


Servē galdā ar krējumu! Var arī piecept kādu bekonu un olu, ko smuki kārto virsū uz kartupeļu plāceņa un ir sātīgas, jo sātīgas brokastis.

Labu apetīti!

5 komentāri:

  1. Mēs ģimenē tikai tādas pankūkas cepam, pat sīpolu neliekam - tikai rīvēti kartupeļi uz rupjas rīves, mazliet sāls un liek uz pannas! Neko citu neatzīstam :D

    AtbildētDzēst
  2. Mana rī kartupeļu pankūkas asociējas,tikai ar to, aks ir uz rupjās rīves, zeltaini un kraukšķīgi, ņamma...
    diemžēl, man apetīti nodzen uz smalkās rīves rīvēti kartupeļi un sacepti plāceņos...nav vajadzīgās nokrāsas:D

    AtbildētDzēst
  3. Ivet, es zināju, ka Tu tā teiksi :D :D :D

    AtbildētDzēst
  4. eu, Zitinj, šitas taču mūsu jaunības dienu ēdiens vēlajos vakaros :DDD

    AtbildētDzēst