otrdiena, 2011. gada 20. septembris

Cūkgaļa krējuma un zaļumu mērcē

Klāt atvasara. Kokiem vēl zaļas lapas un tas priecē. Brīžam var aizvērt acis un iztēloties, ka ir vēl vasara. Taču deguns nepiekāpīgi saka, ka smaržo pēc rudens. Lai nu būtu!
Brīvdienas pagāja vienos ciemos. Par ēst gatavošanu ne pa visam nebija jāuztraucas. Cik labi, sēdies pie klāta galda un ēd cik lien. Biju gudra, vilku svārkus uz gumiju!!
Vakar bija zupas pārpalikumi jāpiebeidz, šodien jāķeras pie gatavošanas. Iedvesma joprojām nav, tāpēc ķēros pie bērnības garšām. Un viena no tām ir cūkgaļas gulašs. Bet latviešu gaumē! Tas būtu, krējuma mērcē ar zaļumiem. Pietumēta ar miltiem. Mmm...

Tātad, mums vajadzēs:
~1kg cūkgaļas
1 buntīti diļļu
1 buntīti pētersīļu
500gr. skābā krējuma
1-2sīpols
1-2 ķiploku daivas
2 ēd.k. mājas adžikas(var nelikt)
sāls
pipars
nedaudz sviesta

Gatavošana neprasa daudz enerģijas, bet laiku gan.
Sākumā sagriež gaļu nelielos gabalos. Apkaisa ar pipariem, pievieno mājas adžiku, ja ir un kārtīgi samaisa. ļauj kādas 30min. ievilkties.


Kad gaļa ievilkusies. Katliņā kurā gatavosim, izkausējam nedaudz sviesta, beram iekšā gaļu, pārkaisām ar sāli un viegli apcepam.



Tad pievienojam sagrieztus sīpolus un pielejam ūdeni. ūdens tik - tā lai apsedz gaļu. Un uz lēnas uguns sutinam kādu stundiņu.



Pēc stundiņas, gaļai jābūt mīkstai, vai vismaz gandrīz mīkstai. Skatoties cik jauns/vecs tas lopiņš bijis. Sakapājam zaļumus un beram iekšā katlā. Samaisām un ļaujam vēl kādas 30 minūtes uz lēnas uguns sautēties.





Pēc tam, kad 30minūtes pagājušas, pagaršojam vai gaļa ir pa zobam un pievienojam skābo krējumu. Uzkarsējam, piespiežam kādu 1-2 ķiploka daivu, noņem provi, vai atbilst garšas kārpiņām un viss. Gatavs. Ja vēlas, tad var pietumēt ar miltiem. Es pietumēju - 2ēd.k. miltu samaisīju ar auksto ūdeni, tādā pabiezā mīklā un maisot ielēju katlā.




Servē galdā ar kartupeļiem, griķiem, rīsiem vai makaroniem. Gluži kā bērnībā!

Labu apetīti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru