otrdiena, 2011. gada 16. augusts

Vārīta kukurūza

Vakar iekarojot centrāltirgu acis zibēja uz visām pusēm. Gribējās visu ko, no plašā piedāvājuma klāsta. Tā klaiņojot gar nokrautajiem galdiem uzdūros galdam, kur starp tomātiem un paprikām, bija arī kukurūzas vālītes. Mmm, tās mani uzrunāja. Pie tam arī cena - 0.20ls/gab. neatstāja vienaldzīgu. Ņēmu ka nu 4 gabalas pusdienām. Kapēc tik maz? Tapēc, ka kukurūzu pati gatavoju pirmo reizi. Līdz šim, es vienaldzīgi slāju garām. Kukurūza lietojama tikai un vienīgi konservēta un tad ne vienmēr. Taču tā nu sagadijās, ka vienreiz, kad vēl ar Ingu baudījām laisko mājsaimnieču dzīvi. Viņa tagad darbaļaužu gaitas uzsākusi. Pusdienās pie viņas baudijām vārītu kukurūzu. Tur es to ēdu pirmo reizi un neskatoties, ka zobu starpas pilnas ar kukurūzas čauliņām, ja tā var teikt, bija gardas.
Tad nu nolēmu šoreiz pagatavot pati. Vīrs pabolīja acis, jo viņš līdz šim to nebija šādā veidā gatavotu ēdis, taču pretī neko neteica. Ko lai saka, garšoja!
Tātad, mums vajadzēs:
Kukurūzas vālītes
sāli
krējumu
kādu no sausajiem mērces pulverīšiem, jebšu dipus

Kā man stāstija Inga, tad lai pārbaudītu, ka kukurūza ir gatava un svaiga, ja paņem pirkstos vienu graudu un saspiež. Ja saspiežot ir paukšķis, tad kukurūza ir svaiga un gatava. Tik vot to graudu lai dabūtu ārā, var piešķaidīt acis. Ja reiz ir ar paukšķi, kā tas bija manā gadījumā.
Tad nu jāķeras pie vārīšanas. Kā es uzzināju i-neta dzīlēs, tad vārot nevajag bērt sāli klāt, sāls cietinot kukurūzu. Tā arī darīju, ņēmu katlu, ielēju ūdeni un liku vārīties.
Kāmēr ūdens vārās, notīra kukurūzas vālītes no mizām un "matiem".



Kad ūdens uzvārijies, liekam iekšā, vāku virsū un vāram minūtes 15-20. Tā darīju es. Citur lasīju, ka jāvāra 5-7minūtes. Ej nu tiec gudrs, taču Inga teica un arī citā kulinārijas blogā izlasīju, ka jāvāra 15 minūtes. Tā arī darīju.


Kamēr vārās kukurūza, pagatavo mērcīti. Es šoreiz slinkojot pagatavoju no gatavajiem pulveriem. Taču var pagatavot pats, ko vien sirds kāro. Manuprāt, gardi būs, ja pagatavosiet savu iecienīto dārzeņu mērcīti.

Kad 15-20minūtes pagājušas, velkam kukurūzu laukā, apkaisam ar sāli. Un tad var darīt sekojoši. Var uzreiz, kamēr karstas apsmērēt ar mērci un tad atstāt uz kādu minūti divām lai ievelkas. Bet var arī ēdot droši zieķēt virsū mērci.

Nozieķēto kukurūzas bildi netīšām izdzēsu. Neveikla es! Taču šādi izskatās gatava kukurūza. Kaut kur lasīju, lai uzlabotu kukurūzas apetelīgo skatu, minūti pirms vārīšanas beigām vajagot pieliet 1 tējkaroti citrona sulas. Uz cik lielu ūdens daudzumu, tas nebija norādīts. Es šoreiz iztiku bez, jo vālītes, manuprāt, tāpat izskatijās apetelīgi.
Vīrs ēda un teica, ka esot labi. Bērni ar nesmādēja, man pašai garšoja. Plānā izmēģināt savādāk pagatavot vālītes.

Labu apetīti!

4 komentāri:

  1. apceptas sviestā ir vēl labākas :)

    AtbildētDzēst
  2. Vārītas un tad apceptas vai apceptas uzreiz?

    AtbildētDzēst
  3. Var arī izvārīt sālsūdenī un tad vnk apviļāt sviestā, kurš ir ar szaļumiem bez-kukurūza savienojumā ar tādu mērcīti kā Jūs gatavojāt nav,manuprāt, tik gardi, cik patiesībā viņa ir garšīga, ja izvārīta un apcepta sviestā vai apviļāta

    AtbildētDzēst
  4. man ari ir sava recepte un ta prasa 2min. liek varities udeni, pievieno vienu tejkaroti cukura un vienu tejkaroti citrona sulas. kad udens uzvarijies, liek ieksa kukuruzu un pec 2vam minutem ir gatava. Suliga un garsiga :) es apsmereju mazliet ar sviestu. pamegini! :)Ieva

    AtbildētDzēst