otrdiena, 2011. gada 9. augusts

Tomātu biezenis

Šodien braucu uz centru iepirkt savam skolniekam mācību grāmatas. Saposāmies visi un devāmies ceļā. Kā jau šādās reizēs nereti gadās, brīdī kad jākāpj laukā no autobusa, sāka gāzt lietus! Nu ko, citiem bija slapjo T-kreklu šovs par brīvu, mums savukārt visas ietves peļķes. Laimīgi nonākuši līdz vajadzīgajai grāmatnīcai, atskanēja glābējzvans no cienītā, vai nevajagot mūs savākt. Teicu, ka vajag gan. Tad nu pa ceļam vēl ieskrēju centrāltirgū un nopirku tomātus. Doma ir pagatavot tomātu biezeni.
Jau pagājušo gadu gatavoju šo biezeni un atzinu par labu esam. Mērcēs, picās, sacepumos, zupās... kur vien vajag - ideāli piemērots.
Tātad, mums vajadzēs:
2kg tomātu
~1kg sīpolu
5-6 ķiploku daivas
1 tēj.k. bazilika
125ml eļļas
1 ēd.k. sāls
2 ēd.k. cukurs
1/2 tēj.k. pipari

Gatavošana ir gaužām vienkārša, bet rezultāts - bez konservatniem iegūts tomātu biezenis. Protams, nav tāds kā veikalu plauktos nopērkams, taču mūsu ģimenē atzīts par labu esam.
Sākumā noblanšē tomātus. Es to parasti daru tā, iegriežu nedaudz tomātu mizu un pēc tam pārleju ar verdošu ūdeni. Un kādas minūtes 5 atstāju. Pēc tam miziņa smuki nāk nost.

Kamēr tomāti blanšējas, tikmēr notīra sīpolus. Es ņēmu kādus 300gr. saldos sīpolus un apmēram 500gr. parastos. Taču var arī tā nedarīt un ņemt 1kg. parasto sīpolu. Mana skropstu tuša, kas bija izturējusi lietus gāzes, pie sīpolu mizošanas kapitulēja. Noslaukam acis un notīram 5 daiviņas ķiploku.
Kad tomāti nomizoti, sīpoli notīrīti atliek vien blenderēšanas darbi. Sākumā sablenderē tomātus un lej katlā, kurā gatavosies biezenis. Uguni apakšā un gaida kad uzvārīsies.




Kad biezenis sācis vārīties, pievieno 125ml eļļas, pieber 1 tējakroti bazilika un 1.2 tējkaroti melnos maltos piparus. Samaisa un turpina uz lēnas uguns karsēties kādu 1stundu.


Kamēr karsējas tomātu biezenis sasmalcina sīpolus ar ķiplokiem. Es sablenderēju, jo gribās viendabīgu masu, taču var arī smalki sakapāt vai sarīvēt. Vienvārdsakot, sīpoli ar ķiplokiem jāsasmalcina. Ielej pannā nedaudz eļas un cep apmēram minūtes 20. Manā gadijumā sīpoli kļuva iezilgani. Neaptelīgi.




Kad biezenis ir stundu karsējies, tad pievieno sīpolu masu, 1 ēdamkaroti sāli, 2 ēdamkarotes cukura un visu samaisa. Karsē akurāt minūtes 10.




Nu lūk. Atliek biezeni saliet iepriekš sagatavotās burkās, cieši aizskrūvēt un glabāt ziemai. Tomātu biezenis nav tāds, kādu esam ieraduši iepirkt no veikala plauktiem. Pagājušo reizi es biju pielikusi mazāk sīpolu, līdz ar to, biezenis bija šķidrāks. Orģinālreceptē bija norādīts, ka vajag 1 kg. sīpolu. Arī šoreiz pieliku nedaudz mazāk par nepieciešamo daudzumu, bet biezenis bija ievērojami biezāks par iepriekšējo reizi. Arī sāls-cukura daudzums ir regulējams pēc savām garšas kārpiņām.


No šī daudzuma sanāca 2 pilnas un viena nepilna puslitra burciņas. Mmm... nu tik sāksies picas laiks.

1 komentārs:

  1. Man no šī daudzuma sanāca 4 burkas pa 720 ml. Un, lai vieglāk mizot sīpolus, tajā brīdī turi mēli sakostu starp zobiem. Neticami, bet man ļoti palīdz.

    AtbildētDzēst