trešdiena, 2011. gada 10. augusts

Sajimoto jebšu piparmētru saldējums

Vakar bija neliela iedvesma kaut ko gtatvot. Saldējuma gatavošanā bija iestājies tāds kā panīkums. Īsti nezināju, ko lai tādu pagatavot. Kādas jaunas garšas izmēģināt. Un tad... Twiterr'ī iekrita ziņa no Madaras jebšu Chez Madam, ka viņas šīsvasaras top saldējums ir piparmētru saldējums ar šoko gabaliņiem. Piparmētras mani uzrunāja un doma bija skaidra. Jāizmēģina.
Palūkojos i-neta dzīlēs pēc receptes, nekas prātīgs neizleca. Tad nu atkal čujs, ņuhs un poņa un uz priekšu. Sanāca labs saldējums ar patīkamu piparmētru garšu.
Kapēc nosaukumā sajimoto?? Tapēc, ka vidējais bērns nesaka saldējums, bet gan sajimoto. Vecākā atvase mēģina šim iemācīt, saucot pa zilbēm. Sal - dē - jums. To vidējais māk atkārtot, bet kā jāsaka zilbes kopā - saldējums,  tad sanāk sajimoto! Piparmētru saldējumam, manuprāt, atbilstoš nosaukums.
Tātad, mums vajadzēs:
7 olu dzletenums
400ml piena
400ml saldā krējuma
150gr cukurs
piparmētras

Tad nu gatavošana kā jau daudziem iepriekš publicētiem saldējumiem. Taču šeit jābūt uzmanīgi ar tām piparmētrām. Tākā es nopirku Maximā piparmētras podiņā( 1.25ls) tad tās visas lapiņas arī pieliku. Piparmētras var aizvietot ar esenci, taču tur iepriekš jābūt nojausmai, cik daudz likt. Tākā man nebija ne esences no nojausmas, liku klāt svaigas piparmētras.
Sākumā ielej katliņā 400ml piena un 400ml saldā krējuma. Liek uz uguns vārīties.
Tikmēr sakapā, sasmalcina, saberž piparmētras. Es tās pa bikiņam sagriezu ar asu nazi. Jo daudzums niecīgs lai blenderētu un piestas man nav. Kad piparmētras sasmalcinātas, beram klāt piena-krējuma masai un turpinam karsēt.


Kamēr piens karsējas, tikmēr 7 olu dzletenumus sakuļ ar 150gramiem cukura kārtīgā gogelmogelī.


Kad piena-krējuma masa uzvārījusies, nedaudz padzesējam. Kādas minūtes 2-3 un tad lejam klāt sakultajā olu masā. Masu nepātraukti maisot.
Pēc tam masu liek ūdens peldē un karsē līdz masa sāk biezēt. Sabiezējusi masu, ieliekam aukstā ūdensbļodā atdzesēties. Pēc tam liek saldētavā un pirmās 2-3h ik pa 30min. apmaisa. Pēc tam ļauj sasalt.




Nu lūk, sajimoto gatavs! Inga ar Kristapu ēda, teica, ka garšīgs. Pašai jau ar garšoja, ko tur liegties. Bērniem?!? Nu vecākais ar jaunākajiem ēda, savukārt tie vidējie gan - nosmādēja. Taču pieļauju domu, ka piparmētru saldējums varētu negaršot visiem.

Labu apetīti!

3 komentāri:

  1. Izskatās labi un noteikti arī garšīgi, es gan šovasar aprobežojos ar Leduspuķes apmeklējumu ik pārnedēļas, bet prieks ka tavās mājās ir saldējuma svētki itin bieži:)!

    AtbildētDzēst
  2. Tik igi meklēju recepti, kur nebūtu jāizmanto esences. Paldies :)

    AtbildētDzēst