trešdiena, 2011. gada 3. augusts

Piparkūku saldējums

Tu re kā, vasaras viducī cept piparkūkas. Neierasti, bet cepās daudz foršāk nekā ziemā.
Vakar atkal biju viesos pie viesmīlīgās 7 bērnu ģimenes un atkal priecājos, cik forši tie bērni. Tā kņada un draudzība...mmm, forši. Tad nu pļāpājot ar viesmīlīgo saimnieci ieminējos, ka nezinu, kādu salčuku lai pagatavot. Nekas tāds neuzrunā. Un tā nonācām pie piparkūku saldējuma. Par laimi, mājās, saldētavā joprojām ir no iepriekšējiem Ziemassvētkiem gatavotā piparkūku mīkla. Vilku laukā, atsaldēju un cepu piparkūkas. Saldējums sanāca gards. Ja pa vidam vēl būtu kāds brūkleņu ievārījums, pagalam glauni tad būtu!
Tātad, mums vajadzēs:
500ml saldā krējuma
5 olu dzeltenumi
3 ēd.k. cukura
200gr. piparkūku mīklas

Pagatavošana gaužām vienkārša. Kā jau jebkura saldējuma gatavošana.
Sākumā atdala 5 olu dzeltenumus no baltumiem. Olu dzeltenumiem pievieno 1 ēdamkaroti cukura un sakuļ kārtīgā gogelmogelī.


Pēc tam sakuļ saldo krējumu ar 2 ēdamkarotēm cukura. Tad sakultos olu dzeltenumus pievieno saldajam krējumam, kārtīgi samaisa un liek saldētavā iekšā. Ik pa 30min kārtīgi apmaisa.




Kamēr saldējuma masa dzesējas, tikmēr sacep pirakūkas. Mīklu izvelnē plānā kārtā, izspiež aplīšus, var cept neregulāras formas, bet galvenais lai plānā kārtā. Jo vajag, lai piparkūkas ir kraukšķīgas.




Kad piparkūkas izcepušās, ļauj tām atdzist un tad sasmalcina smalkās drupačās. Es izmantoju blenderi.


Saldējumu saldē un maisa līdz tas sāk palikt biezs un līdzināties saldējumam. Tad ņem saldēšanai paredzēto trauku un  kārto kārtām saldējumu ar piparkūku drupačām. Pirmajā kārtā liek nedaudz saldējuma, tad uzkaisa drupačas, tad atkal saldējums, tad atkal drupačas. Tā, līdz saldējuma masa un drupačas beigušās.
Liek atpakaļ saldētavā un ļauj sasalt.





Mmm... Ziemasvētki nav aiz kalniem! Ja ir kāds skābens ievārījums, ideāli iederētos. Tapēc nebaidieties to pielikt klāt stap kādu saldējuma un piparkūku kārtu.

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru