pirmdiena, 2011. gada 15. augusts

Pikantais sviestu pupiņu lečo ziemai

Es jau teicu, ka dievinu draugus, kas neaizmirst par labiem cilvēkiem, kā es, un piedāvā savus lauku labumus. Es neatsakos. Ja to visu var pārstrādāt ziemas krājumos. Tā nu man ienācās paprāvs maišelis ar sviesta pupiņām. Atkal. Šoreiz svars vilka uz visiem 2kg., ja nemaldos. Tādu daudzumu nav iespējams uzreiz noēst. Tapēc doma bija skaidra - jāuztaisa lečo variants ziemai.
Nesen es biju gatavojusi lečo pusdienās un atzinu par labu esam. Tad nu šoreiz tikai iztiku bez desas, to vajadzības gadījumā pievienošu ēdienreizē.
Tātad, mums vajadzēs:
sviesta pupiņas
saldos piparus
burkānus
kabačus
sīpolus
tomātus
ķiplokus
aso piparu
sāls
cukurs
eļļa
tomātu mērce

Ceru, ka neko nepiemirsu! Ar daudzumiem jau atkal katram individuāli. Jāskatās, cik daudz ir attiecīgā sastāvdaļa. Tā kā man bija paprāvs kvantums ar sviesta pupiņām.
Pieņemu, ka bija kādi 2kg. Tad nu visu pārējo pievienoju šādā daudzumā - 1kg. saldo piparu, 1,5kg. tomātu, 1,5kg. kabaču, 1/2kg. burkānu. Uz to visu, pievienoju 5-6mazus sīpolus, 4-5ķiploku daivas un pusi asā pipara. Kā arī kādu 1.2glāzi eļļas un 4 ēdamkarotes tomātu mērces. Cukurs, sāls apmēram 2 ēd.k. no katra.

Gatavošana ir vienkārša. Tik lielu katlu vajag, ja gatavojat pēc norādītajiem daudzumiem. Vismaz 7l lielu katlu toč vajag.
Viss sākas ar tīrīšanu un griešanu. Nomazgā un sagriež sveista pupiņas.

Notīra un sarīvē burkānus.

Saldos piparus iztīra no sēklām un sagriež gabaliņos
Sagriež kabačus. Ja miza plāna, tad sagriež ar visu mizu.

Un visbeidzot, sagriež tomātus.

Protams, nevar aizmirst par sīpoliem, aso piparu un ķiplokiem. Tos ar, notīra un sagriež.



Tad nu atliek sautēšanas vaina. Apmēram pusglāzi eļļas ielej katlā un uzkarsē.

Un tad ber visus dārzeņus katlā iekšā.

Lūk, sanāk ar kaudzīti! Es pagaidīju kamēr kaudzīte nedaudz sakīrtas un tad pievienoju sīpolus, ķiplokus un aso piparu, un visu samaisīju.


Vāks virsū, maza uguns apakšā un ļaujam sautēties minūtes 45. Ik pa laikam apmaisot. Pēc 45.minūtēm, pievieno sāli un cukuru. Tas vairāk pēc garšas. Es pievienoju 2 ēd.k. sāli un cukuru. Samaisa un āluj sautēties vēl minūtes 20.


Pēc 20 minūtēm, pievieno apmēram 4 ēdamkarotes tomātu mērces, samaisa, pakarsē vēl kādas 5 minūtes un tad pilda burkās. Skrūvē vāku ciet un ļauj atdzist. Pēc tam ievieto ledusskapī vai pagrabā.




Lūk, nu tik jāgaida ziema!

Lai labi garšo!

6 komentāri:

  1. Vai etiķi nevajag pievienot?

    AtbildētDzēst
  2. Nē. Es etiķi neliku. Kā konservants darbojās tomātu mērce un arī eļļa. Taču ja vēlas skābumu, tad var pievienot etiķi. Tas viss pēc saviem garšas ieskatiem ;)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies, Zitinj! Jau čigānenes pagatavoju pēc Tavas receptes! Lieliskas, a pirms tam pat īsti virsū neskatījos :D Vakar mamma piešķīra krietnu tiesu sviestpupiņu, nu sutināšu lečo, jau siekalas saskrēja mutē no bildēm vien, tikai nezinu, kur lai to lielo katlu dabū. Vārīšu pa daļām.Paldies vēlreiz un, lai Tev sokas!

    AtbildētDzēst
  4. A kad pievieno atlikušo eļļas daudzumu ?

    AtbildētDzēst
  5. Eļļu paradzēto daudzumu - pusglāzi, visu lej uzreiz sākumā.

    AtbildētDzēst
  6. Vairāki būtiski iebildumi šai receptei. Pirmkārt: tomāti ir jāblanšē, t.i. Jāuzlej vārošs ūdens, divas minūtes jāpatur un jānoskalo ar aukstu ūdeni un jānovelk miziña. Otrkārt, trūkst skābums kā rezultātā viss var uzsprāgt. 20% no tilpuma jābūt konservējošām īpašībām

    AtbildētDzēst