svētdiena, 2011. gada 21. augusts

Karstā ābolu desertkūka jebšu ābolu klafutī

Neskatoties uz to, ka šodien biju pie savas mammas ciemos un pieēdos kā ruksis. Vēl ilgi tusnīju pa māju un domāju, ka atdošu galus. Taču pagāja brītiņš un nolēmu uzcept ābolu klafutī.
Kādu laiku atpakaļ biju cepusi persiku klafutī . Tad nu šoreiz sadomāju uzcept ābolu.
Vakar braucot mājās no sēņošanas, iegriezāmies klusākā ceļmalā un pielasījām pilnas kules ar dzidrajiem āboliem. Ēšanai un arī kādam gardumam.
Uzcepu savu versiju ābolu klafutī un noēdu veselus 2!! gabalus. Kur man tas ielīda, neprasiet! Bet arī vairs nav tā nospiedošā sajūta.
Tātad, mums vajadzēs:
5-6  vidēji lielus ābolus
3 olas
270gr. cukura
150gr. miltu
150ml. saldā krējuma(10%)
2 ēd.k. brendija
1 tēj.k. cepamā pulvera
 dažas piles vaniļas esences

Āboliem izgriež "ziediņu" un liek katlā. Pielej ūdeni, tā lai tikko nosedz un pieber 200gr. cukura. Liek vārīties. Tiklīdz āboli sāk vārīties uzņem laiku. Vāra ne ilgāk par 5 minūtēm. Savādāk āboli izšķīdīs. Kad pagājušas 5 minūtes, ābolus ķeksē laukā un ļauj atdzist.






 Kamēr āboli dziest, gatavo mīklu.
Katliņā ielej 150ml. saldā krējuma, piepilina dažas piles vaniļas esences, var aizstāt ar cukuru un liek karsēties, bet neuzvāra!

3 olu dzeltenumu atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno 70gr. cukura un sakuļ kārtīgā gogelmogelī.


Pēc tam pievieno 150gr. miltus un maisot pievieno uzkarsēto saldo krējumu(kas ir nedaudz padzisis). Samaisa viendabīgā masā. Masai jābūt bieza krējuma konsistencē.



Tad pievieno 2 ēdmakarotes brendija un tējkaroti cepamā pulvera un visu kārtīgi samaisa.


Olu baltumus sakuļ stingrās putās un pēc tam iecilā mīklā.



Tad, kad mīkla gatava, ķeramies klāt āboliem. Novelkam mizu, izņemam serdeni un kārtojam cepamajā formā, kas izklāta ar cepamo papīru. Pēc tam lej virsū mīklu un liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī cepties.




Cep kādas 30-40 minūtes 190grādos, līdz kūka kļūst zeltaini brūna un iedurot kociņu, tas paliek saus. Gatavu apkaisa ar pūdercukuru un servē galdā. Pasniedz karstu - ideālā variantā ar saldējumu.



Nu lūk, karstā ābolu desertkūka jebšu mana versija par klafutī!

Labu apetīti!

2 komentāri:

  1. Hmmm..nju ļoti interesanti, tikai ko pēc tam darīt ar to sīrupu, kas paliek pāri vārot tos ābolus?

    AtbildētDzēst
  2. Nu es to sīrupu izmantoju pielejot klāt kādam pašgatavotam padzērienam. Tējas saldināšanai :)

    AtbildētDzēst