pirmdiena, 2011. gada 1. augusts

Gaileņu mērce

Protams, kas par sēņošanu, ja pēc tam neēd gaileņu mērce. Tā tak ir svēta lieta.
Bērnībā es sēnes neēdu. Ēdu, bet nu ne ar sajūsmu. Vienkārši, nekas cits nebija pagatavots. Atceros kā mamma bija sagriezusi gailenes, sacepusi kopā ar speķīti un sīpoliem, tāda bieza, tumši dzeltena masa. Varbūt ar kripatiņu krējuma. Uhh... ēdu un skurinājos. Jāsaka, ka bija trauma un ilgi no gaileņu mērces vairījos. Skaļi paziņodama, ka es neēdu. Taču, kā jau tas nereti gadās, sabiju laukos pie draudzenes. Viņai sēnes lasīt nepatika, lai gan ļoti garšoja, savukārt man lasīt patīk, bet ēst nē. Taču ar viņas mammu braucām sēņot. Protams, ja bijām sēnēs, pusdienās gaileņu mērce. Man plāns skaidrs, daudz kartupeļu, maz sēņu un kādi salāti vai marinēts gurķis, noskalošanai. Taču, šeit nu bija mans pārsteigums, ka mērce tiešām tika pagatavota kā mērce, nevis kā sautējums, kā manai mammai. Gailenes smalki sagrieztas, smuki peldējās kārtīgā krējuma mērcītē. Ohohoho... šitā tak ir ēdams un pat garšīgi. Kopš tās reizes gatavoju krējuma mērcē un secinu, ka gailenes man aizvien labāk un labāk iegaršojas. Paldies Līgas mamm!!
Tātad, mums vajadzēs:
svaigas gailenes
nedaudz žāvēta speķa
sīpols
slads krējums
sāls
milti

Tākā man bija mazās sēnes,tad es daudz ar to sagriešanu neaizrāvos. Taču ja grib, var likt veselas vai arī smalki sagriezt.
Pēc tam sagriež nedaudz speķa. Nu es kādas 4 mazas šķēles sagriezu, speķi izmantoju vairāk kā taukvielu. Var aizstāt ar sviestu. Smalki sakapāju sīpolu un liekam katliņā apcepties kādas minūtes 3-4.




Pēc tam pievieno sagrieztās gailenes un karsē kādas minūtes 20. Pēc tam pievieno sāli, cukuru, viss pēc garšas un pievieno saldo krējumu. Uzkarsē un ja vajag, tad mērci pietumē ar nedaudz miltiem. Apmēram 1 ēdamkaroti miltu sajauc ar 30ml ūdens viendabīgā masā un pielej mērcei. Karsējot maisa līdz sabiezē un servē galdā.









Nu lūk, sēņu mērce...mmm ar vārītiem kartupeļiem vai vienkārši tāpat. Es nespēju atteikties no papildporcijas. Milēdja arī.

Lai labi garšo! 

2 komentāri:

  1. Hm, lasu "Rokasgrāmatā sēņotājiem": ja ... lieto saceptu žāvētu speķi ar sīpoliem, gailenēm daļēji zūd to specifiskā garša.

    AtbildētDzēst
  2. Man šķiet, ka gaļas pievienošana gaileņu mērcei ir no sērijas - "vecmāmiņa cepa krāsnī maizīti (vai kaut ko tur) un vienmēr apgrieza galiņus, mamma cep un arī apgriež, bet kādēļ? - jo tā vajag! un neviens nebija iedomājies pajautāt vecmāmiņai - kādēļ? - tādēļ, ka krāsniņa par mazu :D
    Bet visā pārējā piekrītu autorei - gaileņu mērce ar saldo krējumu ir lieliska :)))

    AtbildētDzēst