pirmdiena, 2011. gada 1. augusts

Gailenes ziemai

Tad nu tā! Divas dienas pa mežu un rezultātā viens 5kg. lielais majonēzes spainis pielasīts. Kas par priekiem un gavilēm, jo sāku jau bažīties, vai tikšu maz sēnēs. Un te tāda laime. Nu ko, ne odi, ne dunduri, ne arī kādi citi knišļi nespēj mani iebiedēt un es, gumijniekus apāvusi, iekaroju Latvijas mežus.
Vakar līdz vēlaj naktij tīrīju un šmorēju, lai gailenes varētu saglabāt ziemā un janvārī ar gardu muti ēst gaileņu mērcīti.
 Tātad, gailenes ziemai!
Cik nav lasīts par to, ka gailenes paliek rūgtas un ziemai saglabāt ir grūti. Taču nu jau tautās ir aizgājis, ka vislabāk un ērtāk ziemai saglabāt sēnes, ir tās sacepot. Arī es, lielāko daļu sacepu, saliku pa trauciņiem un saldētavā iekšā.
Taču ir vēl kas! Gailenes var sasaldēt arī svaigas! BET, kā man pagājušo gadu apskaidroja Mimosa, tad sasaldēt vajag mazās gailenītes. Mazas, kraukšķīgas, sulīgas, tās sasaldējot un pēc tam ziemā atsaldējot, rūgtas neesot. Domāts darīts un es izmēģināju. Un tiešām, gailenes nebija rūgtas. Kā Mimosa apskaidroja, ka gailenēs esot tur kautkāda viela, kas dod to rūgtumu un mazajās gailenēs tās ir vismazāk. Tapēc sasaldējot, tās nav rūgtas.
Tad nu, lai saglabātu gailenes ziemai jādara sekojošais!
Ja ir vēlme sasaldēt mazās, svaigās, tad iesākumā pirms visām tīrīšanām tās ir jāsašķiro.


Lūk, šitik lielas es atļāvos sasaldēt svaigas. Lielākas ne. Lai sasaldētu svaigas, gailenes NEMAZGĀ, bet ar otiņu notīra no visiem lielajiem gružiem, liek trauciņos un saldētavā iekšā. Ziemā, pirms lietošanas, atsaldē, nomazgā un lieto pēc nepieciešamības. Sēņu risotto, zupās, sacepumos utt.
Šogad es svaigas vēl nesasaldēju, jo manuprāt, lai arī svaigās izskatās ļoti smuki, tomēr neizdevīgi. Traukā, kas izskatās pilns līdz malai, patiesībā ir diezgan maz sēņu.
Ar lielajām sēnēm gan. Jāglabā saceptas.

Apmēram uz 5l katla ar sagrieztām gailenēm, nepieciešams 200gr. sviesta un apmēram 1 tējkarote sāls.
Gailenes notīra, nomazgā un sagriež. Nevajag baidīties, ja izvēlētais katls ir ar kaudzi, sēnes karsējot, tās sakritīsies.
Kad sēnes sagrieztas, liekam uz plīts un sautējam līdz lielākā daļa šķidruma ir iztvaikojis, jebšu kādas minūtes 30-40



Kad lielākā daļa šķidruma ir iztaikojis, es parasti pieberu 1tējkaroti sāls un pielieku 200gr. sviesta. pakarsēju vēl minūtes 15 un tad griežu uguni nost, lieku pa trauciņiem, atdzesēju un saldētavā iekšā.


Nu lūk, sēnes ziemai gatavas. Pagājušo gadu, es biju šādā veidā sasautējusi un salikusi burkās. Kuras uzglabāju ledusskapī. Kādus 3 mēnešus šādi var turēt. Pēc tam man šīs burkas aizgāja pa pieskari. Varbūt nebiju kārtīgi aizskrūvējusi, vai kāds netīrums bija palicis. Taču 1 burka, kuru izlietoju ātrāk bija ok. Pārējās uzrūga. Tapēc šogad nolēmu saldēt. Šādi uzglabājot nav jāuztraucās par gaileņu rūgtumu, vai pareizāk sakot sīvumu!
Vēl zinu, ka var gailenes pagatavot eļļā. Taču par to jāprasa Mimosai, kā precīzi tur jārīkojas.
Nu ko... asinam nažus un prom gaileņu medībās.

1 komentārs:

  1. Paldies Tev,viena no sakarīgākajām receptēm,ko internetā vispār atradu. Gailenes ir jau salasītas,atliek tikai darīt to,ko Tu saki. ;)

    AtbildētDzēst