ceturtdiena, 2011. gada 18. augusts

Dārzeņu krēmzupa ar desu

Šodien bija piemeties maziņš slinkums. Tiesa, no gultas izkāpu ar diezgan enerģijas pilnu apņēmību, ka noteikti darbošos vaigi sviedros. Taču paēdot brokastis mani pārņēma tāds lēnprātīgs slinkums, ka iepriekš izjusto enerģiju iemainīju pret dīvānu un grāmatu. Man pat uz veikalu bija slinkums iet, kur nu vēl ko darīt. Bet veikalu vajadzēja!
Šādās reizēs es tā priecājos, ka vecākais bērns ir gana liels, lai aizietu uz veikalu un nopirktu vienkāršas, man nepieciešamas lietas. Tā nu rīkojos arī šoreiz, apskaidrojot, ka man vajag 400ml saldā krējuma. Atnāk bērns mājās, saka, ka tāda un tāda nebija. Neko neesot nopircis. Bet man vajag, nu neko, izstāstu bērnam plānu B un sūtu atkal. Atnāk mājās un skatos, ka nopircis tikai pusi no man nepieciešamā daudzuma. Neesot pietikusi nauda diviem! Prasu, iztērēji priekš sevis?? Svētulīgs nē, skan atbildē. Nu labi, ļaunā māte sūta bērnu trešo reizi pēc iztrūkstošā saldā krējuma. Trešā reize veiksmīga, mājās ir saldais krējums.
Priekš kam man vajadzēja saldo krējumu? Nu, biju izdomājusi, ka gribu pusdienās zupu - krēmzupu. Dārzeņi mājās ir, kaut ko uzmeistarošu.
Tātad, mums vajadzēs:
1 vistas ragū ( vai 500ml vistas buljona)
1 neliels kāposts
2 palieli burkāni
5-6 vidēji lieli kartupeļi
200-300gr žāvētu desiņu
400ml saldā krējuma
tomātu mērce
mājas adžika(var iztikt bez)
garšvielas

Sākumā, ja mājās nav, jāgatavo vistas buljons. Parasti priekš krēmzupām, man saldētavā atrodas kāds buljons, bet šoreiz saldētava tukša. Tapēc savāriju vistas buljonu vairākām reizēm.
Tad nu - vistas buljons.
Nomazgā vistas ragū un liek kaltā ar ūdeni. Pieber sāli un liek vārīties. Kad vista sākusi vārīties, rūpīgi nosmeļam visas putas.


Kad putas nosmeltas, pievienoju garšvielas. Garšvielās izmantoju - piparus, smaržīgos piparus, maltos piparus, lauru lapu, kaltētus zaļumus un pāris karotes mājas adžikas. Un ļauju buljonam uz lēnas uguns vārīties apmēram 1h.



Kamēr vārās vistas buljons, tikmēr nomizo un sagriež dārzeņus. Burkānus, kāpostus un kartupeļus, kā arī sīpolus.




Dārzeņus liek katlā, pārlej ar ūdeni, pieber nedaudz sāli un liek vārīties. Vāra, līdz dārzeņi mīksti.



Kad vistas buljons ir gatavs, izceļam laukā vistas ragū un buljonu nokāšam. Zupai nepieciešams būs apmērma puslitrs vistas buljona, pārējo var mierīgi saliet pa traukiem, atdzesēt un sasaldēt. Noderēs nākošajām reizēm.



Kad tas izdarīts, sagirežam ripiņās žāvētās desiņas, no ragū noplucinam gaļu. Liekam uz pannas un viegli apcepjam pievienojot pārsi ēdamkarotes tomātu mērces. Man bija manis gatavotā, līdz ar to liku kādas 4-5 karotes.



Kad dārzeņi ir mīksti, tos sablenderē. Pievieno vistas buljonu, saldo krējumu un apceptās desiņas. Visam ļauj uzkarsēties, pagaršo vai pēc garšas ir ok. un servē galdā.





Sātīga zupiņa gatava. Protams, var likt visādus dārzeņus, kas vien ir mājā. Man bija tikai šie, visi tirgū pirktie labumi jau noēsti vai jau pārstrādāti ziemas krājumos.

Labu apetīti!

3 komentāri:

  1. Zini ko es ievēroju? :) Tavā blogā nav itin nevienas salātu receptes :D Vai tie jūsmājās nav cieņā? Vai tie nav tava "stihija"?

    AtbildētDzēst
  2. Jā :), es pati to esmu ievērojusi. Kaut kā nav sanācis tā pievērsties tai salātu padarīšanai. Ēst jau ēdam un gatavojam, taču tie kaut kā nepelnīti palikuši ārpus ievērības. Laikam jāsāk laboties. :)

    AtbildētDzēst
  3. Gaidam jaunumus tad :)

    AtbildētDzēst