pirmdiena, 2011. gada 15. augusts

Aknu strogonovs

Ak, kā es dievinu draugus, kuriem ir pieejami lauku labumi un neaizmirst labus cilvēkus. Tas ir mani! Tā nu vakar tiku pie svaigas teļa aknas. Tas nozīmēja, ka šodien par pusdienām nekas nav jādomā. Viss jau skaidrs - pusdienās aknas. Ideāli būtu, ja būtu grils un šīs aknas uzgrilēt. Sanāk ļoti gardi. Taču tākā grila nav, nāksies gatavot strogonovu. Sanāca labi.

Tātad, mums vajadzēs:
~ 1kg aknas
5 mazus sīpolus
500ml saldais krējums
piens
sāls
cukurs
pipari
taukvielas

Daudzumi norādīti aptuveni, tapēc iesaku vadīties pēc saviem ieskatiem.

Tātad, sākumā noskalojam aknu un novelkam plēvi. Darbs nav grūts bet atbildīgs. Pēc tam sagriežam šķēlēs, izgriežam visas liekās plēves un sagriežam aknu salmiņos.



Kad tas izdarīts, sagriezto aknu liekam bļodā, noskalojam un pielejam pienu. Cik daudz? Nu tur jāskatās, tā lai +/- nosedz un atstājam uz kādu stundu.


Pēc stundas ķeksējam gabaliņus laukā, noskalojam no piena un nosusinam.

Tad ņemam pannu, liekam takvielas. Bildē ir redzama eļļa, bet izrādijās, ka man mājās bija aizķēries arī sviests. Tad nu sviestam devu priekšroku. Jebukrā gadijumā, liekam taukvielas, uzkarsējam un liekam aknu gabaliņus cepties. Pieberam sāli, piparus. Labāk apcept pa daļām, lai iegūtu to smuko brūno garoziņu. Man sanāca nedaudz par daudz, tapēc nesanāca tik brūnas, kā man gribētos. Gabaliņus nav jācep ilgi, apmēram kādas 5-7minūtes. Tad pārliek katliņā. 


Pēc tam sagriež sīpolus un atkal liek uz pannas, nelielā taukvielu daudzumā apcepties. Tiklīdz sīpoli kļūts caurspīdīgi, pieber 1 tējkaroti cukura un cep līdz kļūst zeltaini brūni.


Sīpolus ber katliņā, pievieno saldo krējumu un zem vāka uz lēnas uguns pasautē kādas 10-15min.


Pagaršo vai pēc garšas ir ok. Ja vēlas, var pietumēt un servē galdā!

Aknu strogonovs gatavs...

Labu apetīti!

5 komentāri:

  1. Kolosāla recepte ,aknas bija tik maigu garšu,kad nemaz nepateiksi,no kā tās ir nākušas vistas,cūkas vai govs.

    AtbildētDzēst
  2. Vai vistai arī ir aknas?

    AtbildētDzēst
  3. Kāpēc jāmērcē pienā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Aknām piens noņem rūgtumu

      Dzēst