svētdiena, 2011. gada 17. jūlijs

Šokolādīgais saldējums - Šoko karalis

Nu ko, ja jau tik ražīga diena, tad jau vajag savējos arī ar saldo palutināt. Taču, nopelni par tā gatavošanu pienāktos vakardienai. Šodien tikai baudijām.
Ar mani ir visai bieži tā, kad izlasu vai padzirdu kādu recepti un uzreiz ir pilna mute siekalām un nemiers dvēselē. Tā arī bija šoreiz. Uzzinot par baltās šokolādes saldējumu, mans dvēseles miers tika laupīts. Tad nu pie pirmās izdevības ķēros klāt pie gatavošanas. Taču!! Savā prātā izdomāju, ka baltās šokolādes saldējums būs nāvīgi salds. Tapēc ideāli iederētos ne tik saldais melnās šokolādes saldējums.
Domāts darīts. Vakar vakarā būros izspūrušiem matiem, līdz galarezultāts iegūla aicinošajā ledusskapja saldētavā. Jau nesasaldētu masu baudot secināju, ka mans pieņēmums bija pareizs. Baltais šokolādes saldējums nāvīgi gards, bet nāvīgi salds. Un ideāli garšo kopā ar tumšās šokolādes saldējumu. Tāds šokolādīgs, kā nekā 200gr šokolādes. Tad nu nodēvēju šo saldējumu par šokolādes saldējuma karali!
Tātad, mums vajadzēs:
Baltās šoko saldējumam
200gr. baltās šokolādes
500ml piena
4 olu dzeltenumi
50gr cukura
6ml ruma
vaniļa

Šokolādes saldējumam
200gr. tumšās šokolādes
400ml saldā krējuma
4 olu dzeltenumi
3 tēj.k. cukura

Sākumā gatavoju baltās šokolādes saldējumu. Un darīju pareizi, jo saldējums ir krēmīgs un tik ātri nesasalst kā tumšās sōkolādes saldējums.

Tad nu iesākumā sagatavojam karsējam ūdeni, karstā ūdens peldei un bļodu ar aukstu ūdeni, dzesēšanai.
500ml piena ielej katliņā, pievieno dažas piles vaniļas esences un liek vārīties.
Karstā ūdens peldē liek bļodu ar 4 olu dzeltenumiem un 50 gramiem cukura un karsējot puto līdz masa paliek gaiša un apjomā palielinājusies.


Pēc tam lēnām un nepārtraukti maisot pievieno uzvārīto pienu. Un turpina karsēt līdz masa pamazām sāk biezēt.


Kamēr piena olu masa karsējas, ūdens peldē izkausējam balto šokolādi. Lai smuki izkustu, pievienoju dažas karotes no piena-olu masas.



Kad piena-olu masa sāk biezēt, pievieno izkausēto šokolādi, samaisa viendabīgā masā un pārliek aukstā ūdens bļodā dzesēties. Ar mikseri kuļ, līdz masa atdzisusi.



Kad masa atdzisusi, pievieno apmēram pusotru tējkaroti ruma, samaisa, pārlejam tīrā bļodā un liekam saldēties.


Ik pa laikam apmaisot balto šokolādes saldējumu, gatavojam tumšās šoklādes saldējumu. Ja nav vēlmes pēc tumšās šokolādes saldējuma, tad tas arī viss, kā vajag pagatavot baltās šokolādes saldējumu. Ik pa 30min. apmaisīt pirmās 2h, pēc tam ļaut sasalt.
Tumšās šokolādes saldējums ir daudz vienkāršāks.
Sākumā ūdens peldē izkausē 200gramus tumšās šokolādes. Pēc tam ļauj padzist.

Saldo krējumu ielej bļodā, pievieno 1tējkaroti cukura un sakuļ.


4 olu dzeltenumus ar 2 tējkarotēm cukura sakuļ un pēc tam iemaisa šokolādes masā, kas jau ir padzisusi. Pēc tam šokolādes masu pievieno sakultajam saldajam krējumam un samaisa viendabīgā masā.





Šoko masu liek saldētavā saldēties. Vismaz uz stundu un ik pa 15min. apmaisot. Tā gatavo šokolādes saldējumu.
Kad abas masa sāk palikt stingrākas, var pārlikt saldēšanas traukā. Tākā tumšās šokolādes saldējuma man sala acīmredzot ātrāk, tad uz likšanas brīdi tas jau bija stingrāks nekā baltās šokolādes saldējums. Tad nu to liku trauka apakšā un pa virsu lēju baltās šokolādes saldējuma masu. Pēc tam atliku saldētavā lai sasalst.





Nu lūk, šokolādīgais saldējums -  šoko karalis gatavs. Var abus saldējumus saldēt atsevišķi un pasniegt kopā. Brīdinu, daudz nevar apēst, jo kā nekā 400grami šokolādes.

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru