svētdiena, 2011. gada 31. jūlijs

Medus karameļu saldējums

Re kā sanāca, gribēju jau vakar godpilni nopublicēt recepti, taču nesanāca. Nocēla no trases un aizved uz mežu. Uz dienām divām!!
Kā man veicās mežā par to vēlāk. Tagad par saldējumu.
Piektdien savā melanholiskajā noskaņojumā nolēmu, ka vajadzētu atkal pagatavot saldējumu. Domāju, domāju līdz nonācu pie secinājuma, ka varētu pagatavot karameļu saldējumu. Bet bija viens bet. Kārtīgs karameļu saldējums ir no īstas karameles un man bija smaga aizdoma, ka man nepavisam tas varētu nesanākt. Izdomājos šā gan tā un beigās nonācu pie secinājuma, ka varētu pielikt medu. Nu lai vismaz kaut kāda garša. Un domāju es pareizi. Mājas apstākļos savārīt nepieciešamā daudzuma karameles - nu tur vajag daudz cukura, pacietības un pārliecību, ka galarezultāts būs tāds, kādu gaidijāt.  Atradu vienu recepti, taču šaubas māca par to, vai norādītais karameļu daudzums ir nepieciešamais. Tapēc es nolēmu pielikt medu. Un ziniet, sladējums sanāca nāvīgi gards. Medus deva tādu foršu ninansi. Karamele nepavisam nav izteikta. Ja godīgi, es nezinu vai tā deva kādu garšu. Savukārt medus...mmmm. Saldummīļi var sarosīties!
Tātad, mums vajadzēs:
600ml saldā krējuma
200ml piena
7 olu dzeltenumi
100gr cukura
30ml ūdens
1,5 ēd.k. medus

Katliņā ielej 600ml saldā krējuma un 200ml piena. Pievieno apmēram pusotru ēdamkaroti medus un liek uz plīts uzvārīties.


7 olu dzeltenumus ar vienu tējkaroti cukura no norādītajiem 100gramiem, sakuļ kārtīgā gogelmogelī.



Kad saldā krējuma un piena maisījums uzvārijies, ņemam nost no uguns un liekam pannu. Pannā ieberam atlikušos nepilnos 100gramus cukura, pielejam apmēram 30ml. ūdens un liekam uz plīts karsēties. Nemaisot, savāram karameli. Tas izklausās tik vienkārši, taču pie tā vajag nedaudz piešauties. Galvenais nemaisīt un ļaut masai vārīties līdz sāk palikt brūna.



Kamēr vāras karamele, otrā katlā liekam karsēties ūdeni, ūdens peldei. Karsto saldā krējuma un piena maisījumu lēnām lejam pie sakultajiem olu dzeltenumiem un nepātraukti maisot, veido viendabīgu masu. Pēc tam liekam ūdens peldē karsēties līdz masa sabiezē.


Kad olu masa sabiezējusis, ņemam nost no uguns un pievienojam savārīto karameli. Kārtīgi samaisam, ļaujam masai atdzist un liekam saldētavā. Pirmās 3h atkal ik pa brītiņam, apmēram 30min. apmaisam un pēc tam ļaujam masai sasalt.




Nu lūk, salds... krēmīgs... garšīgs...

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru