ceturtdiena, 2011. gada 21. jūlijs

Marinēti tomāti

Atkal elle uz zemes virsu atnākusi. Karstums baiss un slinkums tāds pats. Tagad tik gulēt pavēnī un neko nedarīt. Taču, kas tev to ļaus?
No gurķu marinēšanas bija palikusi pāri marināde. Žēl ārā liet, jāizmanto savādāk. Tad nu sanāca veikalā iepirkt mazo cherry tomātiņus, kur šodien beidzot iemarinēju. Sanāca divas smuks Spilvas tomātu mērce burciņas. Būs uzkoda pod vodočkai.
Tātad, mums vajadzēs:
cherry tomātiņus(der jebkuri citi)
sīpols
ķiploks
melnie pipari
smaržīgie pipari
kaltēti zaļumi(dilles, puravs utt.)
lauru lapas
garšvielas konservēšanai

marinādei
1l ūdens
1gl cukura
1gl etiķa 9%
2 ēd.k. sāls

Daudzumi atkal no paša brīvās gribas. Tākā man tā marināde bija palikusi pāri, tad tomātus nepirku daudz. Pagājušo gadu uz šo marinādes daudzumu ņēmu kādu 1/2kg tomātus vai pat nedaudz vairāk. Ja marināde jāgatavo no sākum, tad ielej katliņā 1l ūdeni, pievieno 1 glāzi cukura, 2 ēdamkarotes sāls un 1 glāzi 9% etiķa. To visu uzvāra.




Kamēr vārās marināde, sagatvo burkas un tomātus. Burkas izkarsē, tomātus noskalo.


Sakot, lai tomāti neieplaisātu, tajos vajag iedurt ar zobubakstāmo caurumiņu.
Kad tas viss izdarīts. Nomizo sīpolu un sagriež ripiņās, tāpat notīra ķiploku un sagriež šķēlītēs. Cik daudz, nu tas pēc ieskatiem. Es ņēmu 1 vidēji lielu sīpolu un 2 nelielas ķiploku daiviņas.

Pēc tam atliek sapildīt burkas. Sākumā ieliku dažas sīpolu un ķiploku šķēles, piebēru pa pārītim smaržīgo un parasto piparu. Kādu pustējkaroti kaltētos zaļumus un garšvielas konservēšanai. Pa pārītim lauru lapu. Liku tomātiņus virsū, pavidam iemetot kādu sīpolripu un virspusē atkal sīpoli-ķiploki kāds zaļums.





Kad marināde uzvārījusies, lejam virsū tomātiņiem, vāku skrūvējam cieši jo cieši un liekam ar vākiem uz leju, dzesēties. Kad burkas atdzisušas, apgriežam otrādi un liekam ledusskapī glabāšanai. Pagājušo gadu burkas ledusskapī uzglabājās līdz pat pavasarim, līdz beidzot noēdām.


Tagad tik kandža jātecina, uzkodas ta sarūpētas. Joks protams!

Lai labi garšo!

3 komentāri:

  1. Vai tad šos tomātus nepasterizē? Vai arī pietiek ar šo marinādi..?

    AtbildētDzēst
  2. Nē, šos tomātus nepasterizē. Pag. gadā šādi gatavoju un uzglabāju ledusskapī. Viss bija labi.

    AtbildētDzēst
  3. kā es savas 40 burkas varēšu uzglabāt ledusskapī? protams pasterizē un nes uz pagrabu....

    AtbildētDzēst