svētdiena, 2011. gada 17. jūlijs

Marinēti gurķi

Nu ko, jūlijs iet uz otru pusi, drīz dos vietu augustam. Un tas nozīmē tikai vienu, ka vasara jau pamazām pamazām iet uz beigām. Es gan esmu optimists un domāju, ka tikai pirmā puse beigusies tūlīt sāksies otrā vasaras puse.
Lai vai kā tur būtu ar tām pusēm, optimismu un pesimismu, taču fakts ir viens. Jāsāk pamazām, pamazām gatavot ziemas krājumums. Līdz ar to, jauna rubrika - ziemas krājumi.
Pagājušo gadu, ap šito laiku biju jau samarinējusi pirmos gurķus. Starp citu, pirmo reizi mūžā. Tad nu nolēmu, ka šodien jālabojas un jāapvieno patīkamais ar lietderīgo - jāiepērk pārtika ģimenei + šis tas ziemas krājumu gatavošanai.
Ar gurķiem ir tā. Mūsu ģimenē ir iecienīti marinēti gurķi, un ļoti ilgu laiku, mēs aktīvi pirkām jau gatavus marinētus. Man līdz pat pagājušajam gadam, likās, ka gurķu marinēšana ir kaut kas vājprātīgs. Tās milzīgās trīslitru burkas, karsēšana, pasterizēšana tad vēl tā vāku valcēšana. Mamma nosvīdusi ņēmās pa virtuvi. Un tad vēl tā burku uzrūgšana utt. Vienvārdsakot, ķēpa.
Taču pagājošo gadu nolēmu noriskēt. Tas bija sava veida izaicinājums man! Kā reiz bija sagalbājušās burkas no Spilvas marinētajiem Lauku gurķiem. Un ko domā, patiesībā visa tā ņemšānās nav nemaz tāda ņemšanās. Visu darīju uz aci, 3reizes pārlasīdama recepti internetā un recepšu grāmatā. Rezultātā gurķi ziemu nesagaidīja, jo noēdās 2 mēnešu laikā, kā atvēru pirmo burku. Bija gardi. Kā sanāks šogad, nezinu!
Tātad, mums vajadzēs:
gurķus
dilles
upeņu lapas
ķiršu lapas
ķiploki
garšvielas konservēšanai

Marināde
1l ūdnes
1gl. cukura
1gl. galda etiķa(9%)
2 ēd.k. sāls

Lūk, norādiju marinādi 1litra ūdenim. Tākā man bija 3kg. gurķu, tad marinādi vajadzēja apmēram 2.5litrus. Tad arī daudzumu pielāgoju vajadzīgo.

Sākumā sagatavo burkas. Atrod, nomazgā tīras, ļauj nožūt un tad izkarsē jebšu sterilizēšana. Karsēšana ir daudz un dažāda. Citi liek cepeškrāsnī karsēties, citi vāra, bet es daudz slinkāk. Zem karstā ūdens, kas ir verdoš, burkas kārtīgi izskaloju. Pēc tam ļaujam nožūt.


Sagatavo marinādi. Katlā ielej vajadzīgo daudzumu ūdens, pievieno attiecīgi cukuru un sāli. Etiķi un visu liek vārīties. Es uz 2.5l ūdens liku, 2,5 glāzes cukura un etiķa un 5 ēd.k. sāli.




Kamēr marināde vārās. Liek otru katlu ar ūdeni, apmēram 1/3 ielietu un lēnām silda.
Sagatavo gurķus un garšvielas. Burkā ieber vajadzīgās garšvielas. Diļļu kātus, upeņu un ķiršu lapas, ķiplokus kā arī konservēšanas garšvielas. Daudzumi katram individuāli. Es neesmu baigo lapu-diļļi fans, tapēc lieku minimāli.




Pēc tam kārto gurķus burkās. Gurķus pirms tam jānomazgā, ja nu gadījumā ir smilšaini.


Kad marināde ir uzvārijusies, tad ļauj tai kādas 5-7minūtes padzist. Apmēram līdz 70-80grādu temperatūrai. Tad lej virsū gurķiem un liek katlā, kurā karsējies ūdens. Karsē apmēram 5-7minūtes 1l burkas, ja ir 3l burkas, tad karsē 10-12 minūtes. Tiklīdz kāds gurķis sāk mainīt krāsu, var celt ārā no ūdens karsēšanas. Vāku stingru aizgriežam un liekam ar vāku uz leju, lai atdziest.




Kad burkas atdzisušas liekam vēsumā. manā gadijumā - ledusskapī. Pilsētas cilvēkam, tāda extra kā pagrabs nav. Tas arī viss ar to gurķu marinēšanu. Grāmatās teikts, ka ja taisa stipro marināde, tad nevajagot pasterizēt, ja vājo, tad vajagot pasterizēt. Tikai neprasiet, kas ir stiprā un kas vājā marināde. Arī šo marinādi gatavoju pēc garšas. Tapēc ja vajag, var pielabot - cukura-sāls-etiķa daudzumu.
Tad nu gaidīsim ziemu!

30 comments:

  1. ...šitas labs... cik ilgi to marinādi vārīji?, jeb tikai uzvārīji?...

    AtbildētDzēst
  2. Tikai uzvārīju. Un tad nedaudz padzesēju.

    AtbildētDzēst
  3. kāpēc tik daudz cukurs vesela glāze uz litru, vai nav par daudz??? Parasti liek divas ēd. karotes un tik pat daudz sāli....varbūt ir kāds izskaidrojums???

    AtbildētDzēst
  4. Tākā šī marinādes recepte nav mans izdomājums, atbildēt, kapēc tik daudz cukurs, nevarēšu. Taču man garšo, ka gurķi ir tādi neaudz saldenasi. Pag.gadā gatavoju pēc šīs receptes un secināju, ka man ļoti garšo. Taču kā jau pie receptes norādīju, marinādi var gatavot pēc savām garšu kārpiņām un cukuru likt mazāk. ;)

    AtbildētDzēst
  5. izklausās garšīgi. būs jāizmēģina man arī.

    AtbildētDzēst
  6. izklausās ļoti vienkārši un nav sarežģīti kā citās receptēs ar to marinažu laistīšanu un gurķu karsēšanu :)

    AtbildētDzēst
  7. ķiršu lapas obligāti jāliek?

    AtbildētDzēst
  8. Nē, ķiršu lapas nav obligāts pasākums. Var arī iztikt bez :)

    AtbildētDzēst
  9. Ir jautajums,ja mani marinetie gurki sak ieskabt,vai var vel ka glabt.

    AtbildētDzēst
  10. Hmm, man gan nācies saksarties ar šādu problēmu. Taču šaubos vai ir kas glābjams, ja reiz sākuši ieskābt.

    AtbildētDzēst
  11. Ja tulīt pamana var uzliet citu marinādi,

    AtbildētDzēst
  12. Paldies par recepti, gurķi sanāca tiešām saldeni, kā man garšo!

    AtbildētDzēst
  13. Gurķus marinēju pirmo reizi un uztrāpīju uz šo recepti-gurķīši tiešām dievīgi!!!!Pirmo porciju esam ar vīru jau apēduši,ieliku otru,cerams,ka līdz jaunam gadam kāda burciņa vēl noturēsies :)
    Garšvielas liku:melnos graudu piparus,smaržīgos piparus,lauru lapas,dilles un dažas ķiploku daiviņas.Gardi!
    Lai kraukšķīgi būtu,marinādi uzlēju sagatavotām burkām,tad nolēju atpakaļ katlā un vēlreiz uzvārot uzlēju otreiz,burku ciet un otrādāk,lai atdziest!Stāv bez visām karsēšanām(nepatīk tas process:) ).

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. par to kraukšķīgumu...vai abas reizes jālej karsta marināde guķiem?

      Dzēst
  14. Nāk rudentiņis-būs barga ziema, gatavojamies rūpīgi to saņemt ar savām dārza bagātībām!

    AtbildētDzēst
  15. etikjis nav jaavaara! ar marinaadi jaadara viss kaa mineets, bet etikji jaapievieno beigaas pirms aizvaakoshanas!

    AtbildētDzēst
  16. sveiki ,vēlējos pajautāt vai gurķi var būt šķēlītēs, jo man tādi pārauguši un vai ,ja liek ledusskapī var nekarsēt

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Var arī nekarsēt. Pirmo gadu es dažas burkas nekarsēju un uzglabāju ledusskapī. Neviena pa pieskari neaizgāja. Par šķēlītēm, tā īsti nemācēšu teikt. Vai marināde tad nebūs par asu. Iesaku etiķi liet pa daļām, un nogaršot, lai zin cik stipra marināde.

      Dzēst
    2. tad varbut tev tie gurki bija variti!

      Dzēst
  17. Mīļš PALDIES,ZITINJ,par padalīšanos pieredzē !Patiesā cieņā,omīte Dzintra dziinas@inbox.lv

    AtbildētDzēst
  18. Paldies, Zintiņai par recepti!Ļoti garšīgi sanāca. Tādi saldskābi kā man garšo. No sākuma gan neticēju, ka tik daudz cukura un etiķa jāliek, bet nu sanāca perfekti, vēl piešāvu klāt sinepju sēklas

    AtbildētDzēst
  19. Ko darīt ja gurķi uzrūguši?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Domāju, ka tur vairs nekas nav līdzams, kā vien miskaste :(

      Dzēst
    2. tapec jauzkarse un kartigi visus vacinus novilkt lai viss ir ka nakas.

      Dzēst
    3. Jāpaņem jauni gurķi..! Nevajag otreiz mēģināt izmantot tualetes papīru;)
      Vari vēlreiz sterilizēt,bet ...nu būs vārīti gurķi;( Tas kā vīnā .Ja iemetās
      etiķskābe tad ar galiem..

      Dzēst
  20. Cik daudz esenci likt uz litra burku?

    AtbildētDzēst
  21. Labdien!
    Gatavoju pēc Jūsu receptes, bet gurķi palika kā sažuvuši, sarāvās. Kaut iepriekš mērcēju aukstā ūdenī 4 stundas. Kāpēc tā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es domāju, ka gurķi sarāvās, jo 4 st. mērcēt, tas ir pārāk ilgi. Kādu 1.st - 2st. pietiekoši.

      Dzēst
  22. Paldies,par recepti! Ļoti labi garšo un glabājas (pagrabā).

    AtbildētDzēst