trešdiena, 2011. gada 8. jūnijs

Rabarberi baltvīna želejā

Nē, nu tā elle nemaz negrasās atkāpties savā pazemē. Šitāds karstums nav priekš manis. Kaut kā nelabi iespaido, jau no paša rīta.
Šorīt meklējot, ko pagatavot brokastīs, uzdūros uz diviem, visai bēdīga paskata rabarbera kātiem. Tie bija palikuši pāri no saldējuma gatavošanas. Pirmā doma, bija savārīt vieglā padzērienā, taču tad atcerējos, ka ledusskapī stāv no laukiem vestā ābolu sula un vakar vārītais zemeņu ķīselis. Nē, jāizdomā kas cits. Un tā uzreiz prātā iešāvās doma par rabarberiem baltvīna želejā. Vīns ir, cukrs ar... želatīns arī.
Pirmais darbs rīta agrumā, noskaidrot kā gatavot to sasodīto želeju. Un kārtējo reizi bija jāpaļaujās uz čujs, ņuhs un poņa.
Un tā nu, kā šodien noskaidroju, fakerēju vien augšā. Sanāca labi. Atsvaidzinoši. Tiesa, ļoti labi ģeldētu vaniļas mērce. Taču es šoreiz servēju kopā ar zemeņu ķīseli. Ar nebija ne vainas.
Tātad, mums vajadzēs:
~300gr rabarberu
300ml baltvīna
50ml citrona sulas
150 gr cukurs
150ml ūdens
4 tēj.k. želatīna
škipsna kanēļa

Sākumā notīra un sagriež rabarberus. Pēc ber katliņā, pieber 100gr cukura un šķipsnu kanēļa un uz lēnas uguns to karsē līdz cukurs izkusis un rabarberi pusmīksti. ļauj atdzesēties.


Gatavo baltvīna želeju. Sagatvo šķidrumus. 300ml baltvīna, 50ml citrona sulu un 150 ml ūdens.

Katliņā ieber 4 tējkarotes želatīna un pielej 150ml ūdens. Ļauj tam uzbriest. Kad tas uzbriedis, liek uz lēnas uguns karsēties, pievienojot atklikušos 50gramus cukura, 50ml citrona sulas un 300ml baltvīna. Karsē līdz želatīns un cukurs izkusis. Ļauj atdzesēties.





Kad gan rabarberi gan želeja atdzisusi, sajauc abas masas kopā. Kārtīgi samaisa, salej pa trauciņiem un liek ledusskapī saželēt. Pēc tam servē galdā ar kādu zemeņu ķīseli vai vaniļas mērci. Gardi būs arī ar saldējumu.




Nu lūk, atspirdzinoš deserts karstām vasaras dienām!

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru