svētdiena, 2011. gada 5. jūnijs

Krēmīgais rabarberu saldējums

Re kā sanāca. Pilnīgi negaidot sakrīt aicinājums ar publicēšanu.
Vasara nu ir godam sākusies, vismaz pēc kalendāra un arī laiks atbilstoš. Tagad tik sāksies īstā saldējuma sezona. Un nekas nav labāks, par paša mājās gatavotu saldējumu. Bez nekādiem E burtiņiem sastāvā. Tīra garšas bauda.
Domāju saldējumam veltīt atsevišķu rubriku. Nav ko pie vēdersvētkiem maisīties - pazudīs tajā recepšu jūklī.
Šo recepti man iedeva Mimosa. Sajūsma bija neaprakstāma un man, cilvēkam bez stingra rakstura, miera nebija. Tādēļ nekas neatturēja, ne trīs bērni astē, ne sabiedriskais transports, ne siltā diena, iekarot mūsu pašu Centrāltirgu. Jo šim saldējumam vajag īstu lauku saldo krējumu, kuru kalorijas jebkuru uzšaus kosmosā. Tā nu es bruņojusies ar ratiem un pa bērnam katrā pusē, traušos autobusā iekšā un prom uz tirgu. Jāsaka, ka nonākot galamērķī acis zibēja uz visām pusēm. Te zemenes, čerešņa, kabači, zaļumi, gurķi un rabarberi...mmmm. Un tik prātā nāk doma, ak... kā šito varētu un šito un tad vēl arī šito. Ehh, savācu savu bezraksturu ar stingru roku un atļāvos nopirkt zemenes. Tas ir neievērojot pirkuma sarakstu.
Noprikusi kāroto steidzu mājās pagatvot saldējumu. Brīdinu, trekns, krēmīgs un nāvīgi gards. Pagatavošana ir diezgan viegla, lai gan savs darbs tur jāiegulda. Un jā, man nav saldējuma mašīnas. Tākā saldēju parastā ledusskapja saldētavā!
Tātad, mums būs vajadzīgs:
500ml saldā krējuma(lauku. centrāltirgū 3ls/kg)
400gr rabarberi
6 olu dzeltenumi
200gr cukura
šķipsna kanēļa

Sākumā sagriež gabaliņos rabarberus, apkaisa ar 100gramu cukura, pieber šķipsnu kanēļa un liek uz uguns vārīties. Vāra līdz cukrs izkusis, rabarberi mīksti. Pēc tam atdzesē istabas temperatūrā un tad ievietojot ledusskapī.

Saldo krējumu. man bija riktīgi biezs, bet tas nekas, ielej katliņā, pievieno 50gramus cukura un uz lēnas uguns uzvāra. Karsējot biezais krējums kļūs šķidrs.

Tikmēr 6 olu dzeltenumus viegli sakupto ar atlikušajiem 50gramiem cukura.

Kad saldais krējums uzvārijies, ļauj kādu minūti divas atdzist un tad nepārtraukti maisot lej iekšā olu masā. Bļodu ar krēmu liek ūdens peldē un karsē līdz masa sāk viegli sabiezēt. Man sanāca kādas 15minūtes karsēt. Varbūt nedaudz mazāk. Taču karsējot lēnām maisa.


Pēc tam krēma masu atdzesē istabas temperatūrā un tad ievieto ledusskapī, kārtīgi atdzesēties. Kad abas masas atdzisušas, tās sajauc kopā traukā, kuru liksiet saldētavā. Samaisa un liek saldētavā iekšā. Ik pēc kādām 30min, pirmās 2h, jāapmaisa saldējuma masa. Un tad ļaut pilnībā sasalt.




Brīdinu, saldējums ir krēmīgi trekns un nāvīgi gards. Vismaz mūsu ģimenē to ēda ar lielu sajūsmu. Vislabāk šo saldējumu servēt vafeļu konusā. Jo vairāk, par vienu bumbiņu, vienā reizē apsēt nevar.

Lai labi garšo!

Un milzonīgs paldies Mimosai par recepti!

1 komentārs: