trešdiena, 2011. gada 15. jūnijs

Jēra gaļas sautējums ar rīsiem

Šodien tākā mēness aptumsums solās. Ne vella nevar redzēt, mākoņi priekšā. Ehh, nu neko, nāksies gaidīt nākošo aptumsumu.
Šodien bija ražīga diena. Izvazājāmies pa pus rajonu, kamēr iegādāju visu nepieciešamo. Bērni paguruši brīdi lika mani mierā. Un mājās valdīja patīkams klusums. Bet tas bija tikai uz brīdi. Taču šo brīdi izmantoju lietderīgi un pagatavoju pusdienas, kā arī kārtējo gardumu, par ko runāšu rīt. Ja sanāks.
Tā nu gatavoju mūsmājās iecienīto jēra gaļas sautējumu. Man vispār ļoti garšo jēra gaļa. Tik ja tā nebūtu tik sasodīti dārga. Vīrs ieraugot maksājamo ciparu par viena jēra lāpstas gabala, ķēra pie sirds. Es tik noteicu lai neburkšķ un dod naudas maku man. Dārgs, jā, bet sasodīti gards. Pēc tam pats laizīsies un slavēs, cik gardas pusdienas. Un es nekļūdijos.
Šodien ēda laizīdamies. Mūsmājās mēs to esam iesaukuši par plovu, jo pamats jau vienāds - jērs+rīsi. Taču pagatavošanu diezgan patālu no orģināla. Pie tam, es zinu, ja pagatavotu orģinālu, mans cienītais tik un tā uzgāztu virsū tomātu mērci. Kapēc bojāt labu mantu? Tapēc sabiedrībā dēvēju par jēra gaļas sautējumu ar rīsiem, mājās īsāk - plovs. Lai nav gari jārunā.
Tātad, mums vajadzēs:
~1kg jēra lāsptiņu
3 lieli burkāni
5 vidēji lieli tomāti
2,5gl rīsu
3 vidēji sīpoli
5 ķiploku daivas
1 tēj.k. adžika
sāls
pipars
cukurs
lauru lapas
eļļa

Sākumā atdalam gaļu no kauliem un sagriežam mazākos gabalos. Beram bļodā un pievienojam 1 tējkaroti adžikas. Kas grib pikantāku, pievieno vairāk.



Tikmēr sagriežam sīpolu un smakli sakapājam ķiploku. Katlā kurā gatavosim sautējumu ielejam apmēram 2 ēdamkarotes eļļas un uzkarsējam. Beram iekšā sīpolus ar ķiplokiem un karsējam līdz sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi.



Kad sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi beram klāt gaļu un viegli apcepam.

Kamēr gaļa cepas, Notīram un sarīvējam burkānus. Tomātus noblanšējam ar karstu ūdeni, nomizojam un sagriežam gabalos.



Kad tas izdarīts, beru katlā pie gaļas. Pieberu arī pārējās garšvielas, sāls, pipari, laurulapas un cukurs. Viss pēc garšas. Tikai jāņem vērā, ka garša jātaisa spēcīgāka, jo vēlāk tiks likti klāt rīsi, kas uzsūks lieko sāli un pārējās garšvielas. Visu kārtīgi samaisam, pieleju apērma 2glāzes ūdens un uz lēnas uguns ļaujam sautēties kādas minūtes 45. Līdz jērs ir pusmīksts.


Kad gaļa jau sāk kļūt sakožama sagatvojam rīsus. Apmēram 2,5glāzes rīsu noskalojam aukstā ūdenī. Es skaloju kādas minūtes 5 līdz liekā ciete noskalota. Pēc tam uzmanīgi beru katlā, izlīdzinu, pārleju pāri apmēram glāzi ūdens. Lieku vāku virsū un turpinu uz lēnas uguns sautēties.



Pēc kādam minūtem 20 - 25 ar dakšiņu padurstu. Paskatos kādā gatavībā ir rīsi. Ja viss šķidrums uzsūcies, pieleju vēl nedaudz ūdens. Un turpinu sautēt līdz rīsi ir mīksti. Kad rīsi ir mīksti visu kārtīgi samaisu, pagaršoju vai pēc garšas ir ok. Griežu uguni nost un ļauju vēl kādas 5-10minūtes sautējumam "atpūsties". Tas arī viss. Servē galdā!



Nu lūk! Saūtējums gatavs. Vīriet's protams ka pielika klāt tomātu mērci, taču man sirds par to nesāp. Citreiz jau gatavojot tomātu vietā pielieku tomātu mērci. Nav sarežģīti pagatavot, bet laiku tas prasīs gan!

Labu apetīti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru