pirmdiena, 2011. gada 23. maijs

Šķelto zirņu zupa

Uhh, brīvdienas ir garām. Šitik trakas, sen nebija bijušas. Sestdien pusi dienas, tieši lielākajā karstumā, nācās nomīcīties pa Arkādija parku.  Bērniem vislielākais prieks bija par gardo saldējumu un vilcieniem, kurus varēja vērot no tilta. Pats koncerts viņus tā neaizrāva, vienīgi jaunākais gribēja līdzi lekt, kad dejoja deju ansamblis(ja tā var teikt) Pērle. Bet nu neapskaužu es tos dejotājus tajos trakajos tautas tērpos. Ne, ne, man viņus patiesi bija no sirds žēl. Taču nodejoja tiešām ļoti labi ar smaidu sejā. Dresūra (he he).
Lai nu kā, vakars izvērtās garāks nekā iecerēts. Rosola griešana, vīns un runas par briestošo ceļojumu. Un skat, svarīgā diena bija klāt. 12:30 uz strīpas un aidā 5km garajā distancē. Vai es skrēju? Protams, kā gan savādāk....līdz pirmajām vantīm... un tad aizvien lēnāk un lēnāk un lēnāk...distanci pieveicu graciozi nostaigājot. Tiesa, es nebiju viena. Mēs vairākas mammas ar bērniem ratos, šo distanci tā graciozi un cēli, bet bez steigas, pieveicām.
Un tad jau bija dienas vidus, kad bija jāēd rosols, jādzer vīns uz manu veselību un  protams vakara nagla - sarunas par krūtīm un celulītu. Vēdera krampji bija garantēti.
Lai nu kā, šodien jau ir pirmdiena un ikdienas ritms atgriežas ar joni. Līdz 31.maijam vismaz. Jo tad jau sāksies trakās dienas mūsmājās. Tad nu šodien steidzu vārīt zupu. Ilgi mūsmājās nebija bijusi zirņu zupa - kā mana mamma saka - muzikālais ēdiens. Muzikāls, nu jūs jau paši saprotiet, par kādu mūziku ir runa. Domāts darīts un lielais grāpis ar zirņu zupu gatavs!
Tātad, mums vajadzēs:
~1/2kg žāvētu ribiņu
1,5 gl. šķelto zirņu
4-5 kartupeļi
2 sīpoli
2 ķiploku daivas
1tēj.k. sinepes
garšvielas

Sākumā beram zirņus bļodā, tējkannā uzvāram ūdeni un aplejam zirņus ar verdošu ūdeni. ļaujam tiem uzbriest. Protams, zirņus var arī iemēcēt aukstā ūdenī uz "nakti". Bet tākā man vēl plkst. 14.00 nebija skaidrs, ko gatavot pusdienās, tad šis ir ātrākais veids kā zirņus uzbriedināt.


Ribiņas liekam katlā, pārlejam ar ūdeni, pieberam sāli un liekam vārīties. Kamēr gaļa vārās nomizo un sakapā 2 sīpolus un 2 ķiploku daivas.

Kad gaļa uzvārijusies, nosmeļam putiņas, ja tādas ir un beram klāt sagrieztos sīpolus ar ķiplokiem. Pieberam pārējās garšvielas. Manā gadijumā bija lauru lapas, melnie pipari, nedaudz maltie pipari un kaltēti zaļumi. Liekam vāku virsū un ļaujam gaļai vismaz 30 - 45min vārīties.

Pēc tam, nomizojam kartupeļus un sagriežam. Zirņi jau ir uzbrieduši. Nokāšam lieko šķidrumu.


Izķeksējam gaļu laukā, beram iekšā kartupeļus un zirņus. Gaļa nedaudz padziest un nokasām no kauliem visu gaļu. Pēc tam, gaļu beram atpakaļ zupā, pievienojam 1 tējkaroti sinepes un vāram līdz kartupeļi un zirņi mīksti.







Servē galdā ar svaigiem zaļumie. Ja tādi ir! un muzikāls vakars garantēts!

Labu apetīti!

7 komentāri:

  1. interesanti gan uz šitādu katlu 500 kg žāvētu ribiņu

    AtbildētDzēst
  2. :D:D:D ak mans dievs!!! Labi, ka ir acīgas acis un tūlīt izlabošu :D:D:D

    AtbildētDzēst
  3. Plkst 12:30, un man nav nekas gatavs, ir tikai vēlēšanās pagatavot zirņu zupu :)
    Paldies, par ideju apliet zirņus ar vārošu ūdeni, lai ātrāk uzbriest.
    Mēģināšu gatavot! :)

    AtbildētDzēst
  4. Tēvs mājās pēdējā laikā par veselību domā tad gaļa gan šeit nederēs. bet nu par laimi zirņi paši ir tādi kas labi turas iekšā kā teikt.Pie tam garšai vienmēr var buljonu no dārzeņiem arī,galu galā zupa ir tas ēdiens ar kuru var eksperimentēt un tāpat gardi sanāks...no vecmammas puses nākdams ;p

    AtbildētDzēst
  5. Sanāca lieliska zupa, liels paldies par recepti :)

    AtbildētDzēst
  6. Zintiņ-Jūs esat fantastiska!!!
    Ļoti bieži gatavoju tieši no Jūsu receptěm.

    AtbildētDzēst
  7. Kā allaž, pēc Zintiņas receptēm viss vienmēr sanāk ļoti gardi! Paldies :)

    AtbildētDzēst