trešdiena, 2011. gada 18. maijs

Skābeņu zupa

Šodien gribās kaut ko saldu. Mega šokolādīgi saldu. Laikam ikvakara skrējiens manam organismam prasa papildus enerģiju. Taču kā par skādi, mājās nekā salda nav. Nāksies iztikt, ja vien raksturs to ļaus.
Lai nu kā, bet man te pāris dienas atpakaļ ienācās viens pamatīgs žāvēts cūkas stilbiņš. Ilgi domāju, ko ar šamo darīt, taču nekas prātīgāks prātā nenāca, kā izvārīt zupā. Un kādu zupu vārīt? Protams, ka skābeņu.
Tad nu devos uz piemājas tirģeli pēc skābenēm.
Tātad, mums vajadzēs:
Žāvēts cūkas stilbiņš vai ribiņas
~400gr skābeņu
5-6 vidēji lieli kartupeļi
2 sīpoli
1 ķiploku daiva
4-5 olas
garšvielas

Cūkas stilbu noskalo un liek grāpī. Pārlej ar ūdeni, pieber sāli un liek vārīties. Kamēr stilbiņš vārās, notīra un sagriež sīpolus ar ķiplokiem. Kad katla saturs sāk vārīties, ber klāt sīpolus ar ķiplokiem. Pieber pārējās garšvielas - piparus, laurlapu un uz lēnas uguns vāra apmēram 1 h.



Tikmēr lēnā garā nomizo un sagriež kartupeļus. Nomazgā un sagriež skābenes.




Ar skābenēm ir tā. Citam garšo riktīgi skāba zupa, citam ne īpaši. Jāsaka, ka reiz sanāca man noprikt, nez kas tās bija par skābenēm, bet nu izcili skābas. Un pieliekot zupai, beigās sanāca neglābjami skāba. Kopš tās reizes es skābenes noplaucēju, lai tas pirmais skābums pazūd. Taču to var arī nedarīt. Manā gadijumā - es noplaucēju. Aplēju ar verdošu ūdeni un kādas 30sek. paturēju, pēc tam nokāsu nost.
Kad nu zupa vārijusies kādu stundu, ķeksē ārā stilbiņu. Gaļu sagriež mazākos gabalos. Katlā ber kartupeļus, skābenes un sagriezto gaļu un vāra līdz kartupeļi mīksti.




Kamēr vārās kartupeļi, novāra olas. Kad zupa gatav, pagaršo vai pēc garšas ir ok. Un servē galdā. Pievienojot bļodiņā vārīto olu un skābu krējumu.
Lielais grāpis ar zupu ir! Jāizdomā, kā novērst uzmanību no sadumkāres.

Labu apetīti!

1 komentārs:

  1. AK, kā man sagribējās zupu! Mums te netālu, kādi 6 km ir viens vietējais veikaliņš, paši audzē cūciņas un paši arī pārstrādā. Nu tāda manta!!! Tik tie darba laiki.. nesanāk man tur iebraukt, lai nopirktu, bet jau sen sapņoju, kad būšu, sapirkšos šādus gaļas gabalus un tad tik sāksies zupu laiks! :)

    AtbildētDzēst