pirmdiena, 2011. gada 23. maijs

Pelmeņu forma

Tu skat kas man pienācās par to, ka esmu laba! Joks. Bet nu šogad, savā dzimšanas dienā dabūju pagalam vērtīgu dāvanu - pelmeņu formu. Kāds varbūt to nesapratīs, taču dalos priekā ar tiem, kuri to spēs novērtēt. Pārējie var vienkārši ignorēt manu mazo, ikdienišķo prieciņu.
Tad nu lūk, beidzot tiku pie ilgi meklētās un kārotās formas. Izrādās, ka reizēm ir svētīgi apmeklēt vietējos mikrorajona "gadatirgus", kur tirgo visu ko. Sākot no made in china un beidzot ar tiešām vērtīgām un interesantām lietām. Jāsaka, ka es dabūju pēdējo formu, acīmredzot pieprasījums pēc tās ir. Un kā nu nebūs, kad jau vairākus gadus nesekmīgi šo formu esmu mēģinājusi atrast kā Maximā, tā Rimi un citos tamlīdzīgos lielveikalos. Jā jā, zinu, ka ir tāds Gemoss, taču man līdz turienei kājas ir par īsu. Ticu, ka tur atrastu uzreiz un vēl visādas pērles kulinārijā, taču tas iestādijums man tiešām nav pa ceļam. Tad nu nākas iztikt ar to, kas atronams pie mājas.
Pirmos pelemeņus jau pagatavoju, forma savas funkcijas pilda ļoti labi. Paši pelmeņi aizceļoja pie maniem vecākiem, kas savos "sirojumos" bija šo formu atraduši un uzdāvinājuši. Paldies mamm, tēt!



P.S. tākā tā ir dāvana, cenu nezinu.

P.S.S... tagad jaatrod laba konditorejas šprice par saprātīgām naudiņām!

26.maijs
Nu tad tā... beidzot saņēmos pagatavot!
Lūk visi nepieciešamie darba materiāli: pelmeņu forma, mīkla, mīklas rullis, gaļa un nedaudz miltu. Lai mīkla neliptu pie formas, iesaku to nedaudz apsmērēt ar eļļu.
Izberam nedaudz miltu uz galda, no mīklas noplēšam vienu gabalu un izvelnējam formas lielumā. Mīkla apmēram 1-2mm biezumā.

Pēc tam, izvelnēto mīklu klājam virsū formai. Nedaudz piespiežam, lai iezīmētos rombiņi.

Rombiņu viducī liekam gaļu, kamēr visi rombi aizpildīti.

Atliekam formu malā. ņemam nākošo mīklas pikuci un izvelnējam atkal formas lielumā. To tad uzmanīgi pārklājam pāri formai.

Kad tas izdarīts, ņemam mīklas rulli un velnējam pāri, līdz iezīmējas visi rombi.


Noņemam visu lieko mīlu nost. Griežam formu otrādi un kratam laukā pelmeņus.


Pelmeņus smuki sakārtojam uz dēlīša un liekam saldēties saldētavā. Kad sasaluši, vai nu ēdam nost, vai pārberam kādā traukā ilgstošākai uzglabāšani.Mīklas recepti var meklēt šeit .
Tas arī viss. Vienā piegājienā 37 pelmeņi.

9 komentāri:

  1. Pēc konditorejas šprices es Tevi varu aizvest uz Gemosu, ja vien Tavs vīrs neprotas :D

    AtbildētDzēst
  2. Man tas viss ir no 80TAJIEM:d, mamma atdeva:)

    AtbildētDzēst
  3. Pirmo reizi redzu šādu rīku! Lūdzu, pakomentē kā tas lietojams, ja nu es ar kādreiz tādu ieraugu, lai zinu ņemt ciet vai neņemt :)

    AtbildētDzēst
  4. Ieva, lietošana vienkāršā. Izvelnē vienu mīklas slāni un to pārklāj pāri formai. Tad smuki saliec gaļas pikučus tieši "caurumiem" pa vidu. Izvelnē otru mīklas slāni, pārklāj pāri un ar mīklas rulli izvelnē. Lieko mīklu noņem nost, apgriez formu otrādi un izkrati laukā jau gatavus pelmeņus. Mēģināšu tuvākajās dienās pagatavot un ielikt bildes. :)

    Bet Tu jau Ivet par slinku, lai gatavotu pelmeņus :D

    AtbildētDzēst
  5. Paldies, ideja skaidra. Izklausās ērti un vienkārši. Tagad zinšāu, ko darīt, ja ieraudzīšu šādu caurumotu labumu :)

    AtbildētDzēst
  6. tiešām laba lieta, būs jāpameklē jeb arī tu varetu nodarboties ar formas izīrēšanu:)!

    AtbildētDzēst
  7. Es tieši tādu nopirku Baldones tirgū, bet domāju, ka tāds varētu būt arī Centrāltirgū pie onkolīšiem :) maksāja 2,90 37 pelmeņi -Gemosā ir garena forma un apm. 16 pelmeņi ap 12,00 Ls :)

    AtbildētDzēst
  8. Ehhh kā sakārojās tādu īstu mājas pelmeņu, ar zināmas izcelmes gaļu un pārējo produktu kvalitāti :) Feini!

    AtbildētDzēst
  9. oh, nesen ar tiku pie šī rīka un meklēju kā viņu īsti izmanto :) superīgi Zitiņ , ka liec iekšā receptes un paskaidro arī blondīnēm kā tas rīks jālieto :) Varēšu savu ģimeni palutināt ar mājās gatavotiem pelmeņiem.

    AtbildētDzēst