pirmdiena, 2011. gada 9. maijs

Kartupeļu sviestmaizes

Nu ko, pēdējās dienās kartupeļi izlīdzina rezultātu 2:2. Jāsarauj un jāizvirzās vadībā!
Kartupeļu sviestmaizes bija šārīta brokastu galdā. Par to, ka kartupeli var ēst  ne tikai kā piedevu vai pamatēdienu, bet likt arī uz maizes, desas vietā, uzzināju diezgan sen. Toreiz, man kā 10gadīgam skuķim, tas izsauca neviltotu izbrīnu. Kā?? Kartupelis uz maizes?! Tu tikai nesaki opītim, skanēja manas omes atbilde. Izrādās, ka manai vecmāmiņai ļoti, nu ļoti garšoja šādas maizes. Vārīts kartupelis, rupjmaize un sīpols. Opis nelabā balsī bļaujot, ka tā ēdot tikai un vienīgi nabagi! Tapēc ome tās iesauca par nabagmaizēm un paslepus no opja ēda. Nu jau abi tai saulē, taču par nabagmaizēm atceros joprojām. Līdz šim tā īsti nebija sanācis tādas gatavot un nobaudīt. Saprotama lieta, ka 10gadīgam skuķim, desa uz maizes šķiet pievilcīgāka, par vārītu kartupeli. Taču tagad, kad esmu pieteikusi divkauju kartupelim, kapēc gan neizmēģināt pašai. Un es saprotu, kapēc omei, tās tik ļoti garšoja. Man ar iegaršojās.
Tātad, mums vajadzēs:
Vārīti kartupeļi
sviests vai sviestmaižu margarīns
rupjmaize
sīpols
gurķis
tomāts
redīsi
lociņi
nedaudz krējums
sāls
pipari
marinēti ķiploki

Nu lūk, tādas bija manas izvēlētās sastāvdaļas. Pamatā maize, vārīts kartupelis un kāds sviestveidīgais zieķis. Jo klasiskā nabagmaize ir, maize, kartupelis un sīpols. Nedaudz sāls. Taču es šoreiz apgreidoju un sviestmaizes dažādoju.
Sākumā visu sagatavo. Sagriež kartupeli, gurķi, tomātu, ķiplociņu, redīsus. Lociņus sakapā un sajauc ar krējumu.






Nu lūk. Tagad tik smērē sviestmaizes, liek virsū sagriezto kartupeli un pēc tam kādu no izvēlētajām piedevām. Klasiskā - ar sīpolu un sāli. Viss pārējais - brīvs fantāziju lidojums.

Lūk mans brokastmaižu šķīvis...mmmm
Secinājums, maizes ir maigas pēc garšas, bet sātīgas. Taču neskatoties uz to, es nolocīju gandrīz visas sviestmaizes. Mani favorīti ir klasiskā, kur tik vēl siļķīti klāt. Pēc tam ierindojās sviestmaize ar kartupeli un lociņiem, kas sajaukti ar krējumu. Un pēdējais ar tomātu un ķiplociņu.


Tiesa, pēc šādām brokastīm, labāk vardi nebučot un negaidīt, kad tā pārvērtīsies par princi. Var sanākt vilties.
Protams, maizes var papildināt ar ko vien sirds kāro. It sevišķi ar zaļumiem, kas tagad spraucas ārā no pašu rušinātajām dobēm.

Lai labi garšo!

3:2 manā labā

5 komentāri:

  1. vai tie pavasara kartupeļi vispār ir ēdami? varūt labāk gaidīt jaunos.

    AtbildētDzēst
  2. sorry, bet man šis variants liekas neēdams:D

    AtbildētDzēst
  3. Manuprāt, garšu dažādošanai var izmēģināt, jo nu tiešām interesanti, bet iepriekšējie izteikumu, ka tas ir needams...nu piekrist nevaru, ja pūdētu siļķi ēd, tad, šis jau tīri okay iz omes recepšu krājumiem:)

    AtbildētDzēst
  4. Man ar, ja godīgi karpelis ar maizi kopā neiet - vai nu, vai nu. Bet vispār zitinjai foršas daudzas receptes! :) Gaidu, kad sāksies marinēšanas un citu ziemas krājumu gatavošanas sezona, tad noteikti būs atsevišķa rubrika par to ;) (es ceru) :D

    AtbildētDzēst
  5. Skatos, ka kartupeļu sviestmaizes sataisījušas īstu revolūciju, he he. Nemaz necerēju!
    Un es laikam pārāk skaļi domāju - jā, būs atstevišķa rubrika par ziemas krājumiem. Tik jāiztukšo vēl vecie krājumi.
    Un paldies par viedokļiem.

    AtbildētDzēst