ceturtdiena, 2011. gada 12. maijs

Cepti kartupeļi

Kurš gan nemāk cept kartupeļus!? Visi māk. Vismaz man tā liekas. Jo manuprāt, katram no mums dzīvē ir bijis posms, kad cepti kartupeļi bija bez maz vai neatņemama maltītes sastāvdaļa. Arī manā.
Pirmais, ko iedomājos, kad runa skar tematu - cepti kartupeļi, ehh, ka varētu uzēst tēta ceptos kartupeļus. Mūsmājās tas bija neatņemams brīvdienu rīta rituāls. Tētis parasti cepa kartupeļus. Un tie sanāca tik garšīgi...mmm. Katru reizi garšoja savādāk. tas tapēc, ka iztukšoja visu ledusskapja pārpalikumus, gaļas un desu izskatā un sacepa kopā ar kartupeļiem. Garšīgi. Otrs, ko nevaru aizmirst, bija viena bezrūpīga vasara pie draudzenes laukos. Kādu dienu, kā tas tai laikos bija ierasts, es ar draudzeni un viņas diviem jaunākajiem brāļiem, tikām atstāti savā vaļā. Un nenormāli sagribējās ēst, bet vecāki pie apvāršņa nerādijās. Doma viena - cepti kartupeļi. Toreiz uzcepām mega giga lielu pannu, pabarojām viņas brāļus un pēc tam sēdāmies pašas klāt. Panna tiešām bija liela un kartupeļu daudz. Kā tagad atceros, kā nosēdāmies ārā pie galda, panna pa vidu un katra no savas puses sākām ēst. Vēl rupjmaizi piekodām klāt. Un mēs to milzīgo pannu ar kartupeļiem noēdām. Kur mums tas viss salīda, dievs vien zin! Taču otreiz tik gardus ceptus kartupeļus, ēdusi neesmu.
Piedāvāju vāju atblāzmu, ko pēc atmiņas, cepām pie draudzenes laukos.
Tātad, mums vajadzēs:
kartupeļus
tomātu
sīpolu
ķiploku
desu vai gaļu
garšvielas kartuepļiem
sāls
eļļa

Daudzumi pēc paša izvēles!
Sākumā nomizo un nomazgā kartupeļus, sagriež. Pieber nedaudz sāli un šķipsnu garšvielu kartupeļiem, samaisa. Pēc tam liek sakarsētā pannā ar nedaudz eļļu, cepties.



Kamēr kartupeļi uz lēnas uguns cepas, smalki sagriež sīpolu, ķiploku un tomātu. Pēc tam pievieno pannas saturam un turpina uz lēnas uguns cept. Neaizmristot ik pa laikam apmaisīt.



Kad kartupeļi ir pusmīksti, pievieno sagrieztu desu vai kādu gaļu, kas nu mājās ir. Un cep līdz gatavs. Pagaršo vai pēc sāls ir ok. un servē galdā.


Nu lūk. Cepti kartupeļi gatavi. Un šeit es nebeidzu ķiķināt, atceroties Ivetas stāstīto par viņas īpašajām attiecībām ar kartupeļiem un desiņām, he he.

5:3 manā labā!

Labu apetīti!

2 komentāri:

  1. Ziniet, es vēlētos Jums ieteikt savas omes "cepto kartupeļu" recepti, ja to tā var nosaukt
    vajag
    ļoti sālītu speķi, kur nav liesums, bet sāļu ļoti
    plāni sagrieztus kartupeļus kā čipšiem(viņa mūža garumā tā satrenējusies, ka vēsi ar roku sagriež, bet es rīvi izmantoju, lai tik plānus dabūtu)
    Speķi sagriež šķēlēs un cepina uz panas līdz paliek caurspīdīgs, tad gāž kartupeļus virsū un cep līdz ir brūni un mīxti
    Šādus kartupeļus nekur citur neesmu ēdusi, jo opja sālītais speķis nekur nav tik sāļš un nekur kartupeļi nav tik plāni sagriezti
    ja vēlaties izmēģiniet, tik sāli tur neliek ne druskas

    AtbildētDzēst