ceturtdiena, 2011. gada 14. aprīlis

Kartupeļu biezenis

Tā nu sanāca, ka pagājušo svētdien biju uzaicināta viesos. Pagalm glauni, es jums teikšu. Un svētku galdā bija dabonams arī kartupeļu biezenis. Maigs, gaisīgs, mutē kūstoš un sātīgs...mmmm. Garšu kārpiņas gavilēja.
Tad nu šodien sadomāju pagatavot kartupeļu biezeni. Parasti taisu fikso varinatu - vienkārši biezputra, uzvāru kartupeļus, uzsildu pienu. Kad kartupeļi mīksti, saspaidu, pienu klāt un viss. Gatavs. Sīkākās garšu niansēs neieslīgstu, jo parasti biezeni pasniedzu kopā ar kaut ko mērcveidīgu. Taču šoreiz gribējās izcelt paša kartupeļu biezeņa garšu un kotletes, gaļas vai vienkārši dārzeņu salāti ir kā piedeva.
Tātad, mums vajadzēs:
~1kg kartupeļi
400ml piens
2 nelieli sīpoli
2 ķiploka gaivas
30gr sviesta
šķipsna garšviela kartupeļiem
šķipsna muskatrieksta
sāls

Gatavošana kā jau gatavošana. Nomizo kartupeļus, sagriež gabalos, pieber sāli, pārlej ar ūdeni un liek vārīties līdz mīksti.


Sīpolus ar ķiplokiem smalki smalki sakapā. Izkausē pannā 30gr. sviesta un lieka apcepties sīpolus ar ķiplokiem. Apcep līdz sāk kļūt zeltaini.




 Katliņā ielej 400ml piena, pievieno apceptos sīpolus, pieber šķipsnu garšvielas kartupeļiem un kādu naža galu muskatrieksta un visu to uzkarsē līdz viršanas temperatūrai. Karsē līdz sāk vārīties, bet neuzvārās.



Vārītos kartupeļus ar stampu sastampā. Tad pievieno silto pienu un ar mikseri visu smuki sakuļ. Pagaršo vai pēc garšas ir ok. ļauj nedaudz pastāvēt un ceļ galdā!





Nu lūk, nekas eksluzīvs taču gaisīgs un maigs kartupeļu biezenis ko varētu ēst vienu pašu bez jebkādām piedevām. Vismaz manējiem garšoja.
Labu apetīti!

3 komentāri:

  1. Izdevās lielisks kartupeļu biezenis, gaisīgs un mutē kūstošs! Paldies!

    AtbildētDzēst
  2. Nākamreiz kādu desu maizi soli pa solim ;)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies,noķēru iedvesmu arī saviem kartupelīšiem! :)

    AtbildētDzēst