sestdiena, 2011. gada 23. aprīlis

Aukstā zupa

Laiciņš paliek aizvien siltāks un siltāks. Un tūlīt, tūlīt atsāksies aukstās zupas sezonas. Jūs neticēsiet, bet man vakar tā sakārojās aukstā zupa, ka neskatoties uz vēlo vakara stundu( ap 23.00) pagatavoju šo zupu un notiesāju 2(!!) bļodiņas pēc kārtas. Ak, plāksteris dvēselei...
Ar šo zupu ir tā, ka variantu ir ļoti daudz un dažādu. Mana mamma bērnība gatavoja šādu auksto zupu un nu to gatavoju arī es. Atzīšos, biežāk gan gatavoju no burciņu sagatavēm. Ātrāk un vienkāršāk, taču ir viena problēma. Karstajā laikā, tā ir visnotaļ pieprasīta prece. Līdz ar to, var sanākt tā, ka kārotās zupas vietā sagaida tukš plaukts. Nu neko, jāķeras vien pašam pie gatavošanas no A līdz Z. Kā tas akurāt bija manā gadijumā vakar vakarā. Bet kas pa zupiņu sanāca...mmm....
Tātad mums vajadzēs:
vārīti kartupeļi
vārīti burkāni
vārītas olas
svaigi gurķi
desa vai kāds cīsiņš
marinētas bietes
kefīrs
garšvielas

Ar daudzumiem atkal jāskatās pašam, cik liels tas zupas katls būs. Man bija 5l lielais katls, līdz ar to - kādi 6-7 kartupeļi, 2 burkāni, 1 burciņa biešu, 5 olas, 2 gurķi un kādi 6-7 cīsiņi. Tas vis apmēram uz 2l kefīra paku.

Pagatavošana gaužām vienkārša un ja vēl iepriekšējā dienā pamanās to visu novārīt - pavisam ideāli. Nevis kā man, viss tajā pašā brīdī.
Tātad, sagriez visas sastāvdaļas, kas sagriežamas.
Kartupeļus, burkānus. Tad pievieno marinētās bietes. Sagriež olas, cīsiņus un gurķus un pievieno katla saturam. Visu kārtīgi samaisa.







Nu lūk, var atstāt nākošai diena, bet var liet kefīru jau tagad. Es kefīru nedaudz pašķaidu ar ūdeni, lai zupa nav tik bieza. Pievieno sāli/cukuru pēc garšas un zupa gatava. Var ēst tulīt, bet var ļaut nakti nostāvēt ledusskapī, lai būtu riktīgi auksta zupa.

Servē galdā ar zaļumiem. Kefīru var aizstāt ar paniņām vai rūguspienu. Bet ja pagalam tādu negribas, var vienkārši pieliet vēsu vārītu ūdeni un pie pasniegšanas pievienot skābo krējumu.
Labu apetīti.

3 komentāri:

  1. Tu zini, tas labi nebeigsies:D ēst 23:00!:D (kā es
    šodien)...un aukstā zupa aprīlī - es tiešām enticu!:))

    AtbildētDzēst
  2. Toč kā mana zupa, es tik bez burkāniem. Un lieku daudz lokus un dilles klāt.... Garda!

    AtbildētDzēst
  3. ā, tu jau par servi teici, ka ar zaļumiem, sorr:)

    AtbildētDzēst