svētdiena, 2011. gada 13. marts

Vistu aknu pastēte

Šodien ārā bija  +10, laikam pavasaris beidzot sāk lūkoties mūsu virzienā. No skapja dziļumiem sāku meklēt svārkus, lai tak redz, manas smukās kājas!  Joks portams. Bet tas, ka bikses jau nedaudz pieriebušās, tas fakts.
Tad nu, baudot pavasari un nesteidzīgu pastaigu ar domām par pusdienām, nonācu līdz interesantai atskārsmei. Pastēte. Ar aknām ir tā, ka neesmu to fans. Taču šad tad ceptas aknas man tīri labi iet pie sirds. Taču to gatavošana jau kādu gadu vai pat vairāk nav bijusi mūsmājās. Kaut kā izvairos no tām. Katru reizi, kad uznāk kāre pēc ankām, nopērku pastēti. Tas bija līdz brīdim, kad bija nopērkam patiesi garda pastēte. Taču nu šī pastēte ir pazudusi no veikalu plauktiem un visi citi veidi, cietuši fiasko. Secinājums viens. Jāgatavo pašai. Palūkoju i-netā un sapratu, ka ātri un ērti ir vistu aknu pastēte. Nu ko, domāts darīts. Recepšu daudz, taču izvelkot vidējo aritmētisko pagatavoju pastēti. Un ko iedomā, tīri baudāma, lai neteiktu, ka nāvīgi laba.

Tātad, mums vajadzēs:
~600gr. vistu aknas
2 vidēji sīpoli
2 ķiploku daivas
200ml saldā krējuma
100gr. sviests
30ml brendijs vai konjaks
sāls
pipari
muskatrieksts
3 melno piparu graudi

Sākumā nomizo sīpolus un ķiplokus un sasmalcina. Apmēram 25gr. sviesta izkausē pannā un apcep tajā sīpolus ar ķiplokiem līdz kļuvuši gandrīz mīksti. Ļauj atdzist.

Pēc tam ķeramies klāt aknām. Nomazgājam, un attīram no visādām cīpslām, taukiem un asinsvadiem. Darbs ķēpīgs, taču ne nepaveicams. Kad tas izdarīts, vēlreiz nomazgāju, nosusināju un sagriezu vidēji lielos gabalos.

Tad tīrā pannā izkausē atkal kādus 25gr. sviesta un uz straujas uguns apcep aknas. Es apcepu apmēram 5-6minūtes. Tad griež ugni mazāku un pielej 30ml brendija vai konjaka. Pieber 3 pipara graudus(ja ir lauru lapa, droši pievieno) Un liku sautēties līdz alkahols iztvaikojis. Nu man aizgāja kādas 10-15min. Pēc tam pievieno saceptos sīpolus un turpina sautēt kādas 5minūtes. Tad arī no aknām izdalījušais šķidrums sāks iztvaikot. Pēc tam, pievieno 200ml saldā krējuma, nedaudz sāli, piparus un pagaida līdz uzmet burbuli. Pasautē kādas 2-3minūtes un griež uguni nost.

Pēc tam aknas sablenderē. Vai izmaļ caur gaļasmašīnu. Kā nu kuram ērtāk. Es neskatoties uz savu mazo blenderīti, tomēr sablenderēju. Tad pievieno atlikušos 50gr. sviesta un pievieno sāli, cukuru, piparus pēc garšas un šķipsnu malta muskatrieksta. Ar mikseri kārtīgi samaisīju. Un kad garša ir ok. Garšai jābūt nedaudz izteiktākai, jo atdziestot tā paliks maigāka. Sapilda trauciņos. ļoti noder Nākotnes aknu pastētes burciņas un istabas temperatūrā atdzesē un tad ieliek ledusskapī.

Nu lūk, garda pastēte gatava. Cik zinu, tad pa virsu vēl uzlej kausētu sviestu. Es tā nedarīju, jo pastēte gan jau tiks noēsta zibensātrumā. Vismaz spriežot pēc pirmajām " testa vakariņām". Ar svaigu maizīti...mmmm....
Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru