piektdiena, 2011. gada 11. marts

Sālīto sēņu un kartupeļu sacepums

Vakar baudīju kultūru. Biju uz izrādi "Ar vīru nav viegli". Ģ. Ķestera atveidotā sausiņa loma bija vienkārši ideāla. Tā viņam piestāvēja daudz labāk, nekā mūšīgā mīlētāja loma Ugunsgrēkā. Un neskatoties uz to, ka visu pirmo cēlienu cīnijos ar baisām galvassāpēm, pēc starpbrīžā veiktās 50gr. jāgerīša un kafijas terapijas, galvassāpes kā ar roku noņemtas un ar lielu baudu noskatījos otro cēlienu.
Bet nu ko nu par to. Pirms teijātera vajadzēja iestiprināties. Un kad domas aizņemtas ar vajadzīgās štātes meklēšanu iedomu skapī patapināju gardas un pagalam vienkāršas vakariņas. Tā teikt, daudz pūļu tas neprasīja. Protams, sēnes nav tas ēdiens, ko būtu vēlams ēst pirms smalka vakara. Taču man pagalam negribējās neko šmorēt. Tā nu iztiku ar to, kas ir. Un ja nepieēdas līdz ūkai, tad nav jāuztraucas par nepiedienīgu uzvedību sabiedriskās vietās.
Tātad, mums vajadzēs:
~300gr sālīto sēņu
10 vidēji lieli kartupeļi
2 žāvēta caurraudzīša šķēļes
2 sīpoli
1 ķiploka daiva
~200gr krējums
garšvielas

Sākumā sagriež žāvēto gaļu un smalki sakapā sīpolu ar 1 daivu ķiploka. Pēc tam liek uz sakarsētas pannas un viegli apcep. Kamēr sīpoli ar gaļu cepās, noskalo sālītās sēnes un sasmalcina.
Tad sēnes pievieno pannas saturam, uzkaisa piparus un karsē kādas 5 minūtes, un tad pievieno kādas 3 ēdamkarotes skābā krējuma. Samaisa, uzkarsē un griež uguni nost.

Nomizo kartupeļus un sagriež ripiņās. Pievieno garšvielas un kādu šķipsnu sāli un samaisa. Daudz ne, jo sāls izdalīsies no sālītajām sēnēm.
Tad ietauko cepeštrauku un pirmajā kārtā liek kartupeļus, tad sēnes, tad atkal kartupeļus un atkal sēnes. Beigās nosedz ar kartupeļiem. 3 ēdamkarotes krējuma nedaudz pašķidrina ar ūdeni un pārlej pāri kartupeļiem. Liek apmēram 200grādu sakarsētā cepeškrāsnī un cep kādu stundu. Ja ir bail, ka virspuse apdegs, var uzlikt folliju. Viss atkarīgs no kartupeļu šķirnes. Praktiski, cep, līdz dakša viegli izduras cauri.
Nu lūk, daudz pūļu tas neprasa, bet maltīte sanāk vienkārša un garda. Servēju ar skābu krējumu un marinētu gurķi.
Labu apetīti.

P.S. vīrs tik noteica, lai šogad OBLIGĀTI salasu sēnes un sasālu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru