piektdiena, 2011. gada 11. marts

Persiku deserts jeb mana versija par persiku klafutī

Šodien secināju, ka vairāk esmu pievērsusies pamatēdienu gatavošanai un saldos atstājusi novārtā. Sapratu, ka tā nav labi un ar steigu jādara kas lietas labā. Tā kā šodien piektdiena, gribas nedaudz uzdzīvot. Nu tad lai tā arī būtu.
Ilgi domāju, ko gatavot, kā gatavot. Klīdu pa i-neta dzīlēm līdz atmiņā uzsausa šis švešādais vārds - klafutī.
Par šo savādo zvēru, pirmo reizi izlasīju vienā no sieviešu žurnāliem. Izlasot recepti, tā mani uzrunāja. Un kā tas gadās ar mani, vajag noteikti izmēģināt. Un vēlams uzreiz. Taču rezultāts lika man vilties. Vai nu es kaut ko nepareizi sadarīju vai arī tādam tam jābūt, vai recepte nepilnīga. Tad nu nolēmu izmēģināt vēlreiz. Garša bija laba, taču izskats neatbilda manis iecerētajam. Otro reizi sanāca nedaudz labāk, bet tik un tā nebija tas, ko biju iecerējusi un pēc bildes izsecinājusi.
Šoreiz paļāvos uz savu čujs, ņuhs un poņa, sastāvdaļas nemainīju, bet pašu pagatavošanas procesu nedaudz pamainīju un galarezultāts sanāca tāds, ka nepilnās 30 minūtēs no mana klafutī vairs nebija ne vēsts. Tik žēlīgs kūkas trauks atgādināja, ka reiz bija... Tagad prakse rokā. Taču sāku apšaubīt vai tas patiešām skaitās klafutī. Bet nu lai nu paliek.
Tātad, mums vajadzēs:
2 olas
125gr milti
~100ml saldā krējuma
70gr cukurs
1ēd.k. konjaka vai brendija
1/2 tēj.k. kanēlis
pāris piles vaniļas esences
1/2tēj.k. cepamais pulveris
konservēti persiki

Jāsaka uzreiz, ka orģināl receptē bija norādīti svaigi persiki. Taču kur es tos tagad raušu. Izlīdzējos ar konservētajām pusītēm. Jāsaka, ka ar konservētajiem sanāca labāk, kā ar svaigiem persikiem.

Tad nu sākumā katliņā ielejam saldo krējmu(var izmantot arī 10%) pieberam 1/2 tējkaroti kanēļa un dažas piles vaniļas esences. Uzsilda. Bet nekarsējam.
Tad 2 bļodās atdalam olas dzeltenumu no baltumiem. Dzeltenumiem pieberam 70gr. cukura.

Dzletenumus ar cukuru kārtīgi sakuļ. Pēc tam pievieno 1 ēdamkaroti brendija vai konjaka, samaisa. Pievieno 125gr. miltu un 1/2 tējkaroti cepamā pulvera, samaisa. Tad pievieno uzsildīto(ne karstu) saldo krējumu. Pa daļai lej klāt un maisa. Mīklai nevajag būt šķidrai. Apmēram 12% krējuma konsistencē.


Olu baltumus ar šķipsnu sāli saputo stingrās putās. Pēc tam tās uzmanīgi iecilā mīklā.

Konservēto persiku pusītes notecina no liekā šķidruma. Sagatavo kūkas formu un saliek persikus. Es liku kādas 7 pusītes. Pēc tam pārlej pāri ar mīklu. Pa virsu vēl uzgriezu nedaudz persiku.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200grādiem un cep kādas 30-40minūtes. Iedurot kociņu tam jābūt sausam. Izcepto klafutī, pārkaisa ar pūdercukuru. Servē siltu, klāt pasniedzot aukstu saldējumu vai kādu svaigu ogu mērci.
Nu lūk! Pazuda nepilnā pusstundā no servēšanas galdā. Tas sanāca tik maigs un gaisīgs, ka gribējās vēl un vēl. Domāju, ka persiku vietā var izmantot jebkādus citus augļus.
Orģinālrecepte atrodama pagājušā gada žurnāla Lilit vienā no vasaras mēneša numuriem.

Labu apetīti!

4 komentāri:

  1. Paldies par jaunām receptēm regulāri! ^_^
    Līdzīgos blogos traks var palikt nedēļām gaidot kautko jaunu.

    AtbildētDzēst
  2. Arī es šodien atradu laikam jau to pašu veco Lilit recepti, un tur esošais klafuti apraksts tā sakārdināja, ka ķēros pie cepšanas. Lieki teikt, ka nekas prātīgs nesanāca. Laikam jau glancēto žurnālu, kas nav speciāli kulinārijai domāti, receptes ir tikai smukumam un vietas aizpildīšanai. Žēl, ka Ilze L. šo bloga ierakstu man piespēlēja tikai pēc tam, kad pažēlojos twiterī par neizdošanos. Nu bet nekas, nākamreiz jau zināšu, kur meklēt pareizās proporcijas :)
    Paldies!

    AtbildētDzēst
  3. Hmm, aukstu nebūs garšīgi? Man ļoti sakārojās uztaisīt, bet kurš man to naktī tagad ēdīs...

    AtbildētDzēst
  4. Tad jau esmu uz pareizā ceļa, jo dārgos un glancētos žurnālus nepērku, bet visu atrodu internetā un kā reiz šī recepte ir pirmā, kas uzrunāja. Un mans čujs saka, ka šai vajag sanākt labai, jo pārējās versijas stipri līdzinās olu kultenim ar ogām:) Liels Merci, Zitinja par receptes noslīpēšanu.

    AtbildētDzēst