svētdiena, 2011. gada 20. marts

Ceptas reņģes marinādē

Sakot, ka latvieši ar reņģēdāji. A ko padarīsi, ja tā zivtele ir tik garšīga??
Sakārojās man ceptas reņģītes marinādē. Bērnībā tās bija gana bieži brokastu vai vakariņu galdā. Mans tēvs ir zivēdājs. Taču šo ēdienu es ilgi vairījos gatavot. Galvenais iemesls - reņģu tīrīšana. Pasarg dies, auksti sviedri, zils gar acīm, kad iedomājos par šo zivteļu tīrīšanu. Un tā jēlo zivs smaka...brrr.
Taču vakar klimstot pa piemājas tirgu iemaldījos zivju stendā. Lūkoju - saldēts jūras asarītis pa 4.20ls/kg...ehhh, noriju siekalas un skatos tālāk. Un mans skats paliek pie reņģēm.
Es pat nezinu, kas mani dzina, kas mani raustīja vai vadīja. Bet pašai par brīnumu prasu pārdevējai iesvērt 1 kg. svaigās reņģītes. Tik vēlāk domāju, kā es tās notīrīšu?! Nu neko, ilgi jau galva nebija jālauza. Saimniecībā gumijas cimdi ir? Ir. Nu lūk, lieta darīta. Cimdi rokā un aidā. Reņģes ar slepkavniecisku skatu tiek žigli žigli notīrītas, izķidātas. Hūuu... esmu varone.
Tik vīramātei nevar teikt, ka ar cimdiem zivis tīrīju. Izsvilps, ka bail. Bet izņemot šo faktu, zivis sanāca labu labās!

Tātad: mums vajadzēs: 1kg svaigas reņģes
1 liels sīpols
~100ml etiķis(9%)
1-2ēd.k. cukurs
melnie pipari
lauru lapas
sāls
milti
eļļa

Tātad, ķeramies pie reņģu tīrīšanas. Šņak galva nost, kiškas ārā un gatavs. Tā kā man garšo reņģu ikri, tos atstāju. ja negaršo, visu ķidājam laukā. Un metam vienā bļodā.



Kad zivis viena pēc otras izķidātas, zem tekoša ūdens noskalojam, notecinam ūdeni un liekam bļodā. Pārkaisam ar sāli. Es bēru kādu tējkaroti sāls un ļāvu brīdi ievilkties.


Pēc tam, ņemam pannu, ielejam eļļu un uzkarsējam. Man vislabāk tīk zivis cept saulspuķu eļļā. Taču der jebkura cita. Uz šķīvja izberam nedaudz miltus. ņem pa vienai reņģei, apvārtam miltos un liekam cepties.




Sagatavojam trauku, kurā marinēsim. Un kad zivis apcepušās no abām pusēm zeltaini brūnas, kārtojam traukā.


Kad reņģes saceptas gatavojam marinādi. Notīram un sagriežam sīpolu pusripiņās. Beram katlā, pieberam melnos piparu graudus un kādu laura lapu. Un pielejam kādus 800ml ūdens. Liekam vārīties. Kad sāk vārīties, tad pievieno kādu šķipsnu sāli, 1-2 ēdamkarotes cukura un apmēram 100ml 9% etiķa.
Marināde vairāk pēc garšas, cik stipru vēlas. Tapēc nevajag baidīties pagaršot. Kad ir atrasta ideālā garša, griež uguni nost un ļauj marinādei padzist līdz istabas t. Karstu marinādi nav vēlam liet, jo zivs tajā izšķīdīs.






Pēc tam marinādi pārlej pāri zivīm. Es sākumā izķeksēju sīpolus un pēc tam pārlēju marinādi pāri. Atstāj vismaz uz 5-6h ievilkties, tomēr vislabāk garšo nākošajā dienā - brokastīs.




Mmmm... esmu viena sasodīta reņģēdāja!
Lai labi garšo!

16 comments:

  1. Man patika stāsts:)) Bet, agatavot šo, es nesadūšošos.

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par marinādes recepti! :)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies! Fantastisks paēdiens :)

    AtbildētDzēst
  4. Man arī noderēja marinādes recepte...paldies, bet zivis tīrīt nemaz tik pretīgi nav :)))))

    AtbildētDzēst
  5. Paldies, man ar noderēja. Tieši tas kas bija vajadzīgs.

    AtbildētDzēst
  6. Es šādi taisu želejā. Un jā, tīrīt nav tik briesmīgi. Briesmas par tīrīšanu salasījos pa internetu un domāju, ka nu tik būs. Realitāte bija super vienkārša. :D

    AtbildētDzēst
  7. vēl foršāk ir, ja nav tās vidējas asakas.....

    AtbildētDzēst
  8. Tagad taču tirgū un lielveikalos var nopirkt jau istīrītus liemeņus. Noskalo un cep nost!

    AtbildētDzēst
  9. Paldies. Dodos gatavot, jo visu laiku nevarēju atrast marinādes proporcijas!

    AtbildētDzēst
  10. Lieliski, bet es, dažreiz, pielieku arī želanīnu... tad biķi savādāks, bet arī interesants ēdiens. :)

    AtbildētDzēst
  11. Zitinja!!! Vai vari man piezvanīt vai atraktīt?
    Anija 29472068 vai anija.pelude@dienaszurnali.lv

    PALDIES.

    AtbildētDzēst
  12. Man loti patika...
    Viegli un atri...
    Paldies!!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Liels Paldies ! Ātri un garšīgi + 100 g ,,dzimtenītes,, un mēli var norīt . Priecīgus Ziemsvētkus !

      Dzēst
  13. Ņamma!! ...nez - kas tie par interneta ''briesmoņiem'', kuri baidās reņģītes iztīrīt?!

    AtbildētDzēst
  14. Es cepu cepeškrāsnī uz plāts, kura apklāta ar cepampapīru. Papīru ieziežu ar sviestu. Lai katra reņģīte nebūtu jāapviļā miltos, ņemu plastmasas maisiņu, ieberu miltus un lieku uzreiz kādas 10 reņģes, galu ciet un tad pakratu, lai milti apņem visas reņģes un tad lieku uz papīra vienu pie otras, pa virsu vēl sviesta pikučus un krāsnī iekšā. Es pat viņas neapgrozu, tāpat smuki brūnas izcepās.

    AtbildētDzēst