piektdiena, 2011. gada 18. marts

Atkaulots cālis rīsos

Šodien bija smagas pārdomas ko gatavot vakariņās. Pēdējās dienās veiksmīgi piebeidzām pārpalikumus. Tagad jādomā par jaunām ēdienreizēm. Bet tāds slinkums kustināt pelēko vielu, ka bail. Vēršos pie vīra, varbūt šamam kāda ideja. Nez kapēc, atbilde mani nepārsteidza - vista. Protams, ko gan citu. Tikai ko un kā? Hmmm....
Sāku meklēt i-netā, ko gardu pagatavot. Līdz uzdūros pavisam vienkāršam, bet tajā pašā laikā interesantam faktam - atkaulota vista. Ahā... virziens skaidrs. Ja reiz atkaulota, tad jau sapildīt var ar ko vien sirc kāro. Man gan negribējās neko sarežģītu un zināmā mērā gana prakstisku. Tā, lai sanāk vairākas ēdienreizes, tad nu nolēmu par labu rīsiem.
Vakariņas sanāca gardas. Galvenā sastāvdaļa - atkaulotā vista. Viss pārējais - brīvs fantāziju lidojums.

Tātad, mums vajadzēs:
1 vesela vista
1 liela paprika
3 nelieli burkāni
2 glāzes rīsi
2 glāzes vistas buljona
1 sīpols
3 ķiploku daivas
50gr sviesta
sāls
pipari
karijs
paprikas pulveris

Sākumā jāatkaulo vista. Izklausās pagalm sarežģīti. Nu viegli tas nav, zināmas ķirurga iemaņas lieti noderēs. Taču arī galīgam iesācējam tas ir pa spēkam. Vienīgā atšķirība būs laika patēriņš un lamuvārdu daudzums. Joks.
Galvenais instruments - ļoti ass nazis. Palīginsturmenti - šķēres un vēl kāds ass tutenis.
Ja tas ir, tad droši var ķerties klāt pie vistas atkaulošanas.

Tākā uz to brīdi man nebija lieko roku, kas nobildētu. Tad nu bildes ir tādas, kādas tās ir. Centīšos tā saprotamāk aprakstīt.
Visti pie mugurkaula pārgiež uz pusēm.

Paveras pagalm "apetelīga" aina. Tad ar asu nazi, uzmanīgi gaļu atdala no kauliem. Pa vidu starp filejām ir tāds skrimslis. To pagaidām neaiztiku.

Kad abās pusēs ribas ir atdalītas no gaļas. Uzmanīgi atdalam "atslēgas" kaulus. Tie ir savienojumā ar spārniem. Tos viegli atdalīt. Pēc tam, ļoti uzmanīgi, lai nesavainotu vistas ādu, atdalam skrimsli.

Tālāk atkaulojam stilbiņus. Sākumā šķiņķīša kaulu, pēc tam stilba kaulu. Ja nazis ir patiešām ass, tad darbiņš veicas pagalam viegli. Atstājam tik pēdējo stilba skrimsli. Nu lūk, pēc kādas 3 reizes atkaulot vistu nesagādās nekādas grūtības.


Kad vista atkaulota var ķerties pie marinēšanas. Marinādei izmantoju 1 sīpolu, 3 ķiploku daivas, 1/2tējkaroti karija un 1/2 tējkaroti paprikas pulvera. Un melnos maltos piparus. Visu sablenderēju viendabīgā masā un pēc tam ar to ierīvējot vistu. Pēc tam ierīvēju ar sāli.




Kad vista ierīvēta, noliekam to ievilkties. Gatavojam rīsus!
Ja ir vēlme tikai pēc pildītas vistas, bez papildus piedevām, tad izmanto 1 glāzi rīsus un 1 glāzi vistas buljona. Tākā man rīsi bija klāt piedevās, tad izmantoju 2 glāzes rīsu un 2 glāzes vistas buljona.
Sākumā uzkarsējam pannu un izkausējam 50gr. sviesta. Rīsus noskalojam no liekās cietes un liekam uz pannas acepties.


Kad sviests iesūcies rīsos, pievieno buljonu un uz lēnas uguns karsē līdz viss šķidrums ir iesūcies rīsos.Griež uguni nost un uzliku vāku.



Kamēr rīsi briest, sarīvēju 3 burkānus un sagriezu papriku. Pēc tam pievienoju rīsus, sāli un samaisīju. Sāls vairāk pēc katra individuālās garšas.




Nu lūk. tagad ir otrais ķirurģiskais piegājiens. Sameklējam adatu un diegu un no cāļa pakaļas sākam šūt ciet pārgriezo ādu. Tādā veidā veidojot kabatu.


Izveidotjā kabatā liekam iekšā rīsus un šujam tālāk ciet. Un tā maz pamazām, šujot un uzpildot sagatavojam vistu.



Kad vista uzpildīta ņemam cepamo plāti un cepammaisu. Pārpalikušos rīsus es liku gar plāts malām. Vistu, ar šuvēm uz leju, liku rīsiem pa vidu. Ielēju apmēram 1 glāzi ūdens, nosēju maisa galus un liku uz kādiem 220grādiem  apmēram stundu - pusotru cepties.






Nu lūk! Sātīga maltīte gatava. Ir tik ērti, ka uzreiz griez un servē uz šķīvja. Nekādu kaulu, nekādu cīkstiņu par to, kurš ēdīs stilbiņus, kurš fileju. Jo kaulu ta nav.
Pildījumā var likt, ko vien sirds kāro. Galvenā fiška - atkaulotā vista.
Labu apetīti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru