ceturtdiena, 2011. gada 3. februāris

Tomātu zupa ar ķiplokiem un saldo krējumu

Ufff, nu tik bija jautrības. Biju pazudusi uz tādu ilgāku laiku, taču jau teicu, ka mūsmājās bija ieperinājies nejauks vīruss. Tik nejauks, ka nolika visus mūs gar zemi un vēl aizstiepa pabaudīt "kūrortu" vienā no Latvijas medicīnas iestādēm. To atceroties šermuļi skrien pār kauliem.
Nu ko, izbaudot valsts apmaksāto "virtuvi" ļoti sailgojos pēc savējās. Jau pirmjā dienā, kad tikām mājās, gribējās mesties un gatavot. Taču rāmāk, es sev atkārtoju, rāmāk. Sākumā jāapēd tas, ko sarūpējušas mana mamma un vīramāte. Divas mokošas dienas un beidzot atgriezos virtuvē!
Tā kā ārā plosās gripa un visādi citādi vīrusi, tad nu jāēd ķiploki. Sākumā bija doma par ķiploku zupu, taču neviena recepte tā īsti neuzrunāja. Tad nu ķēros pie pārbaudītas vērtības - tomātu zupas. Tikai to papildināju ar ķiplokiem un saldo krējumu, lai maigāka. Bērni ēd jau trešo zupas šķīvi pēc kārtas. Ja vīrs nepasteigsies no darba, paliks bez vakariņām.

Tātad, mums vajadzēs:
 2.gab 800gr. konservēto tomātu(mizotu)
500ml saldā krējuma
1 vidēji liels sīpols
7-8 ķiploku daivas
6-7 šķēles baltmaizes
garšvielas

Sākumā sagriežam baltmaizes šķēles kubiciņos un ieliekam cepeškrāsnī uz kādiem 150grādiem 10-15minūtes apgrauzdēties.

Ņemam tomātu bundžas, attaisam vaļā un sablenderējam viendabīgā masā. Konservēto vietā var izmantot arī svaigos tomātus.  Tomātus sablenderējot, lejam katliņā un uz straujas uguns uzvāram.


Kamēr tomāti karsējas, nomizo 1 sīpolu un kādas 4 ķiploku daivas. Es tās sablenderēju viendabīgā masā, taču var sagriezt arī gabaliņos. Un kad tomāti uzvārījušies, tad pievienoju sīpola-ķiploka biezeni. Nogriež uz mazas uguns un pievieno baziliku un piparus. Uz lēnas uguns karsē līdz pazūd putas - minūtes 15.





Kad putas novārijušās tad pievieno sāli-cukuru un saldo krējumu. Samaisa un ļauj uzkarsēties. Tiklīdz parādās pirmais burbulis, piespiežam atlikušās ķiploku daivas un griežam uguni nost. Ļaujam kādas 5minūtes zupai ievilkties. Servē galdā ar maizes grauzdiņiem. Ja vēl kāds zaļumiņš vispār...mmmm.



Var arī nelikt saldo krējumu, taču man tīkas, ka saldais krējums zupu padara maigāku. Arī ar sāli un cukuru nevajag baidīties. Tur viss pēc garšas. Ķiplokus var likt vairāk vai mazāk. Var ķiplokus pievienot baltmaizes grauzdiņiem. Garšīgi, ja piekož klāt grauzdētas siermaizes. Brīvs fantāziju lidojums!
Lai labi garšo!

5 komentāri:

  1. Tā mīlīši. Līdz šim domāju,ka "Cāļa zupa" ir manu sirdi paņēmusi,bet ne! Ha, tomātu biezeņzupa viens-divi izkonkurēja cāli.. !
    Dievīga zupa!Ātri, viegli un garšīgi!
    Paldies Zitiš ;)Pateicoties tavām receptēm, man sāk patikt virtuve :)

    AtbildētDzēst
  2. Bez Tava bloga vairs neprotu gatavot :))) PALDIES! Kolosāla zupa! Vienmēr biju gribējusi iemācīties gatavot Tomātu zupu...

    AtbildētDzēst
  3. ĪSTENAIS TOMĀTU LAIKS IR KLĀT UN ŠĪ RECEPTE IR VIENKĀRŠA UN APBRĪNOJAMA :)
    PALDIES!
    Jaunā pavārīte.

    AtbildētDzēst
  4. pielabosu var ari pie pasniegsanas zupu parkaisit ar rivetu sieru tad garsa ir vel maigaka un satigaka!!

    AtbildētDzēst
  5. Piekrītu visiem slavētājiem. Es arī nevaru apstāties pēc pirmā šķīvja, bet es arī pievienoju sieru un vēl garneles. Vienu gan es ieteiktu mainīt - maizi servēt atsevišķi, citādi tur ātri vien ir izmirkušas maizes putra pa virsu. Un vārījās man zupa ilgāk, kā biju no receptes sapratusi (putas ilgi turējās).

    AtbildētDzēst