piektdiena, 2011. gada 18. februāris

Sālīto sēņu mērce

Turpinot sālīto sēņu tēmu, sadomājos par mērcīti.
Agrāk bērnībā mani šī mērce iedzina mēmās šausmās. Es nezinu kapēc, bet man pagalam tā negaršoja, bet mamma diezgan regulāri to gatavoja. Pašas sālītās sēnes, it sevišķi mazie bērzlapu podiņi, dikti garšoja. taču mērce uzdzina šermuļus. Gāja gadi un kā tas nereti gadās, atceries šīs bērnības garšas. Tākā rudenī biju čakla sēņotāja, tad sēnes man vēl ir. Un visu šo laiku, uzticīgi glabājās ledusskpī, tik cik sēņu plāceņus sacepu un vakar sapildīju gaļas veltnīšos. Jātukšo tie ziemas krājumi, vasarā tak jauni jāgādā. Tad nu ķēros pie mērces gatavošanas. Šobrīd man tā garšo un nesaprotu, kapēc bērnībā negaršoja. Arī mani bērni labprāt ēda šo mērci, pat prasīja papildporcijas. Paldies dievam, vismaz šis gēns nav mantots.
Tātad, mums vajadzēs:
Sālītās sēnes
žāvēts caurraudzītis
krējums
sīpoli
pipari

Par daudzumiem ir tā, ka katram jau tie individuāli. Es šoreiz izmantoju apmēram 3-4saujas sālīto sēņu, varētu būt kādi 500grami un attiecīgi 1/3daļu(no sēņu svaru) žāvētā caurraudzīša vai speķa ~ grami 200.

Tātad, gatavošana, sēnes noskalo. ja ir dikti sāļas, tad iepriekš vajag nomērcēt. Man patīk tādas kreptīgāka, tad nu tikai noskaloju.
Kamēr sēnes mērcējas, sagriežam gaļu un smalki sakapājam sīpolus. Man bija 200grami gaļas un 2 vidēji sīpoli. Sakapātus liekam katliņā pieberam piparus un uz lēnas uguns sataukšķējam.

Kamēr gaļa taukšķējas, sagriežam sēnes. Kad tas izdarīts beram klāt gaļai kārtīgi samaisam un minūtes 5 sautējam.

Pēc tam pievienojam vārītu ūdeni. Cik daudz, tas skatoties cik biezu/šķidru mērci vēlas. Kad ūdens pieliets, ļaujam tam uzvārīties. Tad pievienojam skābu krējumu, tas arī atkarīgs no paša garšas kārpiņām. Ja gribas tumīgāku, var ar miltiem pietumēt. Sagaida kad uzmet burbuli un gatavs!





Nu lūk. Sātīga maltīte gatava.
Labu apetīti!

1 komentārs:

  1. Oi, pilnīgi bērnību atcerējos. Es gan šobrīd laikam jau izlepusi, beciņas klāt gribas, bet par atmiņam paldies. Mēs arī sālijām un šādas vien ēdām. Man gan garšoja ;o)

    AtbildētDzēst