svētdiena, 2011. gada 20. februāris

Saldie suši

Nu tad tā! Vakar bija lielisks vakars lieliskā kompānijā - pidžammballe. Un protams visas izrietošās sekas, kādas parasti sagaida pēc šādiem pasākumiem. Miegs, nedaudz dulna galva un daudz jautru atmiņu.
Taču, kamēr vēl galva skaidra un pasākums nebija sācies, tika nolemts, ka gatavosim suši. Vismaz visi ir nodarbināti un jautras tērzēšanas pavadībā tiek pagatavota garda maltīte. Viss jau baigi labi, līdz sākām domāt ko tad ēdīs saldajā. Vajadzētu tākā pieturēties pie tematikas un šeit, es apvienoju patīkamo ar lietderīgo. Saldie suši! Vienreiz dzīvē nācies tādus ēst un šī viena reizi bija atstājusi tik pozitīvu un sajūsmas pilnu iespaidu, ka noteikti vajadzēja pašai pamēģināt. Taču skāde viena, i-netā par šo ir ļoti skopa informācija. Pārmeklējos krustu šķērsu un nekādā jēgā. Visur tikai apraksti, taču konkrētas receptes nevienas. Nu ko, labākie draugi - čujs, ņuhs un poņa un tā lieta aiziet.
Tātad es tikai parādīšu pamatprincipu  - viss pārējais, brīvs fantāziju lidojums. Es nepretendēju, ka mani uzmeistarotie suši ir pats pats pareizākais variants. nebūt ne. Taču kaut kāds pamats tajā visā ir. Vismaz fantāziju rosinošs.
Garša - ļoti laba!
Tātad, mums vajadzēs:
1 paciņa rīsu papīra
1 paciņa suši rīsu
2 bundžiņas(400ml) kokosa piena
1 citrons
cukurs
augļi

Tātad, šīs visas sastāvdāļas var nopirkt HiperRimi veikalos, pie ķīniešu preču plaukta. Rīsu papīrs maksā nedaudz pāri 1ls, arī kokosa piens, viena bundža pāri 1ls. Neuztraucaties, ja uz rīsu papīra iepakojuma rakstīts 2porcijām. Tur iekšā ir kādas 8sloksnes. Ja pareizi atceros.

Tad nu ķeramies pie rīsu novārīšanas. Porcess tāds pats, kā pie sāļo suši pagatavošanas. Rīsu skalošana līdz dzidram ūdenim.


Nolejam ūdeni nost un pielejam kokoasa pienu. Uz 500gr. rīsu lēju 2 400ml bundžas kokosa piena un kādu 1/2krūzi ūdens. Bija baile, ka nepiedeg. Un liekam vārīties. Sākumā uz straujas liesmas sagaidam, kad sāk vārīties un tad nogriežam pavisam, pavisam mazu un ļaujam rīsiem vārīties. Protams, var nelietot kokosa pienu, bet vārīt ūdenī.


Kad rīsi gatavi, es tos nedaudz samaisīju. Nu bija baile, ka tik nav piedeguši. Pēc tam jāsagatavo rīsi pēc garšas. Rīsiem jābūt tādiem ķepīgiem. Šeit es bēru klāt cukuru pēc garšas un piespiedu 1 citrona sulu. Taču tas viss no katra garšas kārpiņām. Var izmantot medu vai citus saldinātājus. Bet pamatā rīsiem jābūt saldiem.


Un tad ļaujam rīsiem atdzist. Garšai jābūt intensīvākai, kad silti, lai atdziestot tie garšotu labi.
Tikmēr sagriež augļus. Kādus, brīvs fantāziju lidojums. Man bija konservēti persiki, kivi, melone, banāns un konservētas zemenes. P.S bildēšanas brīdī zemenes vēl nebija atvērtas.

Kad rīsi atdzisuši, ķeramies pie gatavošanas. Sagatavojam šķīvi ar siltu ūdeni, kurā iemērkt rīsu lapas. Pašas par sevi, rīsu lapas ir blāvas. taču var izmantot pārtikas krāsvielas, lai tās iekrāsotu dažādās krāsās. Mēs gan palikām pie tradicionālās - blāvās krāsas.
Tātad, sagatavojam darba virsmu - bambusa paklājiņu, šķīvi ar ūdeni, bļodiņu ar ūdeni, kur mērcēt rokas, rīsus un augļus.
Iemērcam rīsu papīru ūdenī un sagaidam, kad tas kļūst mīksts. ņemam laukā un liekam uz bambusa paklājiņa.



Izmērcēts rīsu papīrs kļūst lipīgs un diezgan trausls. Tapēc svarīgi ir likt rīsus pa pikucītim(jo tie arī ir ķepīgi) un ar slapjām rokām tos izlīdzināt. Es noklāju 1/2 lapu ar rīsiem.
Pēc tam liek pildījumu - augļus. Liek vienā malā, bet ne pašā pašā malā. Jo rīsu lapas ir apaļas.

Nu lūk, un tad uzmanīgi satin rullītī. Tas tiešām ir jādara uzmanīgi, jo rīsu lapa ir mīksta un viegli padodas jebkādam spiedienam. Taču kā pieredze rāda, pēc 3rullīša, sanāk ideāls.


Nu lūk, rullītis gatavs. Atliek tik sagriezt un servēt uz šķīvja. Pasniedz kopā ar vaniļas mērci .



Darbs piņkreīgs, bet labā kompānijā pie vīna glāzes - lielisks laika kavēklis ar patīkamu pievienoto vērtību - suši. Paldies visām, kuras man noticēja un ļāva riskēt gatavot šos saldos suši. Ceru, ka ar šiem, mani eksperimenti nebeigsies.

Lūks kāds izskatijās mūsu svētku galds!
Labu apetīti!

7 komentāri:

  1. Oj, pilnīgi netīšām uzgāju šo - sen jau gribēju paprovēt. Senkjū. Ieseivoju:)

    AtbildētDzēst
  2. Super, paldies, tiešām paprovēšu ;) Bet domāju, ja piemērām pieliek klāt kokosa skaidiņas rīsiem? būtu arī labi?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es domāju, ka droši var likt kokosa skaidiņas, ja garšo :)

      Dzēst
  3. mmm, paldies par recepti :)
    ļoti ķēpīgs darbs protams....
    ieliku iekšā Golden kivi, banānus un mascarpone sieru.
    pa cik rīsi bija jau izvārīti, vienkārši piemaisīju klāt kokosa pienu, un bija ļoti labi.
    protams pirmajam uzrullētajam sushi rullītim nāca labumi pa visām malām pāri. neierasti kad apaļs.
    mērcītē-vienkārši iebiezinātais piens.

    AtbildētDzēst
  4. Vai vajag to plēvīti ņemt nost beigās vai ēst ar visu?

    AtbildētDzēst
  5. Zintiņa, liels paldies par Jūsu receptēm, tās patiešām ir labas! Man jautājums par saldajiem suši - vai tajos var likt arī žāvētos augļus? Tos tad laikam būtu jāizmērcē kādā suliņā vai alkoholā?

    AtbildētDzēst