otrdiena, 2011. gada 15. februāris

Lazanja

Šodien ārā pamatīgs aukstumiņš. Tā nu sanāca, ka vīrs darba darīšanās baudija valsts siltāko pusi, man bija jābrauc darīšanās ar savām astēm. Termometrs rādija pavisam iepriecinošu ainu, proti -26 . Nu ko, neba nieka aukstumiņš mani nobiedēs, uzvilku siltāku kārtu gan sev gan bērniem un aidā pa ģēlām. Dažs labs babulis, mūs ieraugot, ķēra pie sirds, taču mani tas pagalam nesatrauca. Tieši pretēji, rosināja domas par lazanju.
Lazanja, manuprāt skanīgs nosaukums un nenormāli garšīgs ēdiens. Lai arī nav nācies pabūt Itālijā tik ilgi, lai nobaudītu īstu lazanju, nevis restorāna tūriskoto, tomēr šāds tāds priekštats par to ir. Ja var ticēt i-neta dzīlēs lasītajam, tad pamatu pamats ir Bešamel mērce un lazanjas plāksnes. Viss pārējais - tīrā improvizācija. Lazanjā izmantojams viss, kas atrodas ledusskapī un sen jau brēc, ka vajag izlietot.
Arī es, šoreiz izmantoju, vairāk vai mazāk, visu kas bija izlietojams. Nu ziniet, ne salīdzināt ar to, ko biju gatavojusi iepriekš.
Tad nu, iztukšojam ledusskapi un gatavojam lazanju!


Tātad, mums vajadzēs:
Lazanjas plāksnes
maltā gaļa
žāvēta gaļa
tomāti vai konservētie tomāti
paprika
sīpoli
burkāni
ķiploks
tomātu mērce
piens
milti
sviests
eļļa
garšvielas - sāls, pipari, muskatrieksts, zaļumi, cukurs.
Lūk, šīs bija manis izmantotās sastāvdaļas. Taču tās droši var variēt pēc sirds patikas. Lūk sīkāk par daudzumiem.

1iepak. Lazanjas plāksnes
500gr. maltā gaļa(cūka+liellops)
100gr. žāvēta gaļa
2bundžiņas(mazās) konservēti, mizoti tomāti
2 vidēji lieli sīpoli
2gab. paprikas
1 burkāns
2-3 ķiploku daivas
2ēd.k. tomātu mērces
olīveļļa
sāls, pirpari, zaļumi

Bešamel mērcei
~50gr. sviests
2 ēd.k. ar kaudzi, milti
300-350ml silta piena

Siers pārkaisīšanai

Tātad, gatavo pildījumu, jebšu gaļas mērci. Šeit jāatzīmē, kad daudzās receptēs kuras solīja to pašu, pašu orģinālāko lazanja, vajadzīgs sarkanvīns. Man tāds nebija, iztiku.
Otrs, pats svarīgākais, ir gatavošanas ilgums. Jo ilgāk gatavo, jo gardāks pildījums. Vismaz 3-4h vajadzīgas, taču es, sava skopuma dēļ, iztiku ar 1-1,5h. Nožņaudzos tik daudz gāzes tērēt. Taču, ja ir malkas plīts - ideālākais variants. Jo vajadzīga lēna uguns. Laukos - ideāli.
Tad nu šīs ir tādas svarīgas atkāpes.
Tātad, ķeramies pie pildījuma gatavošanas. Smalki sakapājam sīpolu. Katliņā uzkarsējam nedaudz olīveļļas un beram iekšā sīpolus. Kad tie sāk kļūt caurspīdīgi, liekam klāt malto gaļu un viegli apcepjam. (lūk, šajā brīdī jāpielej sarkanvīns~50ml)



Pēc tam paņemam tomātus savā sulā, ielejam bļodā un samīcam. Pievienojam klāt gaļai un uz mazas uguns sautējam.



Tikmēr sagriežam žāvēto gaļu kubiciņos un sakarsētā pannā liekam apcepties. Sarīvējam burkānu un pievienojam gaļu, pēc tam pievienojam sagrieztu papriku. Un tad uz mazas uguns sautējam apmēram minūtes 20.






Pēc tam pievienojam katla saturam un uz mazas uguns turpinam sautēt tālāk. Kādas minūtes 60 jeb 1h.



Tad kad pagājusi apmēram stunda un sāk gribēties ēst, jo aromāts ir vienkārši dievīgs. Gatavojam bešamel mēri un paralēli izmērcējam lazanjas plāksnes.
Runājot par plāksnēm, ItalPasta plāksnes ar olu nevajagot mērcēt. Esmu tās gatavojusi. Taču šoreiz nopirkās citas firmas ražojumu, tapēc drošības dēļ izmērcēju. Tas notiek tā, ielej traukā karstu ūdeni, pielej nedaudz eļļu un liek plāksnes iekšā. Visas uzreiz gan nē, bet pa daļai(apmēram vienas kārtas apmērā).
Tātad, Bešamel mērce.
Sveistu izkausē katliņā, pieber miltus un samaisa, neļauj pacepina un tad pielej siltu pienu. tad pievieno sāli, muskatriekstu, cukuru, visu pēc garšas. var piebērt klāt zaļumus.



Nu lūk. Prakstiski visas sastāvdaļas ir gatavas. Vienā receptē lasīju, ka Bešamel mērci pievieno gaļai klāt, es gan to nedarīju.
Gaļas virumu pagaršojam, pievienojam sāli, cukuru, piparus un zaļumus pēc garšas. Un jā, pievieno 2 ēd.k. tomātu mērces, tieši tik man mētājās ledusskapī. Tapēc pievienoju klāt. Pasautējam 5min. un tad piespiežam 3 daivas ķiploka, samaisam un griežam uguni nost.



Gandrīz jau gatavs! Tad nu ķeramies pie kārtošanas. ņemam cepamtrauku, ietaukojam un ielejam mazliet gaļas viruma šķidrumu un Bešamel mērces.
Tad liekam izmērcētās plāksnes. Pēc tam liekam gaļas virumu un Bešamel mērci. Un tā, kārtu pa kārtai kārto - plāksnes - virums - plāksnes - virums. Beigās uz plāksnēm uzkaisa rīvētu sieru.







Beidzot var likt cepeškrāsnī cepties. Ja plāksnes nav mērcētas tad jācep 200grādos apmēram 1h. Ja plāksnes mērcētas, tad es cepināju 100-150grādos kādu nepilnu stundu. Minūtes 40. Gatavību pārbaudīju ar dakšu, ja dakša viegli caurrduras, lazanja gatava.

Pēc diezgan laikietilpīga darba, vakariņas gatavas. Garša bija vienkārši dievīga un atkārtošu vēlreiz. Šeit var izpausties - brīvs fantāziju lidojums. Pēc vienas pagatavošanas reizes jums būs skaidrs, kādai jābūt jūsu ideālai lazanjai. Katram tā savādāka. Cits gribēs vairāk siera, cits liks klāt sēnes utt. Galvenais nebaidīties eksperimentēt.
Lai labi garšo!

6 komentāri: