otrdiena, 2011. gada 8. februāris

Desu zupa

Šodien sola vētru! Patreiz jūtu, kā vējš reizēm pakutina manas mājas jumtu, taču tas mani galīgi nebiedē. Pēc lielā 200..(kura gada vētras?), kad to izbaudiju pilnībā, atrodoties Duntē, visas pārējās "vētras" šķiet tādi bērnu šļupsti vien.
Štrunts ar vētru, taču ēst vajag gatavot. Gribu zupu, tas skaidrs. Taču manas pārvietošanās spējas ir stipri ierobežotas, jāizlīdzās ar to, kas ir mājās. Nav jau tā, ka mājās nekā galīgi nav. Ir. Un daudz ir. Taču ne tas, ko tobrīd sirdij kārojas. Sviestmaizes likums, kā gan savādāk. Tad nu ķēros klāt pie zupas tapināšanas ar to, kas atrodas ledusskapī un jau sen brēc "izlieto mani!!!" .
Skatoties pēc sastāvdaļām sanāk kaut kas starp gurķu zupu, rasoļņiku un soļanku. Bet sanāca garda.


Tātad, mums vajadzēs:
400gr. cūkgaļa buljonam
300gr desas
5-6 vidēji lieli marinēti vai skābēti gurķi
2 vidēji lieli burkāni
1/3 lielās bundžas vai 1mazā bundža konservēto tomātu
3 vidēji lieli kartupeļi
2-3 ķiploku daivas
1 vidēji liels sīpols
garšvielas

Tātad, vāram buljonu. Man pa saldētavu mētājās cūkas lāpstiņa. Tad nu to izmantoju buljonam. Gaļu noskalojam, katlā iekšā un vāram. Kārtīgi noputojam, pieberam garšvielas( sāls, pipars, lauru lapa un kaltēti zaļumi) un uz lēnas uguns vāram.



Kad gaļa uzlikta vārīties, tad ķeramies pie dārzeņu sasmalcināšanas. Smalki sagriežam  1 sīpolu, sakapājam 2 -3 ķiploku un sagriežam 5 - 6 marinētos gurķus. Kad gaļa noputota, tad liekam karsēties pannu un liekam uz mazas uguns sautēties sīpolus, gurķus un ķiplokus. Un sautējam minūtes 15.





Kamēr gurķi sautējas, sarīvējam burkānus. Pēc minūtēm 15, kad gurķi sautējušies pie vienojam 2 sarīvētos burkānus un 1 mazo bundžiņu tomātus ( Man bija palicis 1/3 daļas no lielās bundžas).Pieberam šķipsniņu sāli, cukuru un turpinam sautēt līdz gaļa buljonā izvārījusies mīksta.




Kad gaļa mīksta, izķeksējam to laukā un beram iekšā pannas saturu. Kamēr gaļa dzesējas sagriežam kartupeļus un desu. Kartupeļus pievienojam zupai. Padzisušo gaļu sagriežam gabaliņos un uz pannas kopā ar desu apcepam.







Kad gaļa un desa kādas 5minūtes apcepusies, beram klāt zupai un vāram līdz kartupeļi mīksti. Pagaršojam vai pēc garšas ok. un servējam galdā.



Nu lūk, zupa ir gatava. Ne īsti soļanka, ne rasoļņiks, ne gurķu zupa, bet garšo labi. Galvenās sastāvdaļas desa un marinēti vai skābēti gurķi, viss pārējais, kas mājās ir un ko vajag izlietot. Noderēs jebkuri desas/cīsiņu atlikumi.
Lai labi garšo!

1 komentārs: