svētdiena, 2011. gada 9. janvāris

Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli

Atkusnis turpinās...vēēē. Viss kūst, baltās kupenas palikušas pelēkas, peļķes un slidenas ietves. Gribu atpakaļ skaisto, balto ziemu.
Taču kamēr mana sirds alkst pēc baltās ziemas, prāts nodarbinās ar maltīšu receptēm. Šodien kārojās ko kreptīgu un asu. Ilgi domāju, ko gatavot, līdz nobriedu par labu pupiņu zupai. Klasisko pupiņu zupu negribējās, prātā urdīja doma, par žāvēto gaļu, tomātiem un pupiņām. Papētīju receptes, neko tamlīdzīgu neatradu. Visur minēts dārzeņu buljons, kas nu man galīgi neiet pie sirds. Vismaz šodien ne.
Nu ko, paļāvos uz čujs, ņuhs un poņa un vāriju zupu. Bāc, ku garda sanāca. Tieši tādu kā es vēlējos!
Nāvīgi laba zupiņa ugunsrijējiem! Pipari un citas asas garšvielas šeit var izpausties pēc pilnas programmas. Tāda kā latviešu čilli zupas versija.


Tātad, mums vajadzēs:
3gab, vidēji lielas žāvētas ribiņas
2 bundžiņas konservēto pupiņu
2 vidēji lieli kartupeļi
3 burkāni
1 vidējs sīpols
2 ķiploku daivas
1 bundža(800gr) konservēto tomātu(mizotu)
tomātu mērce
adžika
garšvielas



Tātad, vāram kārtīgu žāvēto ribiņu buljonu. Liekam katlā, lejam ūdeni virsū, pieberam nedaudz sāli. Man uz 5l katlu 1 tēj.k. sāls. un vāram. Tiklīdz parādās pirmās putas, nosmeļam un turpinam vārīt. Kad putas pilnībā nosmeltas vāram kādas 15min.


Pēc tam sagriežam sīpolu un ar pārējām garšvielām, kā lauru lapa, piparu graudi, maltie pipari liekam zupā. Turpinam vārīt kādas minūtes 20.


Kad gaļa vārijusies minūtes 20, tad pievienojam tomātus. Iepriekš tomātus izķeksējam no bundžas, sulu ārā nelejot. Sagriežam un pievienojam buljonam. Pēc tam pagatavojam "mērci" no 20 ēdamkarotēm konservēto tomātu sulas, 3 ēdamkarotēm tomātu mērces un 1 tējkarotes adžikas. Man bija Pūres adžika, tā gana nika. Visu samaisam un lejam klāt zupai. Turpinam uz lēnas uguns vārīties, kādas minūtes 10.




Tikmēr nomizo un sagriež kartupeļus un burkānus. Pēc šīm 10minūtēm ķeksē gaļu ārā un zupai pieber burkānus un kartupeļus.


Gaļai ļauj padzist tā lai nesvilina nagus un pēc tam rūpīgi nokasa visu gaļu no kauliem nost. Kad kartupeļi mīksti pievieno nokasīto gaļu un pupiņas, nolejot lielāko daļu šķidruma.




Pagaid līdz uzmet burbuli, pagaršo vai nevajag sāli/cukuru/piparus pēc garšas. Tad notīra 2 ķiploku daivas un piespiež klāt zupai. Vāku virsū, uguni nost un ļauj kādas 5 minūtes zupai ievilkties. Pēc tam servē galdā!



Nāvīg laba zupiņa ugunsrijējiem.
Lai labi garšo!

4 komentāri:

  1. vai bez adžikas varētu būt negaršīgi vai vienkārši neasi? negribas asu

    AtbildētDzēst
  2. jep, izmēģināju, ir gardi, nav asi. Mmm, pilns katls, varēs tagad 2 dienas ēst :) paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  3. Tomatus gan ieberu uz uzreiz ar visu sulu, bet sanaca godam, paldies ;)

    AtbildētDzēst