pirmdiena, 2011. gada 17. janvāris

Biešu zupa ar skābiem kāpostiem

Tu slīdēji pa slidoatvu... šodien lūkojoties pa logu, šī dziesma vien prātā nāk. Lai mani šādā laikā piedabūtu laukā iziet, nemūžam!! Nekad!!! Ne, ne... es labāk sēžu mājās un apkārt esošo žļurgu un slidotavu vēroju pa logu.
Taču šādai vērošanai nav ne vainas, ja mājās ledusskapis pilns un nav jāuztraucas par maltīti. Mūsmājās pēc nelieliem svētkiem tāds pustukš pagadijies. Jāsadomā  kaut kas pusdienās. Ko nu?
Palūru saldētavā, kaut kāds gaļas gabals iraid. Palūru ledusskapī un dārzeņu grozā, atrodas skābie kāposti un bietes. Doma skaidra. Vārīšu zupu. Biešu zupu ar skābiem kāpostiem. Putraimiem ar kaut kur tepat jābūt...

Tātad, mums vajadzēs:
cūkgaļa(cik daudz, nepateikšu)
1 vidēji liela biete(vārīta)
3 saujas skābie kāposti
1 vidēji liels sīpols
2 ēd.k. miežu putraimi
2 ķiploku daivas
garšvielas

Tākā sen esmu aizmirsusi, cik daudz gaļas iraid, tad nevaru pateikt daudzumu. Man bija krūtiņa uz gramiem 300 un divi gabaliņi no cūkas lāpstiņas.
Tad nu gaļu noskalo, liek katlā, pārlej ūdeni, pieber sāli un uzvāra. Kad parādās putas, rūpīgi noputo. Sagriež sīpolu un kad buljons noputots, pieber klāt sīpolus un pārējās garšvielas - pipari, kaltēti zaļumi utt.
Un uz mazas uguns vāra kādas minūtes 25 - 30




Pēc minūtēm 25-30 vai kad ģaļa ir pusmīksta pievieno 2 ēdamkarotes miežu putraimus. Un ļauj tiem uzbriest. Pēc tam pievieno 2-3 saujas skābos kāpostus un turpina uz lēnas uguns vārīt līdz gaļa mīksta.

Pēc tam izķeksējam ārā gaļu, un sarīvējam bieti. Pievienojam klāt zupai un turpinam uz lēnas uguns vārīties kādas minūtes 20. Pēc tam, pievieno 2 sasmalcinātas ķiploku daivas, pagaršo vai pēc garšas ok. sagaidam burbuli un griežam uguni nost. Ļaujam kādas minūtes 5-10 zupai ievilkties.









Nu lūk, zupīte gatava, lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru