trešdiena, 2010. gada 29. septembris

Ātrais ābolu deserts

Tagad ābollaikā jāēd āboli. Ābolkūkas, ābolu strūdeles, cepti āboli utt. Daudz un dažādas receptes kā pagatavot kaut ko garšīgu no āboliem. Padalīšos ar vienu pagalam vienkāršu, bet garšīgu ābola deserta recepti.

Fiksā siera zupa ar dārzeņiem!

Tātad. Atveram ledusskapi un secinam, ka nekā prātīga nav. Varbūt kāds apžuvis burkāns, kāds nezināmas izcelsmes kāposts vai puķkāposts. Pārītis kartupeļu un saldētavā mētājās kāda sen aizmirsta, aizsākta saldēto dārzeņu paciņa. Iespējams, ka vakar vai pat aizvakar bija viesības, galdā tika celta dārzeņu plate un nu uz tās vientulīgi atrodas dažādi dārzeņi. Treknajos gados, mēs neskatīdamies, to visu aiztransportētu uz tuvāko miskasti. Taču krīzes laikā!! Nekad!! Ne mūžam!! It sevišķi, ja līdz algas dienai kāds brītiņš jāpagaida. Tad nu sameklējam makā pēdējo latiņu, aizdiedzam uz veikalu pēc paciņas kausētā siera un no mājās atronamajiem dārzeņiem patapinam sev gardu zupiņu!

sestdiena, 2010. gada 25. septembris

Makaroni a la carbonara LV style

Šonedēļ kaut kāda makaronu nedēļa sanākusi. Kad tā padomā, tik vieni makaroni, tik vieni makaroni. Bet nu šie makaroni lieliski noder ballītēm, kad viesos nāk dažāda vecuma bērni. Šoreiz mērķauditorija, bez pieaugušajiem, bija bērni, vecumā no 1 gada līdz 12 gadiem. Sākumā nemaz negribēju likt šo nosaukumu carbonara, jo tālu no īstās itāļu virtuves pasta carbonara, taču domājot kā šo virumu nosaukt, nekas cits nenāca prātā. Taču nosaukums nav svarīgs, galvenais ir galarezultāts, kas garšotu visiem. Jāsaka, viesi ēda, nesmādēja.

Meduskūka bez olām!

Kapēc virsrakstā bez olām? Tapēc, ka daudziem bērniem ir alerģija uz olām un olu saturošiem produktiem. Arī mūsu ģimenē vienam radubērnam ir šī kaite. Un žēl noskatīties, kā bērnam izpaliek visas svētku kūkas un našķi, jo 90% gadijumos visiem saldajiem ir pievienotas olas. Šo recepti man iedeva radubērna mamma un izmēģinot to, tika atzīta par labu esam. Meduskūku esmu jau reiz cepusi, taču tā bija pēc citas receptes. Arī šai nav ne vainas, tapēc neturēšu sveci zem pūra.


ceturtdiena, 2010. gada 23. septembris

Makaroni ar garnelēm kaloriju bagātā mērcē!

Izlasot šo recepti mana klaviatūra bija noslienāta. Un kā tai dziesmā, tik viena doma prātā man, pagatavot šo kulinārijas brīnumu. Paskatos makā, taupīga latvieša sindroms neļauj šķiezties, bet tā gribas tā gribas, ka vai acīs cērtas. Pie sevis nolemju, paskatīšos kādas cenas veikalā un gan jau man pārgribēsies. Domāts darīts, brienu uz veikalu un, ka tavu skādi, kā reiz atlaides. Garnelēm atlaides, kamambēra sieram atlaides, saldajam krējumam atlaides. Nu velns un elle, kā cilvēks bez stingras gribas, padodos kārdinājumam. Rezultāts bija tā vērts!

trešdiena, 2010. gada 22. septembris

Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis!

Mmmm, saldā kukurūzas desa. Bērnības kārums ko gatavoja gandrīz un katriem svētkiem. Lielais katls, īrisa končas un kukurūzas nūjiņas tumši zaļā pakā. Laikam ejot aizmirsās tik ļoti iemīļotais kārums un tad, gandrīz pēc 10 gadu aizmirstības veikalā ieraugu kukulīša paskata kārumu zem nosaukuma " Kuki Muki". Kad sanāk nobaudīt atceros šo tik vienkāršo un gardo kukulīti ko vecāki gatavoja uz svētkiem. Sāku meklēt receptes, paldies dievam, mamma atceras un pat ir pierakstīta kukulīša recepte. Tad nu bruņojusies ar to, eju meklēt visas sastāvdaļas. Agrāk tik ierastās īrisa končas un kukurūzu nūjiņas ir liels retums. Apbraukājot visus iespējamos liellveikalus īrisa končas ta arī neatradu. Vienīgā un pēdēja iespēja Centrāltrigus. Un alelujā, tur atrodu, tiesa ne latviešu ražojuma, bet ukraiņu īrisu končas. Nenociešos un pagaršoju uz vietas, jā... ir ītsās, blombraujamās končas, kā bērnībā. Tad nu priecīga dodos mājās un gatavoju šo kukulīti, ko nu tagad pieprasa bērni un vīrs.

piektdiena, 2010. gada 17. septembris

Šokolādes kūka

Ilgi no šokolādes kūkas pagatavošanas vairijos kā no mēra. Man tas likās pagalam sarežģīts un grūts pasākums. Taču vēlme pēc pašgatavotas šokolādes kūkas nelika mierā. Saņēmos drosmi un meklēju interneta dzīlēs visvienkāršāko recepti. Un mani meklējumi vainagojās ar panākumiem. Pagatvošana vienkārša, bet rezultāts fantastisks. Galvenais nebaidīties no visām tām ūdens peldes kausēšanām utt. Viss ir daudz vienkāršāks nekā acīmredzamais!

Siera standziņas

Recepte līdzīga, kā siera raušiem. Tikai nedaudz sāļāks un savādāks izskats. Arī lielāks čakars, bet gards tāpat. Lieliski piemērots uzkodām.

Siera rauši

Gadījumos, kad negaidīti piesakās viesi, vai negribas lieki nodarboties ar kulinārijas brīnumu darināšanu, bet gribas ar kaut ko pacienāt viesus vai vienkārši iepriecināt savu vēderu. Tad ideāli tam visam piemērots, ir siera rauši. Galvenais, lai mājās ledusskapja saldētavā atrastos kāda paciņa saldētas kārtainās mīklas un siers. Pat, ja mīkla mājās nav, piemājas tuvākajā veikalā tā noteikti būs atrodama.

ceturtdiena, 2010. gada 16. septembris

Spagetti ar "bolognese" mērci

Kurš gan nezina spageti ar boloņas mērci. Veikalā var nopirkt gatavu Spilvas ražojumu - tomātu mērce ar kripatu gaļas. Arī receptes boloņas mērcei ir daudz un dažādas. Cik nav ēstas, tās tik ļoti atšķiras viena no otras, ka vairs nesaproti, kura būtu tā īstā, vienīgā boloņas mērce. Tāpat tas ir ar lazanjām, bet par to citu reizi.
Tad nu piedāvāju savu recepti maltās gaļas mērcei ar tomātiem, kas mūsu ģimenei garšo.


pirmdiena, 2010. gada 13. septembris

Nedaudz par mērvienībām!

Mērvienības  - grami, gramiņi, kilogrami un mililitri. Kā neapjukt visos tajos daudzumos un iztikt bez visādiems variem, mērtraukiem utt. Protams, ir labi, ka ir mērtrauki, bet ja mājās ir ēdamkarote, tējkarote un sulas glāze. Tad jau pats nepieciešamākais ir!

Maize

Maizes cepšana man likās pilnīgs kosmoss. Protams, tagad ir nopērkamas maizes mašīnas, kur tik jāsaber attiecīgās sastāvdaļas un visu pārējo izdara mašīna. Laiks un enerģija pamatīgi ietaupās. Taču man šādas krāsniņas nav un doma, ka varētu pamēģināt izcept pašai savu maizīti, nelika mierā. Sāku meklēt receptes. Atradu tūkstots un vienu recepti maizes mašīnām, bet tikai 2 receptes, kas būtu piemērotas ikdienas maizes cepšanai. Tā nu apvienoju šīs divas receptes vienā un sanāca garda baltmaize.

svētdiena, 2010. gada 12. septembris

Bezgalgardā biezpienkūka!


Ar biezpienkūkām ir tā, ka ļoti reti ir tāda, kas tik tiešām ir garšīga un viegli pagatavojama. Cik neesmu pētijusi biezpienkūkas receptes, parasti tur ir baisa noņemšanās ar mannā vai miltiem, vai, pasarg dies, ar ko sarežģītāku. Tieši šāda iemesla dēļ, es biezpienkūkas un biezpienmaizes necepu, lai gan ģimenē tās ir vienas no "ejošākajām" kūkām. Un tad vienā jaukā dienā, klīstot pa interneta dzīlēm, uzgāju šo bezgalvienkāršo un bezgalgardo biezpienkūku. Tagad manas kulinārijas CV ir pievienojusies šīs biezpienkūkas ceptprasme.


200gr. sviests

piektdiena, 2010. gada 10. septembris

Mājas burgers!

Atzīstu, man garšo McDonalds, visai mūsu ģimenei garšo. Neēdam to ikdienā, bet ik pa laikam uznāk kāre, kad gribas kādu burgeru tā, ka acīs cērtas. Bet ne vienmēr sanāk aizbraukt un nostiesāt kāroto burgeru. Pētiju daudzus un dažādus recepšu saitus ar burgeru receptēm. Pagatavošana šķita pagalam vienkārša, taču kā ar garšu? Vienmēr gatavojot maltīti es nedaudz baidos, vai gala iznākums būs gana baudāms. Tapēc vienu dienu, saņemos drosmi un verdikts gatavs! Šodien pusdienās pašgatavotie burgeri!!! Labi, ka vīriets saprotošs un uzticas man vairāk nekā es sev un ķēros pie pagatavošanas!