svētdiena, 2010. gada 26. decembris

Uzputenis jeb debesmannā

Atceros no bērnības, ka šī lieta bija diezgan bieža mūsmājās. Kā mamma vai tētis apsēdās virtuvē uz krēsla, paņēma lielo bleķa bļodu, kas tobrīd likās tik milzīga, un ar putojamo slotu putoja debesu mannu.  Pēc tam ar pienu...mmm... gardi.
Tagad pēc visiem svētku ēdieniem, piparkūkām svētku kūkām un pudiņiem, gribas kaut ko vieglu, gaisīgu un vasarīgu.
Debesmannā būtu kā reiz. Tākā saldētavā noteikti būs kāda saldēta oga, tad pagatavot pavisam viegli.
Šoreiz gatavoju dzērveņu uzputeni.


Tātad, mums vajadzēs:
4saujas dzērveņu
5ēd.k. manna
500ml ūdens
cukurs

Pagatavošana pavisam vienkārša. Uz katriem 100gr. ūdens vajag 15gr, kas akurāt ir 1 ēdamkarote, mannas.
Sākumā ogas ieber katliņā, ielej vajadzīgo daudzumu ūdens, manā gadījumā 500ml. un uzvāra. Pavāram 5 minūtes un ņem nost no uguns.


Bļodā nokāšam un ogas kārtīgi saspaidam, lai viss labums ietek bļodā. Tad ielejam atkal katlā, pievienojam cukuru, tas gan pēc garšas un uzvāram.






Kad šķidrums uzvārijies, lēnām berot pievieno mannu. Karsē, līdz manna uzbriest un tad lej bļodā, atdzesēties.





Kad masa gandrīz atdzisusi, ņemam mikseri un sākam kult. Jākuļ apamēram kādas minūtes 5-7. Taču jāskatās, kuļ, kamēr masa paliek 2-3reizes vairāk, gaišāka un čaganāka. Pēc tam nedaudz patur vēsumā. Pasniedz ar pienu.


Nu lūk, vasarīgs deserts ziemas viducī.
Lai labi garšo!

6 komentāri:

  1. Taisīju pēc šīs receptes parauga tikai ar augļu sulu, sanāca dievīgs :)
    Tā arī ir uz katriem 100 ml ūdens liku 15 g mannu!

    AtbildētDzēst
  2. Riktīgi labi sanāca ar zemenēm, piemetu pāris krustnagliņas, šķipsnu vaniļas cukuru un "putenis" gatavs :)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par jauko recepti :) Ģimenītei garšoja.

    AtbildētDzēst
  4. This is very recipe i have traveled the world mousse all overthe world and have not eath such delicious mousse

    AtbildētDzēst
  5. Viss sanaaca!!!! Nu dikti gardi....Man tikai mellenu ievarijums bija. :)))

    AtbildētDzēst
  6. Sanāca super! Paldies! Izmantoju aroniju sīrupu un mannu "Valdo"

    AtbildētDzēst