sestdiena, 2010. gada 11. decembris

Soļanka

Šodien sagribējās zupu! Un tieši soļanku! Taču mūsmājās ir nieru un olīvu nemīlētāji, tapēc gatavoju pēc savas gaumes un patikšanas. Cik zinu, tad šai zupai ir milzum daudz variantu. Cits uzskata, ka bez nierēm nebūs īsta soļanka, citam atkal 5 gaļas vajag. Ne izdabāt!! Tad nu es vāru pa vienkāršo, cik nu vienkārši var. Jo šī zupa prasa laiku un uzmanību.


Tātad, mums vajadzēs:
~ 500gr lielopa gaļa ar kaulu
 100gr cīsiņi
 100gr žāvēta gaļa
6ēd.k tomātu pastas
3 ēd.k tomātu mērces
3 vidēji lieli kartupeļi
2 vidēji lieli burkāni
~200gr marinētu gurķu
1 vidēji liels sīpols
2 ķiploku daivas
garšvielas
zaļumi

Tad nu ķeramies klāt pie buljona vārīšanas. Noskalojam gaļu aukstā ūdenī, liekam lielajā grāpī, pārlejam ar ūdeni, pieberam sāli un liekam vārīties. Kad parādās putas, rūpīgi noputojam.


Tad pievienojam sagrieztus burkānus un garšvielas. Un uz lēnas uguns ļaujam buljonam vārīties. Burkānus es vairāk lieku buljona dēļ. Man tīk, kādu garšu tie dod.


Kamēr buljons vārās, tikmēr sagriežam pārējās sastāvdaļas. Marinētos gurķus, sīpolus, cīsiņus, žāvēto gaļu un kartupeļus.


Kad gaļa ir pusmīksta, tad uz pannas sāku apcept sīpolus un marinētos gurķus. uz mazas uguns sautēju līdz sīpoli kļuvuši caurspīdīgi. Tad pievienoju žāvēto gaļu un cīsiņus. Un turpinu uz lēnas uguns sautēt.


Kad buljona gaļa sāk palikt mīkstāka. teiksim tā, vēl kādas 10-15minūtes jāpavāra un tad būs mīksta. Tad es pie gurķiem un gaļas pievienoju 3 ēdamkarotes tomātu pastas. Samaisu un turpinu sautēt līdz buljona gaļa ir mīksta. Tad ķeksēju buljona gaļu ārā un beru gruķu-gaļas sautējumu katlā iekšā. Pieberu arī kartupeļus un turpinu uz lēnas uguns vārīt.




Izvilkto gaļu nedaudz atdzesēju un tad sagriežu gabaliņos. Lieku uz pannas, pievienoju 3 ēdamkarotes tomātu pastas un 3 ēdamkarotes tomātu mērces. Un uz lēnas uguns sautēju, līdz zupā kartupeļi mīksti.




Kad kartupeļi ir mīksti. Sautēto gaļu lieku klāt zupai un pavāru minūtes 5. Tikmēr sasmalcinu zaļumus(dilles) un caurs ķiplokspiedi saspiežu 2 ķiploku daivas.



Pirms lieku zupai klāt zaļumus, pagaršoju vai netrūkst sāls/pipari/cukurs. Tad griežu uguni nost, pieberu zaļumus ar ķiplokiem, samaisu un ļauju zupai minītes 5 ievilkties.



Nu lūk, tāda ir mūsmājas soļanka. Es gan to vairāk sauktu par gaļas zupu.
Labu apetīti!

2 komentāri:

  1. :) Tad jau es tīri pareizi esmu šo zupu izvārījusi. Tikai tik, ka gaļa man nebija.

    AtbildētDzēst