pirmdiena, 2010. gada 13. decembris

Pīrāgi pīrādziņi

Šodien nošokējos, ka ārā rāda -17 grādus. Nodrebinājos un nolēmu, ka dienu pavadīšu pie kafijas krūzes, žāvēto augļu trifelēm un žurnāla. Taču kas man to dos. Prātā iesēdās doma par piparkūkām. Nu jau nedēļu kā pašgatavotā mīklastāvējusi ledusskapī. Vajadzētu tākā nopromēt, kas tur sanācis. Es gan centos to apklusināt ar kafijas smaržu, taču nekā. Dzēru kafiju un paralēli cepu piparkūkas. Pusceļā iesēdās otra doma, ka jāizcep pīrāgi.
Sepķa pīrāgi, tas tākā skaidrs pats par sevi. Taču sīkā balstiņa galvā pačukstēja, ka vajadzētu uzcept pīrāgus, kādus cepa omīte. Tas būtu ar lokiem un vārītu olu. Kā reiz, abas šīs lietas bija mājās. Nekas cits neatlika, kā vien ķerties klāt pie darba. Lūk rezultāts. Speķa pīrāgi un pīrāgi ar olu un lokiem.


Tātad, mums vajadzēs:
rauga mīklu

Speķa pīrāgiem
200gr žāvēta speķa vai žāvēta cūkas vaidziņa
1 vidēji liels sīpols
pipari

Olu pīrāgiem
cieti vārītas olas
loki
sviests
sāls

Tad nu tā. gatavojam raugu mīklu un kamēr tā rūgst sagatavojam pildījumu.
Par speķa pīrāgiem viss tākā skaidrs. Sagriežam speķi, smalki sakapājam sīpolus, pieberam piparus, samaisam. Gatvas. Atliek tik sataisīt pīrāgus.

Olu pīrāgiem es ņēmu 4 cieti vārītas olas. Buntīti loku un apmēram 30grami sviesta.
Lokus smalki sakapāju, pievienoju klāt sviestam. Kārtīgi samaisiju un tad pievienoju sakapātas, cieti vārītas olas. Sāls pēc garšas. Visu samaisa viendabīgā masā un gatavs.










Nu lūk, liekam uz pannas, apziežam ar sakultu olu un cepam ~200grādos kādas minūtes 15. Ja liekas, ka bāli vajag ļaut kādu brīdi uzkavēties siltajā cepeškrāsnī. Pīgārs necepsies, bet paliks zeltaini brūns.




Ehh, bērnības garša :)
Priecīgus svētkus!

1 komentārs:

  1. Nezinu vai tas no slāvu puses nāk, bet man visas ģimenes sievietes pīrādziņa pildījumam, kas speķis pievieno nedaudz biezpiena, sanāk sulīgs pildījums. Ārpus mājas nav gadījies tādus nemaz ēst:)
    Iveta.

    AtbildētDzēst