svētdiena, 2010. gada 5. decembris

Piparkūku mīkla

Piparkūkas... mmm... siltas, smaržīgas un kraukšķīgas. Bērnībā piparkūkas cept bija lielum lielais gods. Pie lielā virtuves galda blakām mīklas toveris un daudz dažādu formīšu. Toreiz pannas likām milzīgas, kuras šķita neiespējami piepildīt. Tēva vanaga acs, lai tik mīklu gana plānu izvelnējam un lai formiņas izspiežam gana rūpīgi un cieši. Taču galarezultāts bija tā vērts, siltas, kraukšķīgas piparūkas, kuras mamma glabāja lielā, bleķa kārbā, augstākajā plauktā. Nebija nemaz tik viegli to pipildīt un pēcāk tikt tam klāt.
Ilgu laiku braucu pie vecākiem cept piparkūkas. Tagad tām bija pievienojusies vēl viena vērtība. Bērnības garša.
Šogad mani laiks visu laiku apsteidz. Jāsaka, ka diezgan nepatīkami, atklāju ledusskapī nobāztu pērnā gadā pirkto piaprkūku mīklu. Jāsaka, ka izcepu piparkūkas un ne kāda vaina. Tas tā lika aizdomāties, kas tajā mīklā ir vēl pievienots. Tapēc nolēmu pagatavot pašas piparkūku mīklu.
Recepšu ir daudz un dažādu, ka ne saprast, kura būtu īstā. Tapēc šoreiz izmēģināju draudzenes gatavoto mīklas recepti.
Cerams, ka uz Ziemassvētkiem, piparkūkas būs labas!


Tātad, mums vajadzēs:
1kg miltu
500gr iesala ekstrata
300gr cukura
200gr sviesta
2 olas
1/2 tēj.k. sodas vai cepamā pulvera
Garšvielas
20 krustnagliņas
10 melnie piparu graudi
5 smaržīgie pipari
Tad pa 2 tēj.k. koriandrs, muskatrieks, kanēlis, ingvers, karmadons



Nu lūk. Tad nu tās garšvielas, kas ir graudiņos aši sasmalcinam blenderī vai dzirnaviņās.


Brīdinu!!! Aromāts ir vienkārši dievīgs un pat lielākajam skeptiķim pēc šī aromāta ieelpošanas, parādīsies Ziemassvētku noskaņa un ilgas pēc svētkiem.
Tālāk pievienojam jau maltās garšvielas un visu samaisam kopā.


Tad ņemam 500gramus miltu un izsijājam caur sietu bļodā. Pievienojam garšvielas un rūpīgi samaisam.



Atlikušamiem 500gramiem miltu, pieberam pustējkaroti cepamā pulvera vai sodas. Arī samaisam.

Tad ķeramies pie iesala pagatavošanas. Ņemam vidēji lielu katliņu, ielejam iesalu, 200gr. sviesta un 300gr. cukura. Liekam uz lēnas uguns un sildam, līdz sviests un cukurs izkusis.




Kad masa ir uzsildijusies un sviests ar cukuru pilnībā izkusis, ņemam nos no uguns un beram iekšā 500gr. miltus ar garšvielām. Miltus beram lēnām, intensīvi maisot iesalu. Uzreiz mūs apņems apburošs aromāts. Samaisam viendabīgā masā un ļaujam mīklai atdzist.




Nu lūk, ļaujam mīklai atdzist vai vismaz būt remdenai. Uz galda izveidoju tādu kā apli ar miltu sieniņām. Remdeno mīklu liku tajā aplī un ļāvu vēl mirkli padzist.

Tad sāku pamazām mīcīt. Lēnām, nesteidzoties to apvīļāju miltos. Tad izveidoju bedrīti, kur iesitu 2 olas. Uzbēru nedaudz mitlu un sāku kārtīgi mīcīt, ik pa laikam pieberot atlikušos miltus klāt. Visu samīciju viendabīgā un gludā masā!






Nu lūk. Piparkūku mīkla gatava. Tagad tik jāsadala pa porcijām, jāsatin follijā vai pārtikas plēvē un jāuzglabā ledusskapī kādas 2-3 nedēļas.


Cerams, ka rezultāts būs labs. Un ka neaizmirsīsies uz gadu...

41 komentārs:

  1. Būs, būs gardas - garantēju ;)
    Ilze

    AtbildētDzēst
  2. bāc, vis sbūtu forši, bet nav ne dzirnaviņu ne tāda blendera, lai viss pa gaisu neietu (vienkārši zinu, kāds Tev ir blenderis). kādas vēl opcijas šito brīnumu sasmalcināt?

    AtbildētDzēst
  3. Ivet, vēl var piestā likt uz sasmalcināt ;)

    AtbildētDzēst
  4. hmm, nezinu kā jums, bet man ar 1 kg miltu nepietika..

    AtbildētDzēst
  5. Mīklu mīcot, man ar prasijās vairāk miltu. Taču kādā citā receptē lasīju, ka vairāk miltus nevajagot. Ka tas padarīšot mīklu ļoti cietu. Tapēc stingri ievēroju recepti :)

    AtbildētDzēst
  6. Šodien kā reiz izmēģināju piparkūku mīklu. Ir tā, ka tiešām miltus nevajag vairāk, kā norādītajā daudzumā. Mīkla viegli velnējās plāna jo plāna. Karstām ir ļoti izteikta garšvielu garša. Taču atdziestot, jāatzīst, ka sanākušas gardas! Paldies Ilžuk par recepti :)

    AtbildētDzēst
  7. Kaa jus domajat, vai iesalu es varetu aizstat ar medu vai ko citu? Vienkarshi tur, kur es dzivoju, iesalu praktiski nevar nopirkt

    AtbildētDzēst
  8. Jā. Varot aizstāt ar medu, vai medus+kļavu sīrupu.

    AtbildētDzēst
  9. Paldies! Pagatavoju shodien miiklu, ari izcepu vienu mazu gabalinju, lai saprastu, kas gaidams no miklas peec nedeljas, un varu teikt, ka bija garshigi! Var cept kaut tagad!

    AtbildētDzēst
  10. Domāju ka būs gardi tikai žēl ka 2-3 nedēļas!:(
    :D

    AtbildētDzēst
  11. Meitenes,cik ilgi jaacep?
    :)

    AtbildētDzēst
  12. Skatoties cik bieza mīkla. Es cepu apmēram 190grādos 5-6minūtes. Viss notiek uz aci, kā paliek brūnas, ņemu ārā. Tas nekas, ka sākumā liekas mīkstas, pēc tam tās sacietē.

    AtbildētDzēst
  13. Par to ilgo turēšanu. Nu es šogad izcepu pēc 2 dienām un jāsaka, ka tā garša nebija tik tik piparkūkaina, kā pēc tām 2 nedēļām, kas mīkla ir ievilkusies.

    AtbildētDzēst
  14. Bija garšīgi! Paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  15. Jautājums par garšvielām, ceru, ka tiks sadzirdēts :)
    Ko nozīmē šī norāde "Tad pa 2 tēj.k. virces un koriandrs, muskatrieks, kanēlis, ingvers, karmadons".
    Vai pareizi saprotu, ka 2 tējk. maisījumu veido koriandrs, muskatrieks, kanēlis, ingvers, karmadons?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. domāts ir 2tēj.k. no katras garšvielas. 2 tējakrotes koriandrs, 2 tējkarotes muskatrieks utt. :)

      Dzēst
  16. .paldies par recepti,bet man sanāca diezgan pašķidra un tad,liku vēl miltus,un ieliku ledusskapī.Nu gaidīšu pēccepšanas rezultātu,vai tiešām,man kas sanāks?

    AtbildētDzēst
  17. Paldies par recepti! Mīkla sanāca ļoti laba, vegli bija izrullēt. Sanāca plānas, kraukšķīgas, garšīgas.

    AtbildētDzēst
  18. Jautājums - kviešu milti augstākā labuma vai ekstra?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. ja godīgi, kādi ir, tādus lietoju. Citreiz ekstra. citreiz augstākā labuma, citreiz - optimas vai gold corn milti.

      Dzēst
    2. aha, paldies par atbildi. vnk lasot citu komentārus, ka miltu nav pieticis, nodomāju, ka varbūt tur tas āķis..

      Dzēst
    3. jā. es jau receptē atzīmēju, ka sākumā var likties, ka miltu par maz. mīkla diezgan mīksta. taču nostāvoties miltu daudzums ir tāds, kādu vajag :)

      Dzēst
  19. Cik daudz miklas sanak?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Precīzi nemācēšu teikt, varētu būt kādi 2kg. mīklas.

      Dzēst
  20. Vai buus par agru, ja miiklu pagatavosu jau tagad prieks ziemassvetkiem?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nē, nebūs par agru. Es gan parasti taisu novembra beigās, taču ledusskapī tā stāv līdz pat martam, kad to pārlieku saldētavā. Ja ir kas palicis pāri.

      Dzēst
  21. Un vai miikla maina kraasu un paliek tumsaaka kad notureta 3 nedeelas

    AtbildētDzēst
  22. OMG pagatavoju so miklu, notureju ledusskapi 3 dienas. Tikko uzcepu dazas piparkukas lai parliecinatos, ka si mikla bus laba prieks Ziemassvetkiem. Sis ir gardakas un mute kustosas, kraukskigakas piparkukas kadas esmu edusi. Paldies par so recepti :-P

    AtbildētDzēst
  23. Es uzcepu jau pirmaja diena-mana pirma piparkuku mikla mmmm garsiiiiigi un ta smarza kad tas garsvielas mal,tas ir kaut kas...... Paldies Zintina par garsigajam piparkukam :) manas majas ziemassvetki klusam bet ar degunu jutami tuvojas :)

    AtbildētDzēst
  24. Izmēgināju. Super:) Ļoti garšīgas un krauksķīgas, bet tikai gaišas piparkūkas man sanāca.Skatos bildēs Jums mīkla, kad tikko uztaisa sanāk gaiša, plēvēs ietīta jau tumšāka un piparkūkas pavisam tumši brūnas. Kā to dabūt gatavu? Man mīkla sanāca gaiša un piparkūkas arī gaišas. Kas, lūdzu, nav pareizi manā darbībā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Bildē izskatās tumšāka, nekā dzīvē. Mazliet tumšāka tā kļūst, kā tikko pagatavota, bet ceptas piparkūkas sanāk gaiši brūnas, ja vien ilgāk nav uzkavējušās cepeškrāsnī un nesāk jau piedegt ;)

      Dzēst
  25. Paldies par recepti! Gatavoju mīklu un no tāš cepu piparkūkas jau otro gadu, baigi labi sanāk!

    AtbildētDzēst
  26. Es arī tiko uztaisīju pēc šīs receptes. Mīkla garšīga :) Recepti ieliku pie saviem favorītiem. Garšvielas gan es nopirku gatavas no SantaMaria.

    AtbildētDzēst
  27. SOS! Noturēju mīklu 4 nedēļas, mēgināju uzcept dažas piparkūkas šovakar, bet mīkla sausa drūp kā traka. Mēğināju rullēt starp pārtikas plēvēm, izceptās piparkūkas iznāca gardas, bet cietas. Kā es varu uzlabot šo mīklu un padarīt mīkstāku un piparkūkas dabūt kraukşķīgākas? Palīdziet lūdzu!

    AtbildētDzēst
  28. Piemīci klāt sviestu. Tad mīkla nebūs drupena. Kraukšīgas sanāks, ja ceps plānas piparkūkas.

    AtbildētDzēst
  29. Vai Jūsu mīklu mīcot tai ir vai nav jālīp pie rokām...??? Es taisu identiski, tikai izmantojot medu iesala vietā un miltus ar garšvielām nedaudz pakrsēju uz plīts 2-3min.. Bet man mīkla sanāk ļoti ķepīga, bet neskatoties uz to pēc dažu dienu pastāvēšanas ledusskapī mīkla sastingusi pacieta un rullējot papildus miltus daudz neprasās.

    AtbildētDzēst
  30. Zize
    Recepte šķiet lieliska. Vēl esmu gatavināšanas fāzē, par rezultātu nevaru izteikties, bet mīklu gatavot prieks. Tikai brīdinājums neatdzesēt iesala masu par daudz. Man bija 1,5 stundas vēsā virtuvē. Rezultātā nedabūju ārā no katliņa. Salauzu koka karoti, vīrs bija jāsauc palīgā :-D
    Sildīt vēlreiz negribējās.

    AtbildētDzēst
  31. Liels paldies par recepti!
    Šī ir mana pirmā, pašgatavotā piparkūku mīkla! Tagad tik atliek gaidīt līdz varēs nobaudīt pašas piparkūkas.
    Jāatdzīst, ka esmu īsta piparkūku fane. Nenoturējos un garšoju mīklu dzišanas procesa laikā! Mmmmm...fantastiski!

    Sirsnīgs paldies par iedvesmu!

    Guna

    AtbildētDzēst
  32. Jau 3. gadu cepu pec shis receptes - ideali! Mikla stav ledusskapi un sovqkar ar delu uzcepsim pirms piparkukas ;)

    AtbildētDzēst